2020-05-29 01:08

IPS Teodosie, despre regulile impuse de Guvern: "NU facem COMPRIMISURI. Biserica e autonomă față de stat"

 |  15:39
IPS Teodosie, despre regulile impuse de Guvern: "NU facem COMPRIMISURI. Biserica e autonomă față de stat"

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este de părere că politicul se amestecă în canoanele bisericii, după ce INSP a venit cu o serie de propuneri pentru a deschide în diguranţă lăcaşurile de cult din 15 mai, când vom intra în stare de alertă din cauza crizei de coronavirus.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un set de reguli care vor fi valabile din 15 mai şi recomandă, în cazul bisericilor, ca icoanele să nu fie atinse, iar împărtăşania să se facă cu lingurițe și pahare de unică folosință.

"Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!", a spus ÎPS Teodosie, potrivit stiripesurse.ro.

În plus, preotul a făcut referire la o decizie a Cancelariei Sfântului Sinod, de la instaurarea stării de urgență, care precizează că "persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică, Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate".

Bisericile ar putea fi redeschise după 15 mai

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un set de reguli care vor fi valabile din 15 mai, pentru sectoarele economice care se redeschid, un capitol separat fiind destinat bisericilor.

Printre reguli, se numără distanţa de 8 mp per persoană, purtarea măştilor şi dezinfectarea mâinilor chiar la intrarea în lăcaşul de cult.

De asemenea, este indicat ca icoanele să nu fie atinse, iar împărtăşania trebuie să se facă cu lingurițe și pahare de unică folosință.

Recomandări INSP la deschiderea bisericilor

1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2;

2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;

3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;

4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;

5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);

6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiuni speciale:

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;

2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;

3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;

4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;

5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane.

6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-10Parerea ta...

O PARERE
10 Mai 2020

Bun daca biserica este autonoma fata de stat, care este laic, atunci sa plece din scoli si sa sa nu se mai bage in probleme de educatie. Ca preotii, multi dintre ei nu sunt de har ci de arginti, si sunt putini cei dedicati. A murit, la aceasta pandemie, un om in Vaslui de 61 de ani, singur in casa, si vecinii spun ca de foame. Cativa vecini ii mai duceau ceva de mancare. Dar preotul satului nu isi cunostea enoriasii?, cu ce l- a ajutat, cu nimic, decat sa il duca la groapa.
CONSTANTIN
10 Mai 2020

Regulile impuse de Guvern nu pot fi omise ,incalcate de Biserica!!Biserica este autonoma dar Legile tarii trebuie respectate.Biserica nu se poate proclama stat in stat!Biserica ,vetuieste pe acest pamnt romanesc si trebuie sa apere sanatatea cetatenilor ,a credinciosilor!Biserica nu are dreptul sa idemne credinciosi la nesupunere,la incalcarea Legilor!! Biserica sfideaza Statul prin indemnuri veninoase !!Statul ofera salarii generoose ,preotilor,scuteste biserica de taxe si impozite!!Ingaduinta Statului Roman este rastalmacita de Biserica!! Canoanele bisericesti prevad jupuirea si santajarea credinciosilor ,imbuibarea preotilor,imoralitatea preotilor???Biserica cunoaste si respecta Constitutia Romaniei??
SORIN
10 Mai 2020

Complet de acord cu afirmatia prelatului dar acesta uita de sumele imense primite de la stat. Biserica ortodoxa nu este autonoma ci dependenta de statul laic asa ca sa faca bine sa respecte regulile impuse de bunul simt sau de medici si sa mai coboare din masinile de lux intrucat prin geamurile fumurii nu-si prea vad enoriasii. Majoritatea preotilor si in special marii ierarhi nu s-au deranjat sa acorde asistenta spirituala celor bolnavi in locurile de carantinare sau pe patul de moarte in spital sau camine de batrani. A venit momentul ca nici un leu din taxe si impozite sa mai mearga la biserica . Avem spitale de construit pe bani publici si nu lacase de cult.
ION
11 Mai 2020

Pai, bre, daca sunteti autonomi, de ce mai cereti bani de la stat? Nu esti tu ala dubios (cum sunteti mai toti) lipsit de har dar si de decenta, care ai fost implicat in tot felul de procese? Te indemn la decenta si evlavie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine