2019-10-20 17:47

 |  10:01

Iulian Jumuga, sportivul care a făcut istorie în driftul românesc


Era un copil când a urcat prima dată la volanul unei maşini de drift, „vinovat” pentru acest lucru fiind tatăl său, un împătimit al acestui sport, despre care Iulian Jumuga spune că este „principala să sursă de încredere, energie și curaj”.

În aprilie, la finalul sezonului 2018 din Campionatul Național de Drift, Iulian Jumuga a încheiat pe prima poziție și a devenit, oficial, la numai 22 de ani, cel mai tânăr campion din istoria acestui sport în România.

Eliminat în Top 8, la Baia Mare, de Roby Nagy, Jumuga avea deja asigurat titlul după ce principalul său rival, Călin Ciortan, nu a reușit să intre în battle-uri, terminând pe 17 în calificări. Astfel, după 6 etape, Jumuga a strâns 453 de puncte şi a fost declarat campion. „Sunt foarte fericit, e cea mai frumoasă etapă din cariera mea. Am venit aici să mă distrez, nu am avut ca obiectiv să câștig și poate că în felul ăsta nu am avut nicio presiune știind că voi întâlni numai campioni în fiecare battle”, a declarat Jumuga, imediat după ceremonia de premiere.

„Am debutat la 16 ani, cu ajutorul lui Marius Mitrache, pe o mășină foarte slab modificată, însă aveam pasiune în suflet. Eram obsedat, și încă sunt, de mașini și de motorsport. Majoritatea piloților m-au susținut, m-au încurajat, mi-au oferit suportul lor să îmi pot construi, alături de tatăl meu, o mașină bine pusă la punct. Echipa mea este formată dintr-o singură persoană, tatăl meu. Este foarte multă pasiune, dorință, dragoste, și nu știu dacă un pilot ar putea să aibă mai mare încredere în cineva decât în tatăl său”, spune Iulian Jumuga.

Dacă tatăl este un împătimit al driftului şi a fost, practic, omul care i-a pus volanul în mână, mama lui Iulian nu a mers niciodată în dreapta fiului ei şi, la competiţii, îl susţine întotdeauna extrem de emoţionată. „Ne susţine pe amândoi, ştie că driftul ne face fericiţi. Îmi transmite emoţia ei când vine la concursuri. Sunt zile speciale când știu că este lângă circuit și sunt mai agitat. Vine, se uită, dar nu a mers niciodată în dreapta mea”, spune Iulian. În schimb, cei mai curajoşi dintre prieteni urca în maşina lui şi rămân surprinşi de cât de calm este Iulian la volan, deşi din afara pare că are un stil de condus agresiv. Iulian spune că acesta este, de fapt, unul dintre secretele succesului în drift: să-ţi stăpâneşti emoţiile, să fii calm şi să calculezi fiecare mişcare. Doar aşa poţi controla foarte bine o maşină extrem de puternică şi poţi ajunge primul la linia de finish. Şi să ai curaj. Fără curaj nu ai ce cauta în acest sport, spune Iulian Jumuga.

„Sportul te disciplinează!”

În timp ce unii sportivi renunţă la şcoală pentru că nu pot împăca aceste două domenii, Iulian Jumuga spune că sportul l-a disciplinat, a învăţat să trateze cu mai multă înțelepciune și responsabilitate anumite situaţii de viaţă, iar la şcoală s-a descurcat excelent. „Am terminat Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE, iar acum sunt la masterat. Școala este foarte importantă, te dezvoltă ca persoană și totul a decurs foarte bine”, spune Iulian.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray