2019-08-23 08:14

La Iaşi, Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase din biserică cu 4 zile înainte de sărbătoare

 |  19:42

În fiecare an, pe 14 octombrie, peste un milion de români pleacă înpelerinaj la Iaşi, acolo unde, de mai binede 350 de ani, se află moaştele Sfintei Parascheva, cea maipopulară figură feminină a creştinismului Răsăritean, după Preacurata Fecioară Maria.Mai nou, Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și a întregii Românii, dețineşi un profil pe Facebook, unde, până acum, are 5.126 de prieteni.

Sf. Paraschevaîi ajută pe oamenii bolnavi

SfântaCuvioasăParascheva este ocrotitoarea femeilor credincioase şi a călugăriţelor și îiajută pe bolnavi să-și redobândească sănătatea. De-a lungul timpului, ea asăvârşit nenumărate minuni, prin Duhul Sfânt, în special vindecări. Despre viaţa cuvioaseise cunosc foarte puţine lucruri. Se ştie că a trăit în secolul XI şi proveneadintr-o familie bogată care locuia în Epivat, lângăKallicrateia, un sat din Tracia, situat la 50 de kilometri sud-vestde Constantinopol. Părinţii ei au crescut-o în spiritul dragostei de Dumnezeu şide oameni. Pe când avea doar 10 ani, Parascheva a asistat la o slujbă, în carepreotul citea capitolul din Evanghelie în care Mântuitorul îl îndemna pe untânăr bogat să-şi dea averea la săraci, dacă vrea să moştenească împărăţia luiDumnezeu. Micuţa a fost foarte impresionată deînvăţămintele auzite în biserică. Întorcându-seacasă, a întâlnit pe drum un cerşetor.Fetiţei i-a fost atât de milă de el, încât i-a oferit straiele ei curate şistrălucitoare, luându-le, în schimb, pe cele ponosite ale lui. În ciudafaptului că a fost certată de părinţi, copila a început de atunci să facă astfel de fapte, dăruind săracilorhainele ei scumpe, mâncare şi bani.

TrupulSfintei mirosea a busuioc

După ce a crescut, Parascheva aplecat prin părţile Constantinopolului şi la Locurile Sfinte, petrecându-şiviaţa în post, rugăciune şi curăţenie trupească. Apoi s-a refugiat la o mânăstire de maici în pustiul Iordanului, unde atrăit mai mulţi ani. Într-o noapte, cuvioasa a văzut un înger care a sfătuit-o să se întoarcă în patria ei, pentru "a-şi datrupul pământului şi a lăsa sufletul să seridice la cer". Parascheva s-a întors, într-o călătorieplină de pericole. La numai 27 de ani şi-a lăsat sufletul în mâinile Domnului. Oamenii au îngropat-o într-o grotă, aflată aproape de malul mării. Unbărbat, care trăia într-un sat din apropiere, a visat-o pe cuvioasa Parascheva care îi spunea: „Luaţimoaştele mele şi puneţi-le într-un loc decinste!”. Dezgropând trupul, care era nestricat, sătenii au constatat că acesta mirosea frumos, a smirnă şi a busuioc. Timp de 200 de ani, moaştele sfintei au stat la biserica din Kallicrateia, după care au fost mutate la Târnovo - capitala imperiului valaho-bulgar,ajungând apoi la Constantinopol. În timpuldomniei lui Vasile Lupu, în anul 1641,ele vor fi depuse la biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi. Dinnenorocire, lăcaşul sfânt a luat foc, de la o lumânare lăsată aprinsă lângă altar, în decembrie 1888. Totul s-afăcut scrum în urma incendiului, dar,Minune! numai moaşteleau rămas neatinse de flăcări. Acestea au fost


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray