2020-02-26 19:25

Guvernul dă înapoi. Subvenţiile pentru căldură ar putea fi menţinute şi în această iarnă

 |  17:27
Guvernul dă înapoi. Subvenţiile pentru căldură ar putea fi menţinute şi în această iarnă

Planul Guvernului de a elimina subvenţiilepentru căldură intră în stand-by. Grupul desemnat de Cabinetul Boc pentru astabili variantele de acordare a subvenţiilor îi va solicita prim-ministruluimenţinerea ajutoarelor şi pentru acest an. Totuşi, numărul persoanelor din Capitalăcare aleg să se debranşeze de la sistemul de distribuţie a energiei termiceeste de trei ori mai mare decât în anul precedent. Până în luna iulie au fostînregistrate aproximativ 700 de cereri de debranşare, potrivit RADET Bucureşti.

Grupulinterministerial care analizează variantele privind subvenţiile acordatepopulaţiei pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc caajutoarele să fie menţinute în această iarnă, iar investiţiile în sistemeleactuale să fie sistate, potrivit conducerii Institutului de Studii şiProiectări Energetice (ISPE). “Vom propune premierului Emil Boc menţinereasubvenţiilor în acest an. Trebuie să se oprească investiţiile în tehnologiilevechi şi înlocuirea lor cu unele noi, pentru reducerea consumului de energieprimară şi diminuare a poluării”, a declarat preşedintele ISPE, Dan Gheorghiu, citat de Mediafax.

Regiile autonome de distribuţie a energiei termice dinţară au fost deja informate în legătură cu menţinerea subvenţiilor şi pentruaceastă iarnă. Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice(RADET) Bucureşti, Mihai Bogdan Becheanu, este convins că decizia de a nu maiinvesti în actualele sisteme de producţie este una bună. “După mine, faptul că se menţin subvenţiile anul acestaeste lucru bun. Este normal să se oprească investiţiile în actualele sisteme.Subvenţiile se acordă pentru combustibil. Ajung la producătorii de agenttermic, nu către transportator. Vor fi oprite investiţiile ce se îndreptaucătre CET-uri, inclusiv către cele din Bucureşti”, ne-a declarat Mihai Bogdan Becheanu. Directorul RADETBucureşti susţine că actualele centre de producere a energiei termicefuncţionează la doar 30% din capacitate. “Aceste centre de producere a energiei termice sunt depăşite.Este normal să se oprească investiţiile. Ele trebuie probabil închise la unmoment dat. Trebuie implementate alte noi sisteme, moderne... probabil că se vaîncerca de la anul. Anul acesta rămânem cu subvenţiile”, ne-a mai spusBecheanu. Acesta crede că nu vor exista cazuri în care să apară defecţiuni, înciuda stării precare a echipamentelor de producere a energiei termice. “Nu ar trebui să avem probleme în această iarnă, deoareceam înţeles că se vor stopa investiţiile nu şi lucrările de întreţinere”, ne-a mai explicat directorul RADET Bucureşti.

RADET: Peste 700 de cereri de debranşare până îniulie

Cu toate că este tot mai clar că subvenţiile pentrucăldură vor fi menţinute şi în această iarnă, numărul persoanelor care aleg săse debranşeze de la reţeaua de distribuţie a energiei termice este în continuăcreştere. “Nu am încă statisticacompletă pe luna iulie. Până în luna iulie au fost înregistrate aproximativ 600-700de cereri de debranşare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor este de două, chiarde trei ori mai mare”, ne-a mai declarat directorul RADET Bucureşti, Mihai Bogdan Becheanu.

PreşedinteleInstitutului de Studii şi Proiectări, Dan Gheorghiu, a anunţat că o parte dinbanii pentru înlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a călduriicătre populaţie ar putea fi atraşi din vânzarea certificatelor de CO2.Gheorghiu nu a putut preciza care va fi nivelul investiţiilor pentru înlocuireatuturor sistemelor termice din cele 85 de oraşe unde căldura este asigurată însistem centralizat. Totodată, transferul unor centrale electrotermice de laautorităţi locale către Ministerul Economiei nu va fi figura printrepropunerile care vor fi transmise primului-ministru, a mai spus Gheorghiu.

PremierulEmil Boc a cerut mai multor miniştri, ca până astăzi, să îi prezinte un raportprivind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistemcentralizat populaţiei.

Grupulinterministerial este format din reprezerntanţi ai Msinisterelor Economiei,Muncii, Administraţiei, Mediului şi Finanţelor, precum şi din oficiali aiAutorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ai ISPE.

PreşedinteleTraian Băsescu a anunţat în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, unpachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şidiminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilordoar către persoane cu venituri reduse.

Scrisoareade intenţie la acordul stand-by, redactată după negocierile din luna august cuFMI, relevă că Guvernul s-a angajat inclusiv să elimine subvenţiile laîncălzire.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine