2020-07-11 04:27

Instituţiile statului ignoră legea. Actul normativ care a bulversat activităţile din Capitală

 |  21:01
Instituţiile statului ignoră legea. Actul normativ care a bulversat activităţile din Capitală

P24

Legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor, a bulversat multe domenii de activitate. Teatrul Nottara bate pe la toate uşile unde poate ţine spectacole, unii comercianţi şi-au închis afacerile, alţii preferă să ignore actul normativ. Printre ei se află şi sediul de relaţii cu publicul din Bd. Elisabeta a Primăriei Capitalei.

Mai întâi a fost lista clădirilor cu risc seismic realizată la începutul anilor 90 de Primăria Capitalei. Cele mai multe imobile sunt bine amplasate în oraş, ceea ce confirm zvonul că lista s-ar fi realizat la comanda unor grupuri de interese care doreau să le cumpere prin scăderea preţului de vânzare. Afacerea a eşuat, dar efectele acţiunii sunt simţite şi acum. Oricum, autorităţile locale nu au făcut nimic să-i sprijine pe oamenii care locuiau în aceste clădiri. Acum a venit legea care interzice orice activitate în imobilele care sunt încadrate într-un risc seismic. Pentru respectarea acestei legi, trebuia ca autorităţile locale să-i evacueze mai întâi pe locatari, dar parlamentarii noştri au crezut că se spală de păcate votând această lege, promulgată după tragedia de la Colectiv. În vreme ce multe afaceri au de suferit de pe urma acestei legi, iar sălile de spectacol au fost închise, chiar instituţiile statului ignoră actul normativ. Un exemplu este Centrul pentru relaţiile cu publicul de pe Bd. Elisabeta. Zilnic zeci de bucureşteni trec pragul acestui centru amplasat într-un imobil cu risc seismic. Perete-n perete cu acest centru a funcţionat ani de zile un magazin de panificaţie. De curând, acesta s-a închis (foto), dar centrul în care se înregistrează petiţiile bucureştenilor funcţionează în continuare. Acest lucru demonstrează că legea este “doar pentru căţei, nu şi pentru dulăi”.

Supărarea artiştilor

Situaţia Teatrului Nottara este un alt exemplu. Acesta a fost nevoit să-şi suspende spectacolele. După interpelarea artiştilor în Consiliul General al Capitalei, directorul ArCub, Mihaela Păun, le-a oferit această sală. Numai că, surpriză! Clădirea ArCuB din strada Batiştei din Bucureşti, în care trebuia să îşi reia activitatea artiştii de la Nottara a fost încadrată cu gradul I de risc seismic. Atât conducerea Nottara, cât şi cea a ArCuB spun că au aflat despre acest lucru în ultimul moment. Marinela Ţepuş, managerul Nottara, a declarat pentru Mediafax, că a aflat pe 30 decembrie 2015 că teatrul nu se poate muta în sediul ArCuB din strada Batiştei, deşi ar fi avut o întâlnire cu directoarea ArCuB, Mihaela Păun, chiar cu o zi înainte. “Am aflat pe 30 decembrie, când urma să se voteze predarea în administraţie a ArCuB, aşa cum trebuia să se întâmple. Doamna a uitat să ne spună. Cine să creadă că în 29 decembrie, când ne-am întâlnit, nu a ştiut? Una dintre posibilele explicaţii ar fi că are Alzheimer‎ şi că ar trebui să îşi dea demisia sau că a făcut acest lucru din alte motive”, a spus Marinela Ţepuş. Managerul a ameninţat că Teatrul Nottara va întocmi o scrisoare deschisă prin care va cere demisia Mihaelei Păun. “Doamna a reuşit să facă ce nu a făcut cutremurul din 1977 pentru Nottara - să îl scoată din activitate două luni”, a mai spus Marinela Ţepuş. Ea a spus că Primăria Capitalei (în subordinea căreia funcţionează şi ArCuB, n.r.) se luptă să îi găsească Teatrului Nottara un spaţiu stabil, într-un loc central, în care să poată desfăşura măcar 20 de spectacole. “Ştiu că se luptă şi sper ca până luni să aibă un răspuns”, a explicat Marinela Ţepuş, precizând că Teatrul Nottara va fi nevoit să renunţe la unele spectacole. O dată pe lună, actorii Nottara vor urca pe scena Palatului Cotroceni pentru a juca unele piese.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-07

Mai multe imagini:
Instituţiile statului ignoră legea. Actul normativ care a bulversat activităţile din Capitală
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz