2020-06-04 09:23

Indemnizaţia de şomaj va fi între 75 şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 de lei

 |  19:08
Indemnizaţia de şomaj va fi între 75 şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 de lei

Indemnizaţiade şomaj va fi stabilită la un nivel cuprins între 75 şi 90% din indicatorulsocial de referinţă, în prezent în valoare de 500 de lei, fără să mai fieraportată la nivelul salariului minim, modificarea urmând să fie discutată înCoaliţie şi, ulterior, în Guvern, au declarat surse oficiale. Indemnizaţia deşomaj reprezintă în prezent 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, lacare se adaugă un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut peultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare. "Se discută acum casalariul minim să fi înlocuit cu indicatorul social de referinţă, iarindemnizaţia de şomaj să fie calculată la 75% din acest indicator sau poate la80-90%", au declarat sursele citate de Mediafax. Potrivit acestora,Ministerul Muncii vrea să încurajeze astfel şomerii să îşi găsească loc demuncă, considerând că actualul sistem de calcul al indemnizaţiei de şomaj nuîncurajează reinserţia pe piaţa muncii a acestora. "Dacă se menţine legatăindemnizaţia de şomaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizaţia medie deşomaj să fie egală cu veniturile nete, iar diferenţa dintre salariul net şiindemnizaţia de şomaj să fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu existănici un fel de stimulare pentru şomeri să meargă spre un loc de muncă, nu îidetermină nimic, pentru 10 lei în plus, să se ducă să îşi caute un loc demuncă. Ideea Guvernului este să mărească un pic ecartul, ca să fie activi pepiaţa muncii", au arătat sursele.

Scrisoareasuplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea din octombrie-noiembrierelevă că Guvernul s-a angajat ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie legată desalariul minim, care urmează să fie majorat. Surse oficiale au declarat căGuvernul încearcă prin decuplarea indemnizaţiei de şomaj de salariul minim sălimiteze cheltuielile bugetului de şomaj, având în vedere că pentru anul viitorsunt pregătite noi disponibilizări.

Secretarulde stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar că Guvernullucrează în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizaţiei de şomajdecât salariul minim. "O variantă este ca pentru indemnizaţia de şomaj săfie luat în calcul indicatorul social de referinţă", a spus secretarul destat. Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitateaexprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cuexcepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentruşomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane. Valoareaindicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine