2020-05-29 04:44

Legislaţia rutieră se schimbă începând de duminică. Amenzile vor fi mai usturătoare

 |  09:21
Legislaţia rutieră se schimbă începând de duminică. Amenzile vor fi mai usturătoare

Începând de duminică, legislația rutieră se schimbă, iar amenzile vor fi usturătoare pentru cei care nu respectă legea. Printre noile schimbări se numără recoltarea probelor biologice la locul accidentului şi necesitatea ca transportul copiilor să se facă în scaune speciale, sau cu centură.

De duminică intră în vigoare prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 635 din 29 august 2014.

Astfel, printre noile schimbări figurează necesitatea transportului copiilor în scaune speciale sau cu centură. Amenda pentru această abatere este cuprinsă între 360 de lei și 450 de lei, dar și 3 puncte de penalizare, potrivit digi24.ro. 

„Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament”, se arata în documentul citat.

Până în prezent, legislaţia cerea ca șoferul să transporte copilul până la trei ani într-un scaun special şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani, dar nu existau sancțiuni.

„Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, se mai arată în Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 modificată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august.

Printre noile schimbări ale legislaţiei rutiere se numără obligaţia legală de a purta centura de siguranță şi recoltarea probelor biologice, la locul accidentului de către personalul de la SMURD sau Ambulanţă.

”Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătura cu traficul rutier, poate recolta probe biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport”, se arată în UOG privind legislaţia rutieră.

Sursa citată mai prevede ca o persoană căreia i-a fost anulat permisul, dar s-a dovedit că este nevinovată își poate primi permisul înapoi fără a mai da examen.

”În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în conditiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie", arată OUG.

De asemenea, studentii straini vor putea primi permisul de conducere în România numai dacă prezintă documente care să ateste că au studiat deja timp de şase luni în ţara noastră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-27Parerea ta...

TARE ASTA
28 Sep 2014

Nu avem autostrazi, nici sosele rapide cu o banda de refugiu, nu avem parcari, nici strazi fara gropi, in schimb avem amenzi pentru ce? Nu asa au redus numarul accidentelor occidentalii, ci prin eliminarea punctelor nevralgice din trafic cum ar fi centuri ocolitoare cu mai multe benzi, sensuri giratorii si administrarea starzilor in functie de trafic nu de alte interese meschine...
GARCEA
29 Sep 2014

ATAT STIU SA MAREASCA AMENZILE PENTRU A TINE IN FUNCTIUNE FABRICA DE MILITIENI SI POPI
DANIELA C
01 Oct 2014

Nu mi se par prea usturatoare. Ar terbui sa le confiste masina la cei care depasesc viteza cu un anumit numar de kilometri asa cum este in Franta.Atunci o sa vedeti ca se potolesc cind se vad fara "jucarie"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine