2020-01-24 13:54

În România nu a fost efectuat nici un transplant cu celule stem din sângele cordonului ombilical

 |  21:01
În România nu a fost efectuat nici un transplant cu celule stem din sângele cordonului ombilical

Valentina Grigore

La 26 de ani de la primul transplant realizat la nivel internaţional cu celule stem prelevate din sângele cordonului ombilical, ţara noastră este încă deficitară la acest capitol. În ciuda acestui fapt, prelevarea şi depozitarea celulelor stem a cunoscut o creştere explozivă în ultimii ani, semn că românii sunt conştienţi de importanţa acestui domeniu şi de beneficiile pe care le poate aduce sănătăţii. România este printre singurele ţări europene unde încă nu se efectuează transplant cu celule stem din sângele cordonului ombilical.

În România au loc anual aproximativ 14.000 de prelevări de celule stem din sângele cordonului ombilical, însă, până în prezent, nici un transplant nu a fost realizat la noi în ţară. Totuşi, românii nu trebuie să fie refractari, deoarece pot efectua transplantul în alte ţări europene, iar intervenţia este decontată de statul român prin intermediul formularului E112 sau poate fi plătită cu ajutorul asigurărilor private de sănătate. Costul transplantului de celule stem din sângele cordonului ombilical ajunge, în străinătate, la peste 50.000 de euro. În ţara noastră, transplantul cu celule stem prelevate din sânge periferic sau din măduva osoasă (care se realizează deja la Bucureşti- Fundeni, la Iaşi şi la Târgu-Mureş) costă în jur de 30.000- 40.000 de euro.

Componentele de bază ale vieţii

De ce este atât de important să păstrăm celule stem din sângele cordonului ombilical? Deoarece, cu ajutorul acestora, copilul la a cărui naştere au fost prelevate celulele va fi tratat cu succes de anumite afecţiuni ce pot apărea de-a lungul vieţii. Mai mult, şi membrii familiei pot face acest lucru. Rata de compatibilitate este de 50% cu fraţii şi de 20-40% cu părinţii.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Ele stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism, iar cele provenite din sângele cordonului ombilical au fost folosite cu succes în tratarea a mai mult de 70 de afecţiuni diferite, incluzând aici câteva cancere, boli de sânge şi deficienţe imune. Este cazul leucemiilor, siclemiei (anemia cu celule în seceră), anemiei aplastice, talasemiei, bolii Hodgkin şi limfomului non-Hodgkin.

Transplantul cu celule stem din sângele ombilical este, de asemenea, folosit pentru tratarea unor afecţiuni mai puţin cunoscute, inclusiv afecţiuni metabolice cu potenţial fatal pentru copii (boala Krabbe sau sindromul Sanfilippo).

Prelevare simplă

Prelevarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical se realizează la naştere, iar procedura este extrem de simplă. Opreaţiunea se face de către personalul maternităţilor, instruit în prealabil de către specialiştii băncilor de celule stem unde acestea sunt stocate. Mai mult, personalul medical are la dispoziţie şi truse speciale (kit-uri) pentru prelevarea şi trimiterea celulelor la băncile cu care părinţii au încheiat un contract.

Financiar

Potrivit datelor prezentate de Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), până în luna iunie a acestui an s-au înregistrat, la nivel mondial, mai multe prelevări de celule stem decât în tot anul trecut (peste 600.000).

• 400-1.000 de euro costă prelevarea de celule stem din sângele cordonului ombilical (specialiştii atrag atenţia să priviţi cu atenţie clauzele băncilor de celule care oferă preţuri suspicios de mici)

• 50-90 de euro este taxa de stocare anuală

• 15.000.000 de euro - la atât este cotată piața de celule stem din România


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine