2020-08-04 20:33

Insolvenţă pe piaţa celulelor stem. Ce trebuie să facă părinţii?

 |  21:01
Insolvenţă pe piaţa celulelor stem. Ce trebuie să facă părinţii?

Valentina Grigore

Intrarea în insolvenţă a Cord Blood Center (CBC), prima bancă de celule stem care a oferit românilor posibilitatea recoltării de material genetic, a determinat părinţii să se adreseze specialiştilor pentru a afla ce înseamnă această acţiune şi cum le vor fi afectate probele (celulele stem prelevate din sângele cordonului ombilical). Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), asociaţie din care a făcut parte, până anul trecut, şi CBC, ne-au oferit mai multe detalii legate de intrarea în insolvenţă şi posibilitatea mutării probelor la alte bănci de celule stem.

Toată tevatura a început anul trecut, când CBC a ieşit din Asociaţia Băncilor de Celule Stem fără să ofere motive plauzibile, după cum spun reprezentanţii ARBACS. Ulterior, clienţii CBC au primit scrisori prin care erau înştiinţaţi că trebuie să rezilieze contractul cu Cord Blood Center şi să semneze unul nou cu o societate din Slovacia. Şi asta cât mai urgent. Fără alte explicaţii. Evident, clienţii CBC au încercat să afle ce se întâmplă, însă nu au primit prea multe lămuriri, în primă instanţă, de la reprezentanţii băncii de celule stem. Oamenii, speriaţi de posibilitatea ca probele lor să fie distruse, s-au adresat ARBACS încercând să afle de aici mai multe informaţii. Abia după ce Asociaţia i-a anunţat că, dacă nu vor să semneze noile contracte se pot muta la altă bancă, CBC a anunţat, printr-un comunicat, intrarea în insolvenţă şi motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru. „Cord Blood Center Medical şi CBC Laboratories au fost scutite de către ANAF Cluj de plata TVA, începând din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. Cu toate acestea, recent, ANAF Cluj a revenit asupra deciziei comunicate în forma oficială în 2009 celor două companii şi a solicitat acestora achitarea retroactivă a TVA-ului aferent ultimilor cinci ani. Practic, nişte sume inexistente până acum au devenit peste noapte datorii restante. Am depus contestaţie împotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. În paralel dorim să începem procesul de reorganizare judiciară, în conformitate cu decizia instanţei, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele două companii care operează în Romania”, menţiona comunicatul. Banca de celule stem Cord Blood Center a fost înfiinţată în 2009 şi era prima pe piaţa din România care oferea servicii de prelevare, transport şi depozitare a celulelor stem. Materialul genetic era depozitat în Slovacia, dar ulterior banca a deschis un depozit şi la Cluj-Napoca.

Plan de reorganizare

„Conform informaţiilor publice disponibile, s-a deschis procedura generală a insolvenţei cu privire la Cord Blood Center, la cererea acesteia din urmă. Aparent, există şi o intenţie a debitorului de a depune un plan de reorganizare. Abia după ce acest plan de reorganizare va fi aprobat de adunarea creditorilor putem discuta de o reorganizare judiciară şi vom avea mai multe elemente cu privire la potenţiala continuare a activităţii Cord Blood Center în România. ARBACS, alături de toţi ceilalţi creditori ai Cord Blood Center, a fost invitată să se înscrie la masa credală şi să solicite recuperarea datoriilor pe care Cord Blood Center le are către Asociaţie”, a declarat, pentru PUTEREA, Bogdan Ivănescu, preşedintele ARBACS.

Vor fi afectate probele?

Din punct de vedere legal, deschiderea procedurii insolvenţei nu ar trebui să afecteze derularea contractelor încheiate anterior datei deschiderii insolvenţei. Teoretic, acestea rămân în vigoare şi produc efecte. Aceste contracte pot însă înceta în condiţiile dreptului comun sau în cele convenite de părţi prin contract.

„De asemenea, ca o particularitate a procedurii insolvenţei, trebuie să precizăm că administratorul judiciar are dreptul denunţării oricărui contract. La fel şi co-contractanţii ar putea solicita administratorului judiciar încetarea contractului. Dorim să credem că CBC poate asigura în continuare păstrarea în condiţii optime a celulelor stocate”, a mai declarat Bogdan Ivănescu. El a prezentat şi două posibile scenarii pentru rezolvarea acestei situaţii.

„Fiind vorba de situaţia de insolvenţă sus amintită, trebuie să luăm în calcul ambele variante posibile: fie Cord Blood Center iese din insolvenţă prin aprobarea unui plan de restructurare/reorganizare şi îşi continuă activitatea de stocare celule stem în România, fie nu ies din insolvenţă şi este declarat falimentul. În acest ultim caz, se poate lua în considerare riscul ca probele să nu mai poată fi stocate de către Cord Blood Center în continuare, iar părinţii chiar să piardă celulele stem recoltate la naşterea copilului lor, dacă nu întreprind nimic până atunci”,a  explicat Ivănescu.

Ce trebuie să facă părinţii?

Insolvenţă pe piaţa celulelor stem. Ce trebuie să facă părinţii?
zoom

Reprezentanţii ARBACS recomandă părinţilor să se asigure că deschiderea procedurii insolvenţei nu afectează în concret condiţiile de păstrare a celulelor stem şi că, teoretic, nu există riscul alterării acestora. La fel, în măsura în care nu sunt furnizate suficiente garanţii privind respectarea condiţiilor de depozitare a celulelor stem şi continuarea raporturilor contractuale de către Cord Blood Center sau garanţiile nu prezintă suficientă credibilitate, părinţii au posibilitatea mutării probelor la o altă bancă de celule stem din România. „Asigurăm părinţii afectaţi de această situaţie de instabilitate că ARBACS îşi asumă, ca de obicei, rolul şi obligaţia de a menţine un ochi atent asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa recoltării de celule stem în România, oferind o mână de ajutor clienţilor aflaţi în situaţii dificile. Părinţii pot avea încredere că ARBACS îi va susţine în tot ce înseamnă asigurarea unei stocări pe termen lung, în condiţii de perfectă siguranţă, a celulelor stem recoltate. Reamintim părinţilor că în situaţia în care doresc mutarea probei, pot apela la oricare dintre băncile membre ARBACS. Vor putea face în condiţii de deplină siguranţă atât mutarea probei, cât şi stocarea ei ulterioară”, a dat asigurări Bogdan Ivănescu.

Cerere în scris

Mircea Alexandru, purtător de cuvânt al Cord Blood Center, a declarat, pentru „Ziarul de Cluj”, că materialul genetic rămâne în locaţia în care este şi acum. „Materialul genetic rămâne în locaţiile în care a fost depus. Am anunţat clienţii că, dacă doresc să îşi mute probele la o altă bancă, să facă o cerere în scris, la care li se răspunde în funcţie de situaţia contractuală”, a declarat Mircea Alexandru. Potrivit acestuia, banca de celule stem primise, până la sfârşitul anului trecut, o singură cerere de acest fel. El a mai specificat că taxa de depozitare a celulelor stem - 150 de lei pe an - se va plăti în continuare.

Tratarea cancerului

Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism, iar cele provenite din sângele cordonului ombilical au fost folosite cu succes în tratarea a mai mult de 70 de afecţiuni diferite, incluzând aici câteva cancere, boli de sânge şi deficienţe imune. Este cazul leucemiilor, siclemiei (anemia cu celule în seceră), anemiei aplastice, talasemiei, bolii Hodgkin şi limfomului non-Hodgkin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-11Parerea ta...

ANDREI
13 Feb 2015

Ultimul paragraf este o vrăjeală. Ati luat cu copy-paste de pe site-urile prietene acestui tip de afacere. Nu dunt cazuri tratate. Asta daca ai avea peste 100.000 $ pt intervenție.
CRISTINA
16 Feb 2015

VOI stiti ce vorbiti??acesta firma a avut depozitarea mereu in Romania...MAI EXACT IN cLUJ SI IN bUCURESTI....CUM SA FIE IN sLOVACIE???? nu stiu daca vb de aceiasi firma de depozitare...niciodata nu s-a vb sa fie scoase din tara aceste grefe.....total eronat ce se vb......
LEXY
16 Feb 2015

Suma anuală este de 200 roni și nu cum scrie în articol 150. Sper să nu fi fost pacaliti în halul acesta!
LEXY
16 Feb 2015

Cât despre depozitare și eu știam că se depozita si în Slovacia
ADY388
17 Feb 2015

Deci chiar azi a venit factura de la Cord Blood.se specifica clar ca celulele sunt depozitate la Bratislava iar fact. are valoarea de 192,66
IOANA
18 Feb 2015

Nu am avut incredere de la început in ei, atata insistenta din partea lor de-ti venea sa arunci Telefonul.
ADINA
19 Feb 2015

Intrebarea este concret ce facem? Mai platim taxa, mai are rost?
CARMEN
19 Feb 2015

cine si-a mutat celulele la o alta banca? ce procedura a urmat?
ANONIM
21 Feb 2015

Cred ca intrebarea corecta ar fi de ce toleram astfel de abuzuri si aberatii din partea administratiei si guvernului nostru? Cbc se va reorganiza probabil in alta firma si isi ca continua activitatea daca va reusi astfel sa scape de plata unor bani pe care nu i-a incasat. Dar cat timp vor mai produce astfel de aberatii cei de la anaf? Doar nu e singurul caz in care afaceri s i planuri se dau peste cap cu astfel de schimbari abuzive de reguli de jimpozitare aplicate retroactiv din partea desteptilor care ne conduc? Dar noi subtem o natiube de oi care isi vede fiecare doar interesul ei si i rest nu o intereseaza nimic.
LUIZA
09 Mar 2015

Am recoltat sa am celulele in siguranta !M-am hotărât să-mi mut proba de la ei la Stem Sure, sunt singurii care mi-au inspirat incredere pt o perioada mai lunga.cu cat ne strangem mai multe mămici , cu atat o sa fie costurile mai mici.
ROXANA
27 Mar 2015

Și eu am recoltat în 2010, dacă aș vrea să mă mut cui ar trebui sa adresez având în vedere că sunt din Bacău! La sfârșitul anului trecut am primit o scrisoare cum ca sa schimbat contul bancar ăsta dupa ce am depus banii în contul vechi!
ANCA
21 Apr 2015

Luiza, poti sa ne dai mai multe detalii privind procedura de mutare a probelor la o alta banca?
IULIA
16 Ian 2016

A mutat celulele la o alta banca? Ce procedura a urmat?
GEORGE
29 Mai 2016

Din pacate si Stem Sure sunt in faliment..
ANONIM 2
21 Iun 2016

BRAVO ANONIM ! Ai pus punctul unde trebuia! Hai sa ne mutam dupa cum bate vantul precum frunzele! Si de fiecare data ANAF-ul se joaca cu noi , dupa cum sunt interesele celor care guverneaza! Cu parere de rau , si cu MARE SCARBA , deduc in fiecare zi ca Anaf-ul este o unealta de manevra! O alta mafie cu acte in regula!
ANDRA
26 Ian 2017

stemsure nu este in faliment, nu s-au mutat probe, recolteaza pentru Uk acum!
CATA
15 Feb 2017

Tara lui Papura Voda...cum o fi aia sa vii cu legi care se aplica retroactiv?? Ai o firma. Functioneaza legal dupa lege in vigoare si dupa x ani vine un bou de la ANAF sa dea o lege care se aplica retroactiv..ca sa mai stoarca niste bani pt.buget..sa aiba hotii de unde fura..si nu e gigi srl..e vorba de celule stem..profil extrem de delicat si valoros.
ANONIM
06 Feb 2018

A primit cineva factura pentru anul 2018?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz