2019-12-13 05:21

Harababură cu gradaţiile de merit ale profesorilor

 |  21:01
Harababură cu gradaţiile de merit ale profesorilor

Ministerul Educaţiei ar putea schimba din nou metodologia privind concursul de acordare a gradaţiilor de merit pentru profesori. Reprezentanţii inspectoratelor şcolare le-au transmis dascălilor că au muncit de pomană, timp de un an de zile, la un proiect ce nu va mai fi luat în considerare. De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei le spun profesorilor să nu abandoneze proiectele până când nu va fi modificată legea.

De la începutul acestui an, a intrat în aplicare noua metodologie privind organizarea concursului de acordare a gradaţiilor de merit pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, publicată în mandatul fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Această metodologie prevede că dascălii trebuie să realizeze un proiect pe patru ani (evaluat în fiecare an), dacă vor să obţină gradaţie de merit. Acest poiect reprezintă 80% din totalul punctajului ce poate fi obţinut de dascăli la concursul pentru acordarea gradaţiilor. Mai multor profesori li s-a spus însă de la inspectoratele şcolare că nu mai are rost să se obosească realizând acest proiect, deoarece metodologia va fi schimbată din nou. Prin urmare, efortul de aproape un an al profesorilor pentru a realiza cea mai mare parte a proiectului a fost în zadar.

Ce spune Ministerul Educaţiei

Totuşi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) spun că, în acest moment, metodologia ce prevede realizarea unui proiect pe patru ani este în vigoare. În acelaşi timp însă, reprezentanţii MEN nu exclud posibilitatea ca metodologia să fie schimbată, dar le recomandă profesorilor să nu renunţe la proiecte până nu va fi publicată o nouă lege. Mai exact, ministerul de resort le cere profesorilor să muncească în continuare, chiar dacă efortul lor nu va conta.

Conform informaţiilor din inspectoratele şcolare, actuala conducere a Ministerul Educaţiei vrea să revină la vechea metodologie de acordare a gradaţiilor de merit, una extrem de contestată de cadrele didactice. Până în prezent, profesorii trebuiau să participe la concursuri şi activităţi extraşcolare, ce de multe ori nici nu aveau loc în realitate. Mai mult, pe listele celor care obţineau gradaţie de merit se regăseau, în cea mai mare parte, mereu aceleaşi persoane.

Schimbarea metodologiei privind concursul de acordare a gradaţiilor de merit pentru dascăli se află şi pe lista de revendicări trimisă de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ premierului Victor Ponta. Sindicaliştii din preuniversitar doresc ca gradaţiile de merit să fie acordate, în primul rând, pentru rezultatele de la catedră ale profesorilor.

Gradaţia de merit pentru profesorii din preuniversitar se acordă pe o perioadă de cinci ani şi reprezintă 25% din salariu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray