2020-07-11 09:57

Îngrijirea pas cu pas a picioarelor umflate și grele. Cum scăpăm de insuficienţa venoasă cronică

 |  21:01
Îngrijirea pas cu pas a picioarelor umflate și grele. Cum scăpăm de insuficienţa venoasă cronică

Valentina Grigore

Sindromul picioarelor grele reprezintă una dintre cele mai supărătoare probleme cu care se confruntă, mai ales pe timpul verii, persoanele cu insuficiență venoasă cronică. Aceasta este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în prezent, fiind întâlnită la aproximativ 50% din populația globului, respectiv la 32% dintre români. Cele mai afectate sunt femeile.

Îți simți picioarele grele ca plumbul din cauza căldurii? Ai gleznele umflate și te dor? Nu poți purta rochii de vară pentru că îți este jenă să-ți afișezi picioarele pline de vânătăi și umflături? Toate aceste senzații neplăcute și aspectul inestetic fac parte din sindromul picioarelor grele. Acesta afectează persoanele cu insuficiență venoasă cronică, în special pe timpul verii. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în prezent, fiind întâlnită la aproximativ 50% din populația globului, respectiv la 32% dintre români.  Cele mai afectate sunt femeile, estimându-se că dintre persoanele cu boală venoasă cronică, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% – bărbați, potrivit studiului internațional VeinConsult, în care au fost incluși peste 91.500 de pacienți din 20 de țări, printre care și România.

Simptome şi factori de risc                 

Insuficiența venoasă cronică are simptome variate, de la cele mai simple, cum sunt senzațiile de picioare dureroase, grele, umflate sau „neliniștite”, până la complicații ce pot afecta serios calitatea vieții persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficială sau profundă.

Factorii de risc pentru boala venoasă cronică sunt: statul prelungit în picioare (ortostatismul), schimbările climatice (căldura, presiunea atmosferică, frigul), sedentarismul, imobilizarea prelungită, sarcina și perioada post-partum, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, fumatul și, nu în ultimul rând, moștenirea genetică (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).

8 reguli de aur

Tratamentul insuficienței venoase cronice este complex și depinde de stadiul manifestărilor clinice. În stadiul incipient, măsurile preventive ce țin de evitarea factorilor de risc și aplicarea unor tratamente locale pot încetini semnificativ evoluția bolii.

Iată 8 reguli ce trebuie respectate pas cu pas:

* Optați pentru încălțăminte confortabilă și cu toc mijlociu (4-5 cm); evitați îmbrăcămintea călduroasă și strâmtă.

* Efectuați gimnastică medicală dimineața și seara, mergeți pe jos, cel puțin 2-3 km pe zi, după aplicarea contenției elastice la nivelul gambelor, practicați periodic sporturi precum înotul, ciclismul.

* Dormiți cu gambele ridicate la 5-15 cm față de restul corpului (clinostatism), deoarece favorizează circulația de întoarcere venoasă; medicii spun că aceasta este cea mai ușoară, dar cea mai eficientă terapie, cu toate că de multe ori este neglijată sau subestimată.

* Alături de poziția clinostatică, medicii recomandă tratamentul local compresiv, cu contenție elastică, realizat prin purtarea de ciorapi sau feșe elastice, care previn staza venoasă.

* La sfârșitul fiecărui duș, faceți un scurt hidromasaj cu apă rece numai la nivelul gambelor, cu mișcări ascendente, de jos în sus.

* Nu stați picior peste picior și nici cu picioarele încrucișate.

* Evitați pe cât posibil expunerea la soare, iar în sezonul rece protejați-vă de frig și umezeală. Petreceți vacanța în zone de munte sau deal, nu la mare, sau optați pentru efectuarea unui tratament balnear adecvat.

* Mâncați multe fructe și legume, alimente bogate în vitamina E (cereale integrale, nuci, migdale, fistic) și vitamina C; beți suficient de multă apă, evitați alcoolul și fumatul.

Un tratament local inovator

Potrivit medicilor, tratamentul local este esențial pentru completarea regulilor privind stilul de viață, menționate anterior. Studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele neplăcute ale sindromului picioarelor grele și poate preveni apariția cheagurilor de sânge (trombi), o complicație frecventă a insuficienței venoase cronice. Heparina este o substanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect

anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei – lipozomal – face posibilă penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. În plus, este ușor de aplicat local, prin pulverizare, fără să necesite masaj.

GTS Solution vine în ajutorul persoanelor care suferă de insuficiență venoasă cronică aducând soluții inovatoare sub formă de spray. Acesta poate fi utilizat de la primele semne ale insuficienței venoase, cum ar fi senzația de picioare grele și umflăturile după ortostatism prelungit, durerile de la nivelul gambelor, venele reticulare, venectaziile „în pânză de păianjen”. În afară de acestea, spray-ul cu heparină sodică lipozomală este indicat în cazurile de varice, tromboflebită superficială, în prevenția tromboflebitelor profunde. Este bine de aplicat cât mai repede după o contuzie sau un traumatism cu edem și hematom local, în caz de luxații, tenosinovite sau bursite, precum și după puncții venoase, pentru a preveni și reduce formarea hematoamelor. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz