2020-02-28 16:56

Întreţinerea, tot mai scumpă: RADET vrea preţul gigacaloriei mai mare cu 18 la sută!

 |  21:01
Întreţinerea, tot mai scumpă: RADET vrea preţul gigacaloriei mai mare cu 18 la sută!

P24

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (fostul ANRSC) a avizat favorabil creşterea tarifelor la energia termică furnizată în regim centralizat de către RADET Bucureşti. Astfel, pentru transportul şi distribuţia energiei termice, consumatorii casnici vor plăti cu 18% mai mult. Majorarea se va aplica după avizul Consiliului General din 30 iulie. Există posibilitatea ca solicitarea RADET să nu obţină votul favorabil al consilierilor generali.

La cererea Consiliului de Administraţie al RADET, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) a avizat luna aceasta creşterea tarifului la energia termică livrată populaţiei, dar şi agenţilor economici. Tariful pentru populaţie, aferent serviciilor de transport şi distribuţie, va creşte de la 131,74 lei la 155,3 lei/gigacalorie (inclusiv TVA).

“Discutăm, aşadar, despre o creştere de preţ de circa 18% pentru transportul şi distribuţia energiei termice. Vă reamintesc că cealaltă componentă din costul total al gigacaloriei în Capitală este reprezentat de tariful de producţie practicat de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi care, de la 1 ianuarie 2015, a crescut la 230,7 lei/Gcal (inclusiv TVA) pentru consumatorii casnici. Prin decizia luată, ANRSC recunoaşte practic corectitudinea economică a costurilor înregistrate de RADET, dând regiei şansa, în cazul aprobării în Consiliul General, de a se echilibra economico-financiar”, spune viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea.

În luna ianuarie, majorarea pentru consumatorii casnici din Capitală a fost de 5%. În concluzie, în 2015, gigacaloria se majorează cu 23%, dacă aleşii locali vor vota acest proiect. După şedinţa CGMB din 30 iulie se va şti data de la care se va aplica – sau nu – scumpirea.Deşi a promis bucureştenilor apă caldă şi căldură gratuite în campania electorală, primarul general este pus în faţa situaţiei de a majora pentru a doua oară în acest an preţul gigacaloriei. Deja populaţia este sufocată de costurile mari ale facturilor la întreţinere din timpul iernii, care depăşesc valoarea unui salariu minim pe economie. Având în vedere că multe pensii sunt la nivelul minim de salarizare, este lesne de înţeles furia oamenilor la anunţul creşterii tarifului la gigacalorie. Oamenii spun că majorarea este special făcută pe timpul verii şi al caniculei, ca majoritatea să nu observe şi impactul să fie redus. “Abia la iarnă vor întreba când s-a scumpit”, spun pensionarii.

Aleşii locali vor decide

Pentru ca noul tarif să fie aplicat, mai întâi, primarul general trebuie să pună proiectul de majorare pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Dacă Sorin Oprescu nu va pune proiectul pe ordinea de zi, nu se va opera scumpirea gigacaloriei. Este de aşteptat ca înaintea şedinţei lunare a CGMB, primarul general să-i cheme pe liderii grupurilor politice la consultări, în care îşi va expune punctul de vedere. Apoi, aleşii locali trebuie să dezbată oportunitatea majorării. În aces caz, există varianta respingerii scumpirii, iar RADET trebuie să caute alte soluţii de a se reechilibra economico-financiar. A doua variantă este ca CGMB să aprobe majorarea. Pe modelul creat deja de primarul general Sorin Oprescu, este de aşteptat ca municipalitatea să achite diferenţa de preţ prin creşterea subvenţiei. Deocamdată, poziţia pe care o vor avea grupurile politice nu este formulată, problema fiind de regulă discutată mai întâi în cadrul partidelor.

PNL: Populaţia nu va plăti mai mult

Este de semnalat faptul că liberalii şi-au spus deja punctul de vedere prin Cornel Pieptea. Acesta afirmă că “o eventuală aprobare a majorării nu va modifica tariful pe care îl va plăti populaţia, deoarece municipalitatea îşi va asuma diferenţa de preţ prin creşterea subvenţiei”. Viceprimarul anticipează deja atitudinea pe care o va avea primarul general. “Judecând după experienţele anilor anteriori, Sorin Oprescu va încerca probabil să amâne recunoaşterea corectitudinii economice a noilor tarife, apelând inclusiv la contestarea avizului ANRSC şi perpetuându-şi, astfel, viziunea falimentară despre RADET.

Întârzierea recunoaşterii acestor costuri se traduce prin pierderi ale RADET de 23,6 lei la fiecare gigacalorie vândută. Astfel, pe parcursul unui an, pierderile financiare generate de cele 3,8 milioane de gigacalorii vândute se ridică la 89,5 milioane lei. Costurile şi pierderile mari înregistrate de RADET sunt generate şi de lipsa de reacţie a domnului Sorin Oprescu faţă de tentativa prim-ministrului Victor Ponta de a îngropa în uitare Memorandumul pentru crearea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică. Grupul consilierilor Partidului Naţional Liberal va sprijini acoperirea diferenţei de tarif prin creşterea subvenţiei pentru agentul termic, astfel încât populaţia Bucureştiului să nu fie afectată de creşterea preţului”, a comentat pentru PUTEREA viceprimarul liberal.

În plus, Pieptea îl acuză pe Sorin Oprescu că refuză să discute despre soluţiile de eficientizare a RADET. “Reconfigurarea sistemului de alimentare cu energie termică şi crearea unor noi centre performante de producţie, adaptate actualelor nevoi de consum, sunt soluţii complementare despre care Sorin Oprescu refuză cu abstinenţă să discute, în ciuda celor 7 ani de mandat în fruntea Capitalei”, afirmă viceprimarul.

PSD: RADET să vină cu un studiu de impact

Ramiro Angelescu, liderul grupului PSD din Consiliul General, apreciază că nu se pune problema unui amendament cu privire la aprobarea unui procent de majorare inferior celui fundamentat de ANRSCUP în cadrul şedinţei CGMB. El spune că problema nu s-a dezbătut în cadrul grupului, o poziţie va fi luată înaintea şedinţei. “Va trebui să ţinem cont şi de realităţile economice şi de gradul de suportabilitate a populaţiei, conform doctrinei social-democrate. Probabil că o parte din majorarea preţului va fi suportată de populaţie şi altă parte de Primăria Capitalei, aşa cum se întâmplă şi acum. RADET trebuie să ne prezinte şi un studiu de impact asupra suportabilităţii creşterii preţului pentru populaţie. Ei ştiu câte blocuri au, ce datorii au abonaţii”, a declarat, pentru PUTEREA, Ramiro Angelescu, liderul consilierilor PSD.

Grupul Independenţilor: “Primăria nu are bani”

Cristinel Deaconescu, preşedintele Grupului Independenţilor, apreciază că “municipalitatea nu are bani să suporte majorarea tarifului, deci populaţia va plăti mai mult. Bugetul Primăriei Capitalei a fost votat, este complicată problema. Suntem sceptici că primarul general va propune pe ordinea de zi acest proiect, vom vedea cine şi-l va asuma. În urma consultării cu iniţiatorul, vom vedea din studiul de impact dacă preţul poate fi suportat de populaţie sau de Primăria Capitalei. Vom hotărî împreună cum vom vota”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine