2020-02-22 13:43

În premieră în România, aritmiile cardiace pot fi tratate complet

 |  16:36
În premieră în România, aritmiile cardiace pot fi tratate complet

Pentru prima oară în România, fibrilațiile atriale (aritmiile cardiace) pot fi vindecate printr-un tratament complet, minim invaziv, atât din punct de vedere structural, cât și electric. Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES au stabilit vineri o nouă premieră medicală.

Odată cu această premieră, a avut loc și inaugurarea noului departament de electrofiziologie al Centrelor de Excelenta. Investiția în noua secție s-a ridicat la peste 400.000 de euro.

Invitat special în România, prof. dr. Mahmoud Suleiman, medic intervenționist supraspecializat în electrofiziologie în cadrul departamentului de Electrofiziologie al Spitalului RAMBAM MEDICAL CENTER Haifa din Israel, cât și medic electrofiziolog (2007-2008) în cel mai cunoscut spital din lume, MAYO CLINIC Rochester, MN, din America, a realizat un maraton de operații în scopul tratării fibrilației atriale. Astfel, 7 pacienți români diagnosticați cu fibrilație atrială și WPW (Sindromul Wolff-Parkinson-White) au fost operați pe parcursul a două zile de dr. Mahmoud Suleiman .

 “Bazându-ne pe un tratament în două etape, mai exact prin procedura Watchman și prin procedura de electrofiziologie, aritmiile cardiace pot fi, de astăzi, vindecate complet și la noi în țară. Bineînțeles, în România, procedurile de electrofiziologie se efectuează de mult timp, însă niciodată nu a fost tratat un caz atât de complex. Pacienții cu fibrilație atrială au un risc crescut de formare a trombilor în auricula atrială (apendicele atrial făcând parte din atriul stâng). În acea zonă (auricula atrială) se formează peste 90% din trombi în cazul aritmiilor cardiace. Trombul poate migra oriunde și poate avea urmări grave. Dacă acesta migrează spre arterele carotidiene poate cauza atac vascular cerebral ischemic, dacă migrează spre arterele inimii (coronare) poate cauza un infarct miocardic, iar în cazul în care migrează spre membrele inferioare poate cauza ischemie acută de membre.De aceea, din punct de vedere medical, am abordat diferit această afecțiune. Tratamentul este efectuat în 2 etape, Pe de o parte ne interesează tratarea fibrilației atriale, afecțiune  ce se tratează prin intervenția de electrofiziologie denumită ablație, iar pe de altă parte ne interesează eliminarea oricăror riscuri ulterioare, astfel încât procedura Watchman, operația revoluționară de închidere a auriculei atriale, conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor. “, a spus Iulian Pleșcan, director operațional ARES.

Despre

Fibrilația atrială (FA) este cea mai frecventă aritmie cardiacă, afectând peste 6 milioane de oameni, majoritatea având vârsta peste 65 de ani. Întrucât speranța de viață este din ce în ce mai mare, se estimează că numărul persoanelor afectate de fibrilație atrială să crească. Fibrilația atrială reprezintă bătăi anormale, neregulate ale atriilor. Un episod de FA poate dura minute, ore, zile, săptămâni, iar la un moment dat, fibrilația atrială poate deveni permanentă. Se asociază cu alte afecțiuni, precum: boli coronariene, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene. Uneori nu poate fi identificată cauza.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine