2020-07-07 20:13

Leucemia acută limfoblastică poate fi curabilă cu ajutorul noilor terapii

 |  21:01
Leucemia acută limfoblastică poate fi curabilă cu ajutorul noilor terapii

Valentina Grigore

În fiecare an sunt depistate aproximativ 1.700 de cazuri noi de leucemie, dintre care 40/50 sunt de leucemia acută limfoblastică. Din fericire însă, cu noile terapii ţintite, care ar putea creşte numărul pacienţilor adulţi vindecaţi, leucemia acută limfoblastică poate fi o boală curabilă.

Leucemia acută reprezintă un cancer al sângelui ce se caracterizează prin proliferarea la nivelul măduvei osoase hematogene a unor celule foarte tinere, numite blasti, ce sunt anormale ca structură şi funcţie, care invadează întreaga măduvă osoasă şi în cele mai multe cazuri sunt descărcate în sângele periferic.

În funcţie de celula care suferă transformarea malignă, leucemiile acute se clasifică în leucemii acute mieloblastice (LAM) şi leucemii acute limfoblastice (LAL). Cele două tipuri de leucemie acută diferă între ele, incidenţa lor fiind diferită la anumite grupe de vârstă. LAL o întâlnim mai frecvent la copii (aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului), iar LAM este mai întâlnită la adulţi.

Cauze

De cele mai multe ori, nu se distinge o cauză a acestei afecţiuni, dar în unele cazuri pot fi implicaţi anumiţi factori. Printre aceştia sunt factorii de mediu, precum: iradierea, substanţele chimice, tratamentele citostatice anterioare sau consumul de alcool în perioada maternităţii - care ar fi responsabil de apariţia bolii la nou-născut. Substanţe carcinogenetice recunoscute precum alcoolul şi tutunul nu cresc riscul de producere a LAL.

O altă categorie de factori sunt cei genetici. Pot există familii cu predispoziţie pentru această afecţiune şi, de asemenea, s-a observat la gemenii identici că dacă unul dintre aceştia este afectat de boală în primul an de viaţă, probabilitatea că şi cel de al doilea copil să facă leucemie acută este foarte mare.

Simptome şi diagnostic

Majoritatea cazurilor de leucemie acută se caracterizează printr-un debut destul de brutal, cu alterarea stării generale, astenie (oboseală), febră şi infecţii, sângerări (cutanate, mucoase). Însă boala poate apărea pe nesimţite, fără manifestări vizibile. Uneori pot apărea formaţiuni tumorale (situate în partea stângă a gâtului, axilar şi/ sau inghinal), jenă sau durere în etajul superior abdominal (legate de creşterea dimensiunilor ficatului sau splinei).

Pentru diagnosticarea pacienţilor este nevoie de o serie de investigaţii, precum studiul la microscop al celulelor din sângele periferic şi măduva osoasă şi examenul măduvei osoase (biopsie osteo-medulară).

Diagnosticul şi, mai ales, tratamentul acestor pacienţi se realizează în clinici specializate de hematologie.

Tratament

Tratamentul optim constă în îmbinarea terapiei de susţinere cu terapia specifică bolii.

Terapia de susţinere urmăreşte, în principal, prevenirea şi combaterea principalelor complicaţii (care sunt şi cele mai frecvente cauze de mortalitate) - infecţiile şi hemoragiile. Aceste complicaţii sunt legate de numărul scăzut de celule sanguine normale.

Pacienţii necesită izolare, asigurarea unui mediu cât mai „curat”, condiţii speciale de igienă generală şi personală, tratament antibiotic, antimicotic, antiviral pentru a preveni sau trata o infecţie severă cu risc vital. Când trombocitele (celule esenţiale pentru coagulare) sunt scăzute există risc mare de sângerare spontană sau traumatisme minore şi, în această situaţie, este necesară transfuzia cu trombocite de la donatori sănătoşi. O altă problemă frecventă la aceşti pacienţi este anemia. Pentru combaterea ei, se realizează transfuzia cu masă eritrocitară.

Remisiune completă

Terapia specifică bolii urmăreşte dispariţia celulelor blastice, consolidarea şi menţinerea acestui răspuns. Pentru obţinerea remisiunii complete a bolii, indiferent de grupa de risc în care este încadrat un pacient, se iniţiază terapia citostatică.

În cazul pacienţilor tineri, care prezintă şi factori nefavorabili, este necesar un transplant (medular sau cu celulă stem periferică) de la un donator din familie sau neînrudit, cât mai repede după obţinerea remisiunii.

Terapii ţintite

Leucemia acută limfoblastică poate fi curabilă cu ajutorul noilor terapii
zoom

Mulţi pacienţi însă pot suferi recăderi după tratament. La 40-50% dintre pacienţii adulţi boală reapare, iar remisiunile complete se obţin mult mai greu. Pentru aceşti pacienţi, tratamentele clasice, precum chimioterapia, au rezultate dezamăgitoare, de aici şi nevoia unei abordări inovatoare, care să îmbunătăţească rezultatele din punct de vedere al recăderilor.

„Speranţa pentru aceşti pacienţi este reprezentată de noii agenţi terapeutici (încă în studiu), ce vizează o anumită celulă sau o anumită genă (terapiile ţintite), cum sunt anticorpii monoclonali, terapiile bazate pe utilizarea potenţialului terapeutic al limfocitelor T (CAR T-cell therapy, sistemul BiTE). Cu ajutorul noilor terapii, se reprogramează celulele T ale pacientului bolnav să  vâneze şi să ucidă celulele maligne responsabile de boală”, spune Şef Lucrări Dr. Nicoleta Berbec, Spitalul Clinic Colţea, Bucureşti.

Recomandările specialiştilor pentru cei afectaţi de LAL

Aflarea diagnosticului de LAL produce, cel mai adesea, un şoc emoţional puternic şi este posibil să vă simţiţi neputincios şi disperat. Vă veţi întreba “de ce mi se întâmplă mie?”.

Următoarele sugestii vă vor ajuta să acceptaţi mai uşor diagnosticul şi boala:

• încercaţi să vă informaţi despre boală

• sfătuiţi-vă cu cineva: împărtăşirea temerilor şi a problemelor poate să vă fie de ajutor. Ar trebui să vorbiţi cu anumite persoane. Acestea pot fi membrii de familie, rude, prieteni. Dacă vă hotărâţi să nu apelaţi la cunoscuţi, puteţi apela la psiholog sau la un duhovnic sau la personal medical cu experienţă în îngrijirea pacienţilor cu leucemie acută

• împărtăşiţi-vă problemele cu echipa medicală şi nu ezitaţi să întrebaţi orice

• ascultaţi de sfaturile medicului dumneavoastră curant

• aveţi întotdeauna grijă de dumneavoastră. Încercaţi să vă alimentaţi corespunzător, să vă odihniţi şi să evitaţi contactul cu persoane bolnave şi chiar contactul direct cu alte persoane aparent sănătoase (de exemplu prin sărut)

• după tratament, supravegheaţi-vă atent şi nu ezitaţi să vă contactaţi medicul curant dacă suspicionaţi vreo problemă. Spre exemplu, dacă aveţi febră mergeţi la un consult. Medicul va căuta cauza febrei, care poate să fie o banală infecţie.

Stil de viaţă

Ca stil de viaţă, specialiştii recomandă bolnavilor afectaţi de leucemia acută repaus fizic şi psihic, reducerea efortului şi o muncă foarte uşoară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz