2020-04-05 07:44

Investiţiile în aparaturi performante ar putea salva viaţa a mii de copii născuţi înainte de termen. Naşterea prematură, cauza a jumătate din decesele nou-născuţilor în România

 |  18:16
Investiţiile în aparaturi performante ar putea salva viaţa a mii de copii născuţi înainte de termen. Naşterea prematură, cauza a jumătate din decesele nou-născuţilor în România

În România, înfiecare an se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur sau cugreutate mică (sub 1.000 de grame) la naştere. Din acest motiv, complicaţiilefatale care apar la copii reprezintă una din principalele cauze alemortalităţii neo-natale în ţara noastră. “Se estimează că rata de prematuritate înRomânia este de aproximativ 9%. În general, România are un indicator deprematuritate mai mare faţă de multe ţări ale UE. În acelaşi timp, procentajul copiilor născuţi înainte de 28 desăptămâni şi având sub 1.000 de grame este de aproximativ 1 – 1,5% din totalul nou-născuţilor vii. Cifrele suntvariabile în funcţie de zonele geografice, afirmă prof. dr.Silvia Stoicescu, PreşedintaAsociaţiei Române de Neonatologie. Ea a adăugat că zonele ţării în care naşterile premature au loc cel mai des sunt Munteniaşi Moldova.

Cauzele prematurităţii ar putea fi: sarcinanedispensarizată (care nu este supravegheată de vreo instituţie medicală),instruirea redusă a mamei, venit material şi condiţii de viaţă precare, consumde droguri, tutun, alcool, dar şi bolile pe care mama le contractează înainteasarcinii (malformaţii cardiace, TBC, infecţii) sau în timpul ei (hipertensiunearterială, diabet zaharat, pneumonii, infecţii urinare şi vaginale,boli ale aparatului uro-genital matern). Printre posibilele motive se mainumără şi intervalele mici dintre sarcini, sarcina multiplă sau igiena intimănecorespunzătoare.

Cea mai frecventă cauză a decesului în urma naşteriipremature este detrasa respiratorie, când plamânii copilului nu s-au dezvoltatîndeajuns pentru a funcţiona cum trebuie. De asemenea, la cei caresupravieţuiesc poate exista riscul apariţiei unor probleme neurologice cum arfi paralizia cerebrală, retard mental sau handicappsihomotor. Dr. Adrian Toma, şeful secţiei de Neonatologie a SpitaluluiClinic Obstetrică Ginecologie “Prof Dr.Panait Sârbu” din Bucureşti, vorbeşte despreîncercările medicilor de a trata consecinţele prenatalităţii: “Tratamentulprematurilor înseamnă, în fapt, realizarea unei tranziţii cât mai puţinagresive între condiţiile intrauterine şi mediul exterior. În condiţiileactuale de dotare a maternităţilor, realizăm maximum posibil pentru a salvacopii mai mici de 28 de săptămâni, însă pe mulţi îi pierdem sau îi recuperămparţial, ei continuând să trăiască cu diferite forme de handicap. Pentru aschimba această situaţie, este nevoie de echipamente performante, care să neajute în special în ventilaţia mecanică a acestor micuţi pacienţi în primelezile de viaţă, moment delicat în care aplicarea tehnicilor moderne poate facediferenţa între un copil normal sau un copil cu risc mare de deces şi handicapulterior”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine