2020-06-05 10:18

Guvernul vrea să spulbere puterea sindicatelor. Miza modificării Codului muncii - desfiinţarea contractelor colective de muncă

 |  19:11
Guvernul vrea să spulbere puterea sindicatelor.  Miza modificării Codului muncii - desfiinţarea contractelor colective de muncă

Guvernul ascunde sub sintagma de “flexibilizare” a Codului muncii desfiinţarea contractelor colective de muncă, potrivitsindicatelor. O astfel de măsură i-ar ajuta pe patronii care folosesc angajaţiidrept sclavi să scape de dovezi, deoarece nerespectarea contractului individualde muncă se poate demonstra doar în urma unor procese îndelungate. Ministrul munciiinfirmă zvonurile potrivit cărora norma de muncă ar urma să fie mărită şiinvită partenerii sociali la discuţii săptămâna viitoare.

Sindicatele avertizează că Executivul, prin intenţiamanifestată de a “flexibiliza” Codul muncii, urmăreşte, de fapt, desfinţarea contractelorcolective de muncă.

Cu toate că ministrul muncii, Nelu Ioan Botiş, a declaratcă Executivul nu are pregătit nici un proiect de modificare a Codului muncii,reprezentanţii sindicatelor susţin că eliminarea contractului colectiv de muncăeste o măsură discutată de mult timp de Guvern. “Într-adevăr,nu există nici un proiect scris al Guvernului de modificare a Codului muncii.În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut, guvernanţii au discutat despreflexibilizarea Codului muncii. Pentru Executiv, acest lucru înseamnă eliminareacontractului colectiv de muncă. Chiar dacă, până în prezent, nu ne-au fostoferite mai multe detalii despre flexibilizarea Codului muncii, Guvernul adiscutat în mai multe rânduri posibilitatea desfiinţării contractului colectivde muncă. Astfel, salariaţii vor semna contracte individuale de muncă pe termennelimitat. Noi suntem total împotriva acestei măsuri. În ceea ce priveştereprezentanţii patronatelor, unii sunt flexibili la această problemă, iar cualţii nu se poate discuta. Reprezentanţii Guvernului susţin că flexibilizareaCodului muncii este impusă de FMI”, ne-a declaratsecretarul general al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România- Frăţia, Ioan Homoş.

În urma desfiinţării contractului colectiv de muncă, salariaţii ar putea fi disponibilizaţi oricând de către angajator, iarfederaţiile sindicale ar rămâne practic fără nici o putere. “Prin desfiinţarea contractului colectiv de muncă,Guvernul urmăreşte să angajeze personal, iar aceştia din urmă să nu aibă vreundrept. Sunt surprins că statul nu-şi apără forţa de muncă. Practic, fără contractulcolectiv de muncă, nu mai pot exista proteste colective, nu mai poate fideclanşat conflictul de muncă. Singurul mod în care salariaţi pot acţionaîmpotriva abuzurilor angajatorului este instanţa judecătorească, iar la noiprocesele pot dura şi un sau doi, timp în care patronul poate să părăseascăţara”, ne-a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice dinRomânia (CSDR), Iacob Baciu.

12 ore de lucru pe zi, exclus

Conducerea CSDR susţine că România mai are multe problemede rezolvat până la flexibilizarea Codului muncii. “În primul rând, trebuie săadaptăm legile din România la cele din Uniunea Europeană şi în funcţie deultimele precizări ale Organizaţiei Mondiale a Muncii. Prioritară ar trebui săfie constituirea tribunalelor muncii. Trebuie luate măsuri pentru eliminareamuncii la negru. După ce vor fi rezolvate aceste probleme, se poate lua îndiscuţie flexibilizarea Codului muncii”, a spus Baciu.

Şi preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Meridian”,Ion Popescu, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de intenţia Cabinetului Boc de adesfiinţa contractul colectiv de muncă, susţinând că această măsură artransforma angajaţii în sclavi ai statului sau ai patronilor.

Sindicatele susţin că o majorare a normei de muncă de la8 la 12 ore pe zi – aşa cum s-a vehiculat - este exclusă, deoarece o astfel demăsură contravine Constituţiei României.

Ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat, ieri, căva avea săptămâna viitoare o întâlnire cu partenerii sociali pentru a hotărîdacă este oportună modificarea Codului muncii, infirmând însă informaţiile că ministerular avea deja pregătit un proiect. La întrebarea dacă este adevărat că înproiect există o prevedere ca ziua de lucru să ajungă la 12 ore, Botiş a negat."Aş vrea să infirm orice speculaţie care se face pe Codul muncii.Deocamdată nu există o propunere a ministerului legată de modificările Codului muncii.Săptămâna viitore vom avea o întâlnire cu sindicatele şi cu patronatele şi vomdeschide discuţia pe oportunitatea modificării Codului muncii", asubliniat ministrul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine