2020-02-26 00:28

Iulian Iancu: România, sub Cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat

 |  13:40
Iulian Iancu: România, sub Cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat

Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, a declarat, că România se află sub Cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat. Deputatul a mai spus că noua lege a energiei termice reprezintă cel mai sensibil subiect de pe agenda energetică a țării.

„Noua lege a energiei termice este cel mai sensibil subiect din domeniul energetic de azi, respectiv alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Cred că azi suntem în Cod roșu privind alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat în România. Suntem cu apa undeva foarte aproape, la vârful nasului, și foarte, foarte aproape de a ne scufunda”, a precizat Iulian Iancu la o dezbatere pe tema Legii privind energia termică.

Deputatul a susţinut că, în ultimii trei ani, consumul de energie termică a scăzut cu 50% și că, în prezent, mai sunt în funcțiune, sigur, 44 de sisteme centralizate.

„În România, erau 101 sisteme centralizate în funcțiune, 107 operatori, 1.359 apartamente și 5 milioane consumatori, în mai 2010. Astăzi sunt 69 sisteme, din care sigur în funcțiune 44. În 1990 erau 241. Până în 2010 au fost investite 500 milioane euro pentru dezvoltarea sistemului (transport, distribuție, modernizarea generării) și 500 milioane euro ajutoare de căldură și subvenții. În 2010 factura la încălzire era de 0,8 miliarde euro. An de an au crescut ajutorul, pierderile, prețul și a scăzut consumul. În ultimii trei ani consumul a scăzut cu 50%. Deci colaps! Cod roșu, dar cred că roșu nu mai este e o culoare care să se potrivească situației grave în care ne aflăm”, a explicat Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, populația a ajuns la 42% creștere a gradului de sărăcie energetică și la limita de suportabilitate.

„Principala problemă este legată de informarea consumatorilor. Consumatorul e dezinformat, informația nu ajunge la consumator pentru a-l convinge în alegerea celei mai bune soluții. Soluția cea mai bună este sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă și căldură, în marile aglomerări urbane”, a susţinut deputatul PSD.

Iulian Iancu a mai spus că, o a doua problemă este cea de implementare.

„Și dacă am ști ce avem de făcut, avem probleme cu cine implementăm. Suntem în situația în care ne trebuie o gestiune asumată de noi, de operatorii direct implicați, de autoritățile locale, investitorii potențiali, decidenții politici la nivel macro și la nivel de autoritate locală”, a menţionat Iulian Iancu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-25Parerea ta...

IROFTE
25 Iun 2015

O sa ajungem sa fim propri nostri sclavi sau mai bine zis a uniuni europene vom ajunge mai rau ca GRECIA!!!.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine