2020-05-31 21:11

Guvernul limitează acordarea indemnizaţiei pentru mame la un an

 |  15:15
Guvernul limitează acordarea indemnizaţiei pentru mame la un an

Perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creştereacopilului ar putea fi redusă la jumătate, susţin surse guvernamentale.Ministrul muncii admite că ar putea interveni modificări. Vestea că s-ar înjumătăţi,practic, indemnizaţia pentru creşterea copiilor a stârnit indignareapărinţilor, care ameninţă cu proteste de amploare.

Perioadade acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi modificată,dar cuantumul va rămâne neschimbat, a declarat, vineri, ministrul muncii, IoanBotiş. Acesta a spus că se analizează mai multe variante de modificare areglementărilor privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Una dintrevariantele luate în calcul se referă la înjumătăţirea perioadei de acordare aindemnizaţiei, de la doi la un an, potrivit unor surse.

Organizaţiilenonguvernamentale din domeniu critică iniţiativa Executivului şi ameninţă cuproteste şi acţiuni în instanţă împotriva Cabinetului Boc. “Ar fi încă o lovitură pentru părinţi, după reducereaindemnizaţiei cu 15%, din vară. Noi am organizat atunci numeroase proteste şiam reuşit să determinăm Guvernul să scadă indemnizaţia doar cu 15%, nu cu 25%,cum se dorea iniţial. În mod normal, această măsură expiră pe 31 decembrie, daracum aflăm că este posibil ca perioada de acordare a indemnizaţiei să fieredusă la jumătate. Această măsură afectează, în primul rând, familiile care audeja copii, deoarece părinţii au făcut calcule ce nu vor mai fi valabile. Nu amfost consultaţi de Guvern. Avem o petiţie pe site-ul asociaţiei, împotrivadeciziei de reducere a indemnizaţiei cu 15%, semnată de peste 2.000 depersoane. Vrem să dăm Guvernul în judecată, dar am fost refuzaţi de toţi avocaţiila care am apelat, deoarece aceştia sunt convinşi că procesul este pierdut dinstart. Avocaţii spun că nu se mai pot lupta cu statul. Mamele vor decide dacăvom organiza noi proteste”, ne-a declarat preşedinteleasociaţiei M.A.M.E, Maria Culescu.

Conducerea Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor(T.A.T.A.) susţine că reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei vadetermina o scădere a natalităţii şi va provoca mari pierderi financiarestatului. “Nu am văzut încă acest proiect. Este o nouă măsură aberantă, dupăreducerea indemnizaţiei cu 15%. Reducerea perioadei de acordare a indemnizaţieiva determina o scădere a natalităţii şi, implicit a clasei de mijloc. Statul vapierde astfel şi mulţi bani, ce ar fi fost colectaţi din taxe şi impozite. Înplus, la această măsură antisocială se adaugă şi blocarea posturilor din creşe.Reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei va determina părinţii săînscrie copiii la creşă mai repede, dar nu va avea cine să se ocupe de copii. Aceastămăsură va determina tot mai mulţi tineri să renunţe la a întemeia o familie.Vor pleca în străinătate. Statul trebuie să suţină natalitatea. Vom organizaproteste în timpul dezbaterii fiecărei etape de aprobare a acestui proiect, dela Parlament, până la preşedinte”, ne-a declarat preşedintele T.A.T.A, Bogdan Drăghici.

Premierul Emil Boc spunea în 20 septembrie, că Guvernulintenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului,reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi. Curtea Consituţionalăa validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentrucreşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 delei. Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% dinmedia veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetulasigurărilor sociale, realizate în ultimul an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine