2020-08-04 21:04

Legea antifumat. Ţigările în spaţii publice: da sau ba

 |  21:01
Legea antifumat. Ţigările în spaţii publice: da sau ba

O iniţiativă legislativă aflată acum pe masa de lucru a parlamentarilor prevede interzicerea fumatului în orice spaţiu public închis. De fapt, îi va elimina pe fumători din spaţiile publice închise, în special în locurile unde se serveşte mâncare, acolo unde zonele sunt delimitate doar teoretic. La nivel european, ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia sau Spania interzic fumatul în astfel de locaţii, fiind organizate spaţii speciale, majoritatea în aer liber.

 În ciuda unor restricţii dure, în Polonia, de exemplu, rata fumătorilor nu a scăzut în primii doi ani de la interzicerea totală a fumatului. În ţara noastră, cifrele indicau faptul că aproximativ 42.000 de oameni mor din cauza tutunului.

Conform statisticilor dezvăluite în 2012 de Global Adult Tabacco Survey, aproximativ 4,85 de milioane de români fumează zilnic sau ocazional. Aproximativ un sfert dintre românii adulţi sunt fumători înrăiţi, mai spune acelaşi studiu. Iniţiatoarea ultimei legi împotriva fumatului, Aurelia Cristea, susţine că actuala legislaţie este una permisivă, care poate fi uşor driblată de proprietarii unor astfel de locaţii.

„Legislaţia existentă prevede obligativitatea amenajării de spaţii pentru fumat în interiorul clădirilor şi spaţiilor publice. Spaţiile speciale se vor organiza în aer liber, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană. La noi, ştiţi cum sunt spaţiile pentru nefumători? Două scaune la o masă undeva în colţ. Sunt făcute doar de formă şi ostentativ”, spune deputatul Aurelia Cristea pentru PUTEREA. Conform parlamentarului, în cazul în care iniţiativa va trece, atunci fumatul va fi complet interzis în mall-uri, restaurante sau cofetării. De asemenea, se discută inclusiv introducerea unui articol prin care cluburile şi discotecile să respecte legea, iar locurile să fie special delimitate. „Ne dorim să introducem o lege bună, nu să fie o Lege Cristea, fiindcă mai există o lege pe rol. E important să protejăm sănătatea cetăţenilor şi să ne aducă în rândul lumii. România nu a ţinut cont până acum de riscurile fumatului pasiv. Trebuie să oferim un mediu plăcut unei familii care iese în oraş, e o discriminare ca toată lumea să trebuiască să suporte fumul de ţigară”, a adăugat Aurelia Cristea.

Condiţii mai bune, fumătorii rămân fideli

În ciuda înăspririi condiţiilor pentru fumători pe tot întinsul continentului, de la creşterea preţurilor şi până la delimitarea spaţiilor, numărul consumatorilor nu s-a redus drastic în ultimii ani, aşa cum se aşteptau specialiştii. Într-un raport publicat de Bloomberg în 2013, se arăta faptul că 28% dintre adulţii europeni fumează, fiind un record la nivel global. În America, procentul este de 20%, de 22% în Orientul Mijlociu şi 25% în zona Pacificului. Chiar şi aşa, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005, rata a scăzut cu 7 procente, de la 35%.

Cum este în alte ţări

* Irlanda – A fost prima ţară care a interzis, în 2004, fumatul la locul de muncă, blocând cu sine şi fumatul în restaurante şi baruri. La scurt timp după acest exemplu, Italia şi Norvegia au preluat iniţiativa.

* Belgia – Din 2006, fumatul este permis numai în spaţii special amenajate, fiind interzis în cafenele, baruri şi discoteci.

* Bulgaria – Vecinii de la sud de Dunăre au aceeaşi problemă. Se fumează în spaţii special amenajate, dar de fapt se fumează fără probleme.

* Cehia – Se poate fuma doar în spaţii special delimitate în cafenele şi restaurante.

* Finlanda – Din 2007, ţara nordică a interzis complet fumatul în spaţiile publice.

* Franţa – Din 2008, interzicerea fumatului a fost extinsă în toate spaţiile publice, inclusiv în restaurante, cluburi şi cafenele.

* Grecia – Există o lege antifumat, însă este puţin respectată, iar Grecia are cea mai mare rată de fumători din Europa, aproape 40%.

Se discută despre antifumat cu chiştoace la intrare

Iniţiatoarea proiectului, Aurelia Cristea, a postat pe o pagină de socializare o poză din Parlamentul României, acolo unde aleşii neamului şi-au creat ad-hoc un loc pentru fumat. Chiştoacele aruncate pe jos şi o cutie de suc devenită scrumieră stau chiar la intrarea în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde se discută despre legea antifumat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz