2020-07-02 19:26

La noi... la Italia

 |  20:01
La noi... la Italia

Semaforul s-a facut roşu. Maşina cu numere de Italia, din faţa mea, nu a oprit...i-a tot dat. I-am dat si eu, iar dupa intersecţie I-am oprit pe şoferul grabit.

— Bună ziva ! Vă rog sa imi prezentati documentele dumneavoastră !

— O000....Dio, Dio...como entrato en esta ţara...noma docomente, docomente, docomente!

Parlesc cateva limbi dar italiana chiar nu o bunghesc.

Avand actele in mână, am văzut că pe italian il chema Arghire si era din...nu vă mai zic de unde era. Şi după cum vă spuneam, Arghire din Vaslui venea de la el din Italia si pesemne că uitase regulile de circulaţie in acelaşi ritm cu care uitase si limba maternă. Devenise alt om, era acum Vasile „după o lună in Italia".

— Permisul de conducere vi se va reţine treizeci de zile pentru că aţi trecut pe roşu.

Fraza asta i-a reactivat acea parte a creierului in care stătea uitat frumosul grai moldovenesc. — Hai bre şefule, da ş-am făcut? — Aţi intrat in intersecţie pe roşu. — Du-ti domnii d-aci...da se? Eu îs chior? lo sun la tieleviziuni...sun la il comandante...da chiar iţi baţi joc? Pentru ce să imi iei tu mia permisul? — V-am explicat că aţi trecut pe roşu iar pentru asa se reţine permisul, de ce nu inţelegeţi? — Oo Dio...da normal ca nu inţeleg, fă-mă să inţeleg sau acum ma duc la il comandante.

— No bine. Vă explic astfel incât sa inţelegeţi. Vă rog sa fiţi atent: como entrato en esta ţara se aplica el codo rutiero romano care spune ca trebuiato sa casco el ochii la il semafore si sa opreşte dacă il e necesaro. Pero che dumnevostra trecuto pe rosso, permiso e suspendato una luna. Şi dacă esto nemulţumito, nu va duceti la il comandante ci la il giudecatore. Claro sau tu necesita mai multo explicaţioni?

'Nea Arghire a băgat nervos in viteză si a demarat in trombă, abandonându-si docomentele. Am apucat să aud doar cum i-a spus consoartei care era in dreapta lui:

Andiamo, Maricico !

Dacă tot e frenezie / S-o dăm putin şi-n poezie. / V-amintiţi de-Arghire moş, / Cel ce a trecut pe roş'? / Nu c-ar fi făcut vreo crimă / Dar zic s-o povestesc şi-n rimă. / -Bună ziva, de-un' veniţi, / Sunteţi, cumva, grăbiţi? / -Ciao, ciao...de Ia Italiamde la noi / Am plecat de-un an sau doi / Si ma-ntorc cu-al treilea c.. / Cu paine indesam harbuz, / Acum totu-i un abuz./  In Italia nu prea cârâi / Doar cand vin aici mai mârâi. / Acolo-ţi dau Carabinierii... / Ca in '90 minerii. / Aici vorbesc cu-il comandante,/  Nu stau cu tine la poante, / Să-mi dea permisu' inapoi / Că v-am zis de-al treilea c.../ -Pân-ajungi la comandante / Bea niste aqua frizante / Cu vreo doua-trei calmante, / Uite ş-un proces-verbal / Să-ncheiem orice scandal, / Să fie fără de tăgadă, / la d-acia şi-o dovadă, / Să mai mergi vreo 15 zile / Şi să uiţi de ele pile. / Hai noroc şi sănătate, / Că le-am auzit pe toate. / -Marişico, ăsta-i bou, / M-a castrat de-al treilea ou, / Andiamo repede d-aice / Că imi bag...como se dice?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-10Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
11 Apr 2016

Cum se zice la sfârșit? Fă Marie, să știi că-mi bag picioarele-n apă rece de fântână după ce le-oi ridica de pe pedala de frână, sau aia de accelerație! Sper să mă răcoresc odată și să nu-mi mai fie așa de ciudă pentru banii de amendă care-o să-i dau acum la Fisc, în loc să fie-ngrămădiți fișic și depuși frumos, la bancă! Hai mai repede, c-acum mă-ncalță nea Godină care nu știe să te ierte nici dacă-i Sf.Mărie mică, ș-apoi mult numai e până acas’ la noi, povestind și la veri, și la nepoți, cum poliția română sau o parte-a ei, s-a cam scrântit la cap și numai știe…ce-nseamnă faci cu-ochiul cu… subânțeles pentru șpaga ”sfântă”, nicicum de șagă…
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz