2020-02-18 17:52

Itinerarea expoziției internaționale “IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în lungul secol al XIX-lea” în Grecia

 |  16:24
Itinerarea expoziției internaționale “IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în lungul secol al XIX-lea”  în Grecia

Expoziția internațională itinerantă “IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în lungul secol al XIX-lea” va fi inaugurată la Muzeul Național de Istorie din Atena, Grecia, luni, 10 noiembrie și va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 19 aprilie 2015. Expoziţia a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României din București în perioada 28 noiembrie 2013- 27 aprilie 2014.

Proiectul internaţional de amploare este rodul colaborării a 14 instituţii culturale de seamă din peisajul muzeal internaţional, un efort colectiv al muzeelor naţionale de istorie care încearcă să încurajeze dialogul intercultural şi reflecţia asupra memoriilor şi identităţilor comune.

Firul narativ al expoziţiei „IMAGINÂND BALCANII” („IMAGINING THE BALKANS”) este structurat în jurul unor viziuni diferite. În această expoziţie,

complexităţile schimbării istorice în sud-estul Europei în timpul „lungului secol XIX”, cum a fost definit de Eric Hobsbawm, sunt explicate prin prezentarea proceselor şi experienţelor cheie împărtăşite, trăsături comune şi interacţiuni istorice, incluzând şi restul Europei, mai degrabă decât liniile paralele ale istoriilor şi poveştilor naţionale. Distanţele şi barierele impuse de statele naţionale moderne tind să acopere atât tradiţii şi istorie comună, cât şi similitudini care au rezultat din felurile comparabile în care societăţile s-au modernizat. Scopul acestei expoziţii este să sublinieze aceste atribute comune.

“IMAGINÂND BALCANII. Identităţi şi memorie în lungul secol al XIX-lea” este realizată sub egida UNESCO, fiind un proiect coordonat de Biroul Regional

pentru Ştiinţă şi Cultură, plasat în cadrul inţiativei globale UNESCO, “Culture – A Bridge to Development” şi Platformei sale intersectorale pentru „Cultura Păcii şi Non-violenţei”.

Expoziţia este susţinută de ICOM (International Council of Museums), cu participarea următoarelor muzee din Europa de Sud-Est: Muzeul Naţional de Istorie a Albaniei din Tirana, Muzeul de Istorie a Republicii Srbska din Banja Luka (Bosnia şi Herţegovina), Muzeul Naţional de Istorie a Bulgariei de la Sofia, Muzeul Naţional de Istorie a Croaţiei din Zagreb, Muzeul Municipal Leventis din Nicosia (Cipru), Muzeul Istoric German din Berlin, Muzeul Naţional de Istorie din Atena, Grecia, Muzeul Naţional al Muntenegrului, Muzeul Naţional de Istorie al Fostei Republici Macedonia din Skoplje, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie al Serbiei din Belgrad şi Muzeul Naţional al Sloveniei.

Este pentru prima dată când muzeele de istorie din această regiune au depăşit graniţele, au lucrat împreună şi au combinat colecţiile lor ca să poată să arate că fiecare destin naţional unic este legat şi inter-relaţionat cu o regiune comună şi un destin, mai larg, universal.

Denumită după cartea Mariei Todovora, „Imagining the Balkans”, această expoziţie caută să reînnoiască viziunea schimbărilor sociale, politice, economice şi culturale în sud-estul Europei. Expoziţia prezintă complicatul proces istoric care a dus la naşterea şi coagularea naţiunilor din Europa de Sud-Est în secolele XVIII-XX şi a statelor lor naţionale.

Fiecare dintre muzeele enumerate a contribuit cu un număr de zece exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societăţilor din Europa de Sud-Est în perioada cuprinsă între 1789 si 1920, naşterea şi desăvârşirea statelor naţionale.

Muzeul Naţional de Istorie a României a selectat pentru această expoziţie internaţională gravura reprezentând prima Adunare Obştească a Ţării Româneşti, după instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor ţigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal – România revoluţionară, harta Daciei a lui August Treboniu Laurian, portretele principelui Moldovei, Mihail Sturdza şi al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentând Adunarea Ad-Hoc a Tării Româneşti, o copie a Coroanei de Oţel, o litografie reprezentând Serbările Încoronării din 1881, fotografii reprezentând imagini ale sistemului educativ din sec. XIX şi macheta unei locomotive.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine