2019-10-20 15:18

 |  10:01

Ionuţ Budişteanu, românul aflat în topul celor mai influenţi tineri din lume


La 19 ani, Ionuţ Alexandru Budişteanu uimea America şi apărea în revista „Time”, care îl nominaliza într-o listă foarte scurtă a celor mai influenţi tineri din lume, alături de alte 15 genii.

Softul lui de inteligenţă artificială, pentru maşini fără şofer, i-a adus în 2013 marele premiu - de 75.000 de dolari -, la una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel ISEF. În cifre, concursul Intel ISEF înseamnă 1.600 de finaliști din 7 milioane de liceeni, care au câștigat în etapele naționale ale concursului din 70 de țări. Pe bună dreptate, revista americană „Forbes” l-a desemnat pe Ionuţ Budișteanu ca fiind unul dintre primii 30 cei mai importanți tineri din Europa.

Ionuţ Budişteanu a descoperit computerul la vârsta de trei ani, atunci când părinţii lui au adus în casă un calculator. „Provocarea cea mai mare a venit în clasa a treia, când am vrut să fac propriul meu film 3D. Mi-am luat o carte și un an de zile am învăţat, dar eram foarte dezamăgit pentru că ceea ce făceam eu nu arăta ca la Hollywood. În clasa a patra, am citit într-o revistă de jocuri că, în realizarea unui joc, cineva modelează personajele, apoi cineva le animează. Mi-am dat seama că poate modelarea pe calculator a personajelor nu este pentru mine, dar poate că sunt făcut pentru programare. Aşa că, în clasa a cincea am reuşit să fac şi jocul respectiv. Între timp, nu mai sunt pasionat de jocuri, pentru că durează patru ani de zile să faci un joc de producţie, sunt costuri foarte mari în spate, dar, în schimb, fac aplicaţii software. Am lucrat în domeniul de electronică, fac şi produse hardware şi este o pasiune pentru mine să stau în faţa calculatorului, să învăţ în fiecare zi câte ceva şi să-mi folosesc mintea pentru a construi ceva util cuiva”, spune tânărul, născut pe 1 decembrie 1993.

În clasa a 5-a, la propunerea profesoarei sale de informatică, a participat pentru prima dată la Olimpiada de informatică, dar și la concursuri de dezvoltare software pentru platformă Windows. De atunci, a participat la peste 130 de concursuri naționale și la 18 concursuri internaționale din 11 țări. În clasa a 8-a, Ionuţ a creat propriul său antivirus. Un alt proiect realizat în clasa a 8-a a fost "X-Theft" - un software cu inteligență artificială ce recunoaște persoanele care poartă cagulă și intră într-o bancă.  Din clasa a 9-a a început să participe la Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) şi au urmat zeci de premii şi recunoaşterea geniului său peste tot în lume.

În ultimii ani, Ionuţ a lucrat la producerea roboților industriali Vision Bot, pe care îi vinde inginerilor electronişti și firmelor producătoare de echipamente electronice.

Muncește pentru visurile lui, nu ale altora

A vizitat toată lumea, însă nici o clipă nu s-a gândit să plece, deşi rezultatele sale şcolare i-au asigurat un loc la orice universitate prestigioasă din lume. Pentru Ionuţ, România este casa lui, teritoriul ales pentru a-şi dezvolta proiectele şi a ales Facultatea de Matematică şi Informatică, din cadrul Universităţii Bucureşti. „Am primit o ofertă de la Boeing pentru a fi manager pe partea de inteligenţă artificială în America, dar le-am spus că momentan sunt ocupat cu proiectele mele pentru că vreau să muncesc pentru a-mi îndeplini propriile mele visuri. Dacă eu nu lupt pentru asta, voi munci pentru a îndeplini visurile altora”, spune Ionuţ. „Cred că în România am învățat mult mai mult decât aș fi putut învăța în străinătate. Mie personal, România mi-a oferit foarte multe posibilități și îmi doresc că în următorii ani să dau înapoi măcar puţin din cât am primit.”, este convins tânărul.

Inovează pe piaţa monedelor virtuale

Acum, Ionuţ lucrează la o monedă virtuală, pe care a și lansat-o în luna mai 2018: „Se numeşte WebDollar şi încerc să schimb ceva în lume cu aceasta invenţie pentru că este o monedă digitală nativă Internetului, care funcționeaza complet în browser, fără să fie necesară descărcarea sau instalarea unui program software. Portofelul digital, moneda digitală precum și tot protocolul funcționează nativ, direct în Browser. Sunt convins că în următorii ani, tranzacțiile financiare se vor muta din ce în ce mai mult direct pe internet. Chiar dacă avem un competitor pe piață, cel mai interesant este faptul că noi am dezvoltat o tehnologie de la zero cu finanțare zero, față de competitorul nostru care a avut nevoie de peste 12 milioane de dolari să dezvolte o aplicație asemănătoare.”.

Gânduri în anul Centenarului

„Ca să reuşim să construim lucruri bune, să construim un viitor în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru generaţiile următoare, trebuie să fim uniţi, să lucrăm împreună, să muncim împreună, să trăim în România şi efectiv să contribuim fiecare cu ceva la viitorul acestei ţări”, sunt câteva dintre speranţele pentru viitor ale lui Ionuţ, în an de Centenar. „Cel mai mare vis al meu este să creez o aplicație utilă care să fie folosită de peste un miliard de oameni. Mai mult decât atât, fiecare dintre ei să șţie faptul că respectiva aplicație a fost dezvoltată de un român”, spune Ionuţ Budișteanu.

Datorită eforturilor depuse promovării valorilor șţințifice și autentice ale României, tânărul Ionuț Budișteanu, alături de Simona Halep, Horia Tecău, Alexandru Tomescu și Mihai Covaliu a fost desemnat Ambasador al Turismului românesc. „Eu întotdeauna pe oriunde m-am dus am promovat ideea că există români inteligenți care lucrează la tot felul de dispozitive electronice și aplicații software. De când am primit acest titlul, proiectele mele informatice m-au trimis la concursuri sau conferințe prin Shanghai, Lisabona, Anglia, Atena, și Bruxelles. Întotdeauna mi-am reprezenta țara cu mândrie și am vrut să le inspir străinilor că românii sunt un popor de oameni deștepți și avem o țara foarte frumoasă.”, spune Ionuț Budișteanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray