2020-07-04 15:13

Întreţinerea unui copil la o grădiniţă de stat cu program prelungit costă 900 de lei pe semestru

 |  18:35
Întreţinerea unui copil la o grădiniţă de stat cu program prelungit costă 900 de lei pe semestru

Înafara taxei de întreţinere a unui copil într-o grădiniţă de stat cu programprelungit, care se ridică între 100 şi 200 de lei, în funcţie de preferinţe,mai nou, părinţilorli se cerbani pentru calculatoare. Astfel, într-un semestru, un părinte scoate dinbuzunar peste 900 de lei. Asemenea situaţii au fost semnalate în unităţi încare lipsesc jucăriile, rechizitele pentru desen şi materialele uzuale pentrudiversele activităţi practice. Psihologii trag un semnal de alarmă asupraefectelor provocate de calculator, la vârstă preşcolară.

Despre această practică am aflat din povesteaunei mame care a trimis povestea ei nouă şi Ministerului Educaţiei. Iatărelatarea: “Nu că v-ar lipsi motivele de uimire şi de indignare, dar trebuie săvă povestesc ce-am păţit: sunt mama unui copil de aproape 4 ani, înscris lagrupa mică la o grădiniţă cu program prelungit din Buzău. Educatoarea a făcutşedinţă cu părinţii (sunt de fapt două educatoare, dar timp de 2 ore una dintreele nu a putut spune o vorbă - era nouă în echipa formată cu mult maicompetenta sa colegă). Deşi lipsesc lucruri elementare precum jucăriile, scauneîn vestiar, nu există nici măcar o carte cu poveşti (locul e sec, gol, parevandalizat), pentru educatoare, consideră ele, e vital să aibă calculator nou,imprimantă multifuncţională, abonament la internet, toner color şi alb-negru.Propunerea unuia dintre părinţi (să cumpărăm second-hand) a fost primită custupoare: Adică vreţi un calculator vechi? Nu se poate! Cât costă afacerea?2.300 de lei, aproximativ. Purtându-se cu noi de parcă eram nişte netrebniciincapabili să ştim ce le trebuie copiilor din ziua de astăzi, educatoarea nus-a sfiit să continue lista: doar două educatoare sunt prea puţine. Părinţii arputea plăti o animatoare cu normă redusă (8-12) care să le ajute în educarea şiîngrijirea micuţilor”, este povestea mamei din Buzău. “Adevărul este că dedotarea grădiniţelor cu computere trebuie să se ocupe administraţia şcolilor depe lângă consiliile locale. Acum s-a închis robinetul, nu mai sunt bani, însămi se pare aberant să ceri de la părinţi bani pentru calculatoare, în condiţiileîn care în unitate lipsesc cu desăvârşire cărţile, jucăriile şi materialeleauxiliare necesare activităţilor practice. Cererea formulată la grădiniţa dinBuzău priveşte confortul educatoarei. Pedagogic şi psihic, mi se pare periculossă laşi un copil de 3-4 ani în faţa calculatorului”, ne-a declarat GheorgheRădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii înÎnvăţământul Preuniversitar.

Taxepentru maşini de spălat şi bucătărese

Un alt părinte notează că pentru întreţinerea unui copilla o grădiniţă de stat cu program prelungit costurile se ridică la peste 900 delei pe semestru. În acest scop, el informează ministerul pe site căsolicitările financiare nu se opresc aici: “Ia să vedem darul de anul acesta:50 de lei pentru maşini de spălat rufe şi vase, 20 de lei pentru bucătăresepentru că mai au un pic şi îşi iau lumea în cap. Plus diverse la clasă. Amcalculat că s-au adunat în jur de 10.000 de lei pentru maşini de spălat de latoată grădiniţa, grădiniţă cu două etaje şi o bucătărie”. În privinţapericolului legat de activitatea educatoarelor din clasă cu ajutorulcomputerelor, psihiatrii sunt tranşanţi în explicaţii. “Din punctul de vedereal efectelor în planul funcţionării sociale sau de interrelaţionare, dependenţade calculator poate fi asemănată cu cea de alcool. Individul este scos dinrealitatea lui şi din viaţa lui personală. Mai mult, acestea două se pot asociala un moment dat, şi când ajunge adult sau adolescent poate să stea lainternet, la jocuri şi cu o sticla de bere alături. Deseori dependenţele seasociază între ele”, a spus Dan Prelipceanu, director al Spitalului Clinic dePsihiatrie “Alexandru Obregia”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz