2020-04-07 11:39

Legea Educaţiei Naţionale abandonată

 |  18:23
Legea Educaţiei Naţionale abandonată

Senatorii au renunţatla Legea Educaţiei Naţionale şi au amânat dezbaterea ei sine die. Ministrul educaţiei aruncă întreaga vină pereprezentanţii PSD şi PNL, deşi preşedintele comisiei de învăţământ, pedelistulMihail Hărdău, a atacat textul propus spre analiză. O parte dintre analişticonsideră că amânarea este binevenită şi speră să se renunţe la acest proiectlegislativ, care nu aduce nici o schimbare în privinţa conţinutului procesuluieducaţional.

“Comisiapentru învăţământ din Senat se confruntă, în present, cu un text de lege neclarîn exprimare, lipsit de coerenţă şi nefinisat. Astfel, procedura de muncă încadrul Comisiei senatoriale este de a analiza fiecare articol în parte luând înconsiderare amendamentele propuse de senatori şi operând prin consens general,la nivelul Comisiei de învăţământ. Dat fiind că deputaţii au avut la dispoziţieun termen de 45 de zile pentru adoptarea textului, raportul Comisiei pentruînvăţământ a fost aprobat, de cele mai multe ori, cu un cvasi-consens de 16 voturi pentru şi 15 împotrivă, fiind la unpas de abordare tacită în plenul Camerei Deputaţilor”, se menţionează într-uncomunicat al Senatului României. Până în prezent, au fost dezbătute şi amendate66 de articole, dintre 300, din proiectul de lege în varianta textului adoptatîn Camera Deputaţilor. De la ultima şedinţă aflăm că “o parte dintre membriiComisiei a considerat că nu este oportună şi eficientă continuarea lucrărilorpe durata vacanţei parlamentare, dat fiind că raportul la Legea educaţieinaţionale nu va putea fi terminat în această perioadă conform estimărilor”, maiprecizează senatorii. La auzul acestei ştiri, ministrul educaţiei, DanielFuneriu, a avut o reacţie virulentă, chiar dacă, cu puţin timp înainte,declarase hotărât că noul an şcolar va demara în condiţiile stipulate deviitoarea lege şi care vor fi stabilite prin ordonanţe de Guvern şi deministru. „PSD şi PNL şi-audat măsura (dez)interesului lor pentru educaţia copiilor din România. PSD şiPNL au anunţat că «nu consideră potrivit să lucreze pe perioada vacanţei» înComisia de învăţământ a Senatului României pentru finalizarea Legii Educaţiei,în pofida mandatului pe care preşedintele Comisiei, domnul Mihail Hărdău, l-aobţinut de la conducerea Senatului pentru ca această Comisie să lucreze peperioada vacanţei, astfel încât să putem adopta noua Lege a educaţiei cât mairepede. Marea mea decepţie, trebuie să recunosc, este atitudinea PNL dinideologia căruia au rămas doar vorbele şi care, cu fiecare acţiune politicăoferă demonstraţia clară a faptului că împreună cu PSD a devenit frânarulmodernizării României”, a fost declaraţia lui Funeriu.

Conţinutulînvăţământului, neglijat ca de obicei

“Estecel mai înţelept lucru pe care l-au făcut senatorii. Acest proiect neglijeazăconţinutul învăţământului şi dacă va fi vreodată promulgată legea în formaactuală, şcoala va rămâne cu mult în urma evoluţiei societăţii. Întreagareformă a proiectului Funeriu se bazează pe schimbarea rectorilor, adirectorilor de şcoli, pe pensionarea şi concedierea profesorilor”, ne-adeclarat Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare aCalităţii din Educaţie. La rândul său, Ştefan Vlaston, preşedintele AsociaţieiEDU CER, ne-a relatat următorul punct de vedere: “Iată, amânarea se repetă după un scenariu binecunoscut. În mandatul ministrului Adomniţei, s-a dezbătut, s-adiscutat, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Miclea a lucrat doi ani la Cotroceni,punând bazele teoretice, conceptuale, dar şi legislative, pentru schimbareaînvăţământului românesc. În mandatul ministrului Andronescu, în 2009, s-adezbătut, s-a discutat, s-a asumat chiar răspunderea, nu s-a întâmplat nimic.Legea s-a blocat la Curtea Constituţională. A rămas totul în aer. MinistrulFuneriu s-a ambiţionat să treacă prin Parlament o formă a Legii îmbunătăţită. Atrecut rapid de Camera Deputaţilor, dar s-a împotmolit la Senat”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine