2020-06-02 15:58

Inspecția Sanitară: La Spitalul Sf. Maria nu sunt îndeplinite criteriile pentru pacienții cu transplant

 |  10:38
Inspecția Sanitară: La Spitalul Sf. Maria nu sunt îndeplinite criteriile pentru pacienții cu transplant

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că raportul Inspecției Sanitare de Stat în urma controlului efectuat la Spitalul Sf. Maria din București arată că nu sunt îndeplinite criteriile în cazul pacienților cu transplant.

''Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă 'unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24'. În cazul Spitalului 'Sf. Maria', inspectorii au constatat că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București)", a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Referitor la respectarea condițiilor igienico-sanitare, Inspecţia Sanitară de Stat a constatat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală fiind insuficiente.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că aceleași ascensoare și căi de acces sunt folosite pentru toate activitățile: personal, pacienți, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deșeuri.

De asemenea, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intensivă este folosit și pentru transportul "lenjeriei murdare".

"În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipsește medicul infecționist. La Spitalul 'Sf. Maria', comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate și raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unității nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecțiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 — 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială", se arată în raportul Inspecției Sanitare.

MS a mai anunţat că, imediat după ce Primăria Generală își va da acordul și va nominaliza un reprezentant al instituției în echipa care va merge la 'Sf Maria', Corpul de control al ministrului Sănătății va începe verificările, care vor viza şi achizițiile publice efectuate de spital.

"Comisia internațională de experți solicitată de Ministerul Sănătății va însoți echipa Corpului de control în datele de 8 și 9 decembrie", precizează MS.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine