2020-02-17 11:40

Isteria căpuşelor. Care sunt simptomele şi cum poţi preveni apariţia bolii Lyme

 |  21:01
Isteria căpuşelor. Care sunt simptomele şi cum poţi preveni apariţia bolii Lyme

Valentina Grigore

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, potrivit datelor de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control - ECDC). În ultimii ani, în rândul opiniei publice se vehiculează diverse informaţii legate de boala Lyme. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei informării corecte, din surse legitime, despre ce înseamnă această afecţiune, cum trebuie acţionat şi care sunt riscurile atunci când vine vorba de înţepătura de căpuşă.

Potrivit specialiştilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în ţara noastră.

„Malaria, febra dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.

Transmisă prin înţepătură

Boala Lyme sau Borelioza Lyme este o boală infecţioasă produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin înţepătura de căpuşă. Nu toate căpuşele sunt purtătoare de această bacterie şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme. Afecţiunea este atent monitorizată în România din anul 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri de boală Lyme, cu 60% mai puţine decât în anul precedent, cand au fost depistate 1.762 de cazuri. 

„Boala Lyme poate fi prevenită simplu prin înlăturarea căpuşei, toaletarea plăgii şi administrarea unei doze de antibiotic, la indicaţia medicului. Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reprezintă în nici un caz o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului”, a adăugat conf. dr. Alexandru Rafila.

Peste un miliard de cazuri anual

În fiecare an, la nivel mondial, se înregistrează peste un miliard de cazuri de malarie, febră dengue, boală Lyme sau febra galbenă, boli purtate de ţânţari, muşte, căpuşe şi alţi vectori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În ciuda faptului că majoritatea acestor boli pot fi prevenite şi tratate cu succes, anual ele sunt răspunzătoare de mai mult de un milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arată că peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza şi schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.

Boala cu 1.000 de feţe

Lyme mai este supranumită şi "boala cu 1.000 de feţe” din pricina faptului că afectează întregul organism. Se spune chiar că ar putea „copia” simptomele a circa 200 de boli, ca de pildă:

# boli fizice, precum SM - scleroză multiplă, PR - poliartrită reumatoidă, tiroidită Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.,

# boli psihiatrice, precum psihoză, anxietate, depresie, atacuri de panică, TOC - tulburări obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc. De asemenea, reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, rezultând o varietate de constelaţii de simptome, de la bolnav la bolnav, care face şi mai dificilă sarcina diagnosticării pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacienţilor.

Simptome

Stadiul 1 - pată/pete care se mută pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - îmbolnăvire relativ recentă), transpiraţii puternice, febră, dureri musculare, dureri de cap (ca în timpul unei gripe), pată roşie la locul muşcăturii de căpuşă, stare de slăbiciune, oboseală marcată, tulburări de somn, tulburări de vedere (privire înceţoşată, dublă etc.).

Stadiul 2 - dureri articulare (boala este deja cronică/vechime de minim 5-6 luni de la debut) dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile etc. dureri şi/sau usturimi în muşchi.

Stadiul 3 - tulburări cardiace şi neurologice, amorţeli ale membrelor, capului etc. înţepături (ca acele de cactus), furnicături (ca şi cum s-ar mişca pe/sub piele nişte furnici), urzicături (ca şi cum ai fi fost urzicat), tulburări de înghiţire, tulburări de urinare (frecvent, senzaţia imperioasă de a urina), ameţeli, dureri de cap, senzaţia de "nisip în ochi" sau "urzicături în ochi", paralizii ale feţei (Bell) sau ale membrelor, tulburări psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, obsesii, fobii, tulburări obsesiv compulsive sau emoţionale (care mimează bipolaritatea/depresia maniacală) etc. 

Prevenţia

Trei metode pentru a preveni boala

1.  Evitarea muşcăturii de căpuşă

 - Nu vă aventuraţi în pădurile în care sunt prezente căpuşele, mai ales în timpul verii;

 - Purtaţi şosete care să creeze bariere între căpuşă şi piele;

 - Introduceţi marginea inferioară a pantalonilor în şosete, şi purtaţi haine de culori vii, care să permită identificarea rapidă a prezenţei insectelor pe materialul textil;

 - Aplicarea unui insecticid special la nivelul hainelor şi al pielii. Acest produs nu se recomandă în cazul copiilor, care îl pot absorbi prin piele. Aplicarea insecticidului scade şansele infectării prin reducerea riscului de muşcătura de căpuşă.

 

2. Îndepărtarea căpuşelor

 - Pentru a transmite Borellia căpuşele au nevoie de un interval de 24-48 de ore în care să stea ataşate de suprafaţa pielii. Astfel, după desfăşurarea de activităţi în afara casei, inspectarea tuturor zonelor de piele expuse reduce riscul de infecţie;

 - Dacă remarcaţi o înţepătură de insectă este important să fiţi atent la simptomele asociate, care pot apărea în următoarele trei săptămâni;

 - Căpuşele se ataşează de zonele calde şi umede: zona inghinală, axilele, zona submamară, gâtul şi linia de implantare a părului;

 - Dacă observaţi o căpuşă, îndepărtaţi-o rapid. Această manevră reduce riscul de contractare a infecţiei;

 - Dacă aveţi o pensetă la îndemână, apucaţi căpuşa cât mai aproape de locul de implantare din piele şi trageţi-o afară încet, dar cu fermitate. Dacă nu aveţi o pensetă, apucaţi corpul căpuşei şi extrageţi-o lent, îndepărtarea este mai importantă decât modul de extragere în sine;

 - Deseori nu toate piesele aparatului bucal al căpuşei ies din piele. Rămânerea acestora în piele nu creşte riscul de transmitere a infecţiei, dar poate cauza inflamaţia pielii şi poate declanşa o reacţie de respingere de tipul reacţiei de „corp străin”;

 - Dezinfectaţi locul muşcăturii cu alcool medicinal sau altă soluţie antiseptică;

 - Utilizarea de benzină, motorină sau alţi solvenţi organici pentru a sufoca căpuşa trebuie evitate. De asemenea, nu se recomandă încercarea de ardere a căpuşei cu un băţ de chibrit;

 - În cazul în care căpuşa nu iese cu uşurinţă, trageţi-o afară prin răsucire, prinzând căpuşa şi trăgând în sus.

  3. Tratamentul antibiotic

Tratamentul înţepăturilor de căpuşă în primele 72 de ore cu o singură doză de doxiciclină previne boala Lyme. Se recomandă celor care trăiesc în zone endemice şi sunt muşcaţi de căpuşă; se recomandă să întrebaţi medicul înainte de a administra această doză de antibiotic. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine