2020-08-05 02:51

Întârziere de peste trei ani. Pasajul Piaţa Sudului, funcţional abia în 31 decembrie 2018

 |  21:01
Întârziere de peste trei ani. Pasajul Piaţa Sudului, funcţional abia în 31 decembrie 2018

La solicitarea primarului general, consilierii au aprobat prelungirea termenului de finalizare a Pasajului de la Piaţa Sudului până la 31 decembrie 2018.Cu două luni în urmă, Gabriela Firea declara că la sfârşitul acestui an va fi gata construcţia, apoi a spus că în martie 2017 se va putea circula în intersecţia din Berceni. S-au prelungit şi teremenele de finalizare a lucrărilor de consolidare la Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic Vasile Urseanu până la 30 octombrie 2016, iar modernizarea Spitalului Gomoiu s-a prelungit până la 1 noiembrie 2016. Ultimele trei lucrări trebuiau finalizate la 30 decembrie 2015, acestea fiind realizate pe fonduri europene. Ulterior, termenul a fost decalat la 30 iunie 2016, dar nu s-a respectat. Cele mai importante proiecte pentru Capitală, cu zeci de pagini, au fost trecute pe o listă suplimentară, astfel că nu au putut să fie analizate de consilieri.

Lovitură grea pentru bucureştenii din zona Berceni. Termenul de finalizare a Pasajului de la Piata Sudului a fost prelungit până la 31 decembrie 2018. Iniţial, pasajul trebuia terminat la sfârşitul anului 2015, apoi s-a amânat pentru 30 iunie 2016. Din cauza ritmului foarte lent al lucrărilor, s-au absorbit doar 18 milioane de lei din 83 milioane lei disponibili. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că spun că pasajul va fi funcţional peste un an. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, afirmă că marea întârziere provine de la cablurile subterane găsite de constructor, apoi de la neplata lucrărilor. El dă vina pe “administraţia liberală care a condus Capitala timp de 8 luni şi nu a alocat nicio sumă pentru lucrări”, dar uită că întârzierile au survenit înainte de reţinerea lui Sorin Oprescu.

Calendarul minciunile oficiale

Fostul primar general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, anunţa la începutul lunii iunie, înainte de alegerile locale unde candida pentru fotoliul de primar al sectorului 4, că lucrările la pasajul rutier subteran de la Piaţa Sudului sunt finalizate în proporţie de 80% şi vor fi gata până pe 30 iunie 2016. Imediat după alegeri, noul primar general al capitalei, Gabriela Firea, anunţa că lucrarea este finalizată doar în proporţie de 53%. La începutul lunii iulie, lucrarea se afla la 60%, dar şi la 70%, iar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului era martie 2017. Ea părea convinsă că pasajul va fi terminat pănă la finalul anului 2016, apoi a revenit şi a spus că va fi gata în martie 2017. “Domnul Răzvan Sava a semnat, la data de 24.05.2016, în calitate de primar general interimar, raportul de progres al beneficiarului PMB, în care este menţionat clar că Proiectul este finalizat într-un procent de 60,47 %. În aceste condiţii cum poate acum dl Răzvan Sava să menţioneze că a lăsat proiectul la un stadiu de 80% ? Referitor la comunicatul de presă al PMB din data de 30 iunie 2016, în care este anunţat un grad de finalizare de 53% , menţionăm că această informaţie se referea la stadiul efectiv al lucrării de infrastructură şi nu la procentul de realizare al proiectului în ansamblul său, care cuprinde şi alte tipuri de cheltuieli şi activităţi (informare, management, publicitate, audit, dirigenţie de şantier). În plus, este evident că, în fiecare lună există un progres fizic al proiectului ceea ce creşte procentul de finalizare al acestuia”, se arăta într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei, emis la începutul lunii iulie.

Bâlbele continuă

Chemat în faţa consilierilor generali să dea explicaţii, directorul adjunct al Direcţiei Transporturi, drumuri, sistematizarea circulaţiei, Florin Legea, nu ştia ce procent din lucrări este finalizat. A fost nevoie ca una din consilierele personale ale primăriţei să-i “sufle”: 73%. Lucrările la pasaj au început în mai 2014, investiţia ridicându-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrări fiind de 88 de milioane de lei. Proiectul a demarat pe fonduri europene şi trebuia terminat până la finalul anului 2015. Deoarece acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016. Ulterior,pentru că nici acest termen nu a fost respectat, iar banii europeni trebuia să fie returnaţi Comisiei Europene, reprezentanţii Municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care Municipiul Bucureşti este obligat să finalizeze lucrările până cel târziu în decembrie 2018. Până pe 30 decembrie 2015, Primăria a absorbit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar după această dată nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenţa va fi plătită din bugetul local.

Comisie de control

Consilierul PMP, Lucian Iliescu, a propus înfiinţarea unei comisii formată din câte un consilier de la fiecare partid politic care să analizeze lunar stadiul lucrărilor de la Pasajul Piaţa Sudului. Amendamentul a fost respins, dar Florin Legea a promis că va transmite raportul lunar al consultantului privind stadiul lucrărilor. “De doi ani stăm în minciună”, a afirmat Iliescu referitor la procentul de execuţie a construcţiei de la Piaţa Sudului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz