2020-02-28 23:50

Liberalii au schimbat candidatul la Primăria Capitalei. Ludovic Orban: “Bucureştiul a trăit un haos vesel”

 |  21:01
Liberalii au schimbat candidatul la Primăria Capitalei. Ludovic Orban: “Bucureştiul a trăit un haos vesel”

P24

Retragerea lui Cristian Buşoi şi nominalizarea lui Ludovic Orban de către PNL pentru fotoliul de primar general al Capitalei nu e o surpriză, în condițiile în care sondajele nu arătau bine pentru PNL cu Buşoi candidat. Decizia de luni a Comisiei de unificare a PNL este, așadar, logică. Orban se află la a doua sa candidatură pentru această funcţie. Informaţia a fost confirmată de Cristian Buşoi, care a spus că “victoria din Bucureşti va cântări greu”. Consilierii generali ai PNL au fost uimiţi de decizie, mai ales că au aflat vestea “de la televizor”.

Timp de mai multe luni, PNL explica numirea doctorului Cristian Buşoi în cursa pentru funcţia de primar general prin poziţia fruntaşă pe care o ocupa în sondajele interne. Acum, liberalii susţin că Ludovic Orban este preferatul electoratului de dreapta în campania alegerilor locale. În sondajul intern din luna februarie au fost testaţi Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu şi Cristian Buşoi. Avantajele nominalizării lui Orban ţin, întâi de toate, de notorietatea acestuia. El este genul de politician care a parcurs toate etapele ascensiunii politice, nefiind “paraşutat” în vreo funcţie politică, prima funcţie publică obţinând-o abia în 1998. Ludovic Orban s-a născut la 25 mai 1963, în Braşov, într-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română. Fratele său mai mare, Leonard Orban, a fost comisar european pentru multilingvism la Comisia Europeană, în perioada 2007-2010. “În spatele candidaturii mele se află o viaţă de muncă în sprijinul comunităţii”, a declarat Orban, care a susţinut că, în ultimii ani, “Bucureştiul a trăit un haos vesel”, de la autostrada suspendată la cel mai lung cârnat din lume.

Ascensiunea profesională

Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Ludovic Orban în poziţia de inginer stagier la Întreprinderea Izolatorul din Târgu Secuiesc, iar între 1990 şi 1991 a fost inginer tehnolog la Tractorul Braşov. Orban s-a reprofilat profesional în 1991. El a fost timp de circa un an redactor la publicaţia “Viitorul Românesc”. Între 1992 până în 1996, Orban şi-a făcut ucenicia politică la partid, fiind numit consilier PNL - AT (devenit ulterior PL '93). În acest interval, el a fost şi consilier local în Sectorul 3. În 1996 a fost ales în Consiliul Local al Sectorului 1 al Capitalei, dar a demisionat în 1997, în favoarea funcţiei de director de relaţii publice în cadrul Agenţiei de Politici Energetice din România, pe care a ocupat-o până în 1998. Apoi, timp de un an, până în 1999 a fost secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap. În perioada 1999 – 2000 a fost secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului, iar între 2000 şi 2001 a fost secretar de stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. În perioada 2001 – 2002 a fost consultant la S.C. ECOMASTER S.A., iar din iunie 2001 este director de program la Fundaţia “Copiii Speranţa Lumii”.

Activitatea politică

În perioada 2001 – 2002 a fost membru al Biroului Permanent Central al PNL, apoi, până în 2008, a fost preşedintele PNL Bucureşti şi preşedintele Comisiei de Administraţie Publică a PNL. Între 2004 şi 2007, el a fost viceprimar al Primăriei Capitalei, printre atribuţiile sale fiind soluţionarea dosarelor de retrocedare pe Legea 10. În perioada aprilie 2007 – decembrie 2008 a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu II, iar din noiembrie 2008 este deputat PNL de Bucureşti. Din martie 2009 până în 2010 a fost prim-vicepreşedinte al PNL. A candidat la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, din partea PNL, locul 23 pe listă, dar nu s-a calificat pentru un loc în Parlamentul European. Din octombrie 2009 este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În martie 2010 a candidat la preşedinţia PNL, dar a pierdut în faţa lui Crin Antonescu, cu 357 de voturi, faţă de 986 obţinute de Antonescu.

Candidatura la Primăria Capitalei

La alegerile locale din iunie 2008, Ludovic Orban a fost candidatul PNL la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, clasându-se în urma turului I din pe locul 4, cu doar 64.600 de voturi. Deşi nu a intrat în turul II, care i-a avut ca protagonişti pe Vasile Blaga şi Sorin Oprescu, Ludovic Orban s-a bucurat de aprecieri chiar şi din partea adversarilor, pentru programul electoral cu care s-a prezentat. Însă, după înfrângerea de la locale, a pierdut şi şefia filialei PNL Bucureşti.

Accidentele de maşină

Pe când era ministru al Transporturilor, în decembrie 2007, Ludovic Orban, a rămas fără carnet de conducere, după ce a fost implicat într-un accident de circulaţie şi a fugit de la locul faptei. El s-a prezentat la poliţie abia după 30 de ore de la accident. Orban a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina într-un autoturism care se afla pe marginea drumului. Martorii citaţi au declarat că în accident ar fi fost acroşată şi o femeie care se afla pe trotuar. Ministrul ar fi plecat apoi cu victima de la locul accidentului. Deşi nici victim. părinţii acesteia şi nici Orban nu au recunoscut incidentul, procurorii au stabilit că Ludovic Orvan a lovit „uşor” o fată în timpul accidentului, dar a fost găsit nevinovat. deoarece minora lovită nu a avut nevoie de mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale, aşa cum prevede legea. În ianuarie 2008, Parchetul General a anunţat oficial NUP pentru Orban. El nu era la primul accident. În octombrie 2003, Orban s-a răsturnat cu maşina într-un şanţ, în comuna constănţeană Poarta Albă. Se pare că accidentul s-a produs din cauza exploziei unui pneu. Trei ani mai tarziu, în aprilie 2006, maşina condusă de Orban a fost lovită de un tramvai, în Bucureşti. Poliţiştii au stabilit că accidentul nu s-a produs din vina lui Orban, pe atunci viceprimar al Capitalei. În martie 2007, liberalul a avariat uşor trei autoturisme parcate în faţa Prefecturii Capitalei. Orban ar fi comis accidentul pentru că vorbea la telefonul mobil în timp ce încerca să parcheze maşina.

Hobby-uri: muzică şi şah

Ludovic Orban a putut fi văzut de câteva ori în postura de interpret amator de arii de aperetă, melodii populare sau cântând la chitară. Alte hobby-uri sunt bridge-ul şi şahul. În septembrie 2008, Orban a pierdut o partidă în faţa maestrului internaţional de şah şi fost campion mondial Anatoli Karpov. Partida s-a desfăşurat într-un simultan susţinut la Bucureşti de maestrul rus.

Despre femei şi politică

În martie 2006, Ludovic Orban a declanşat un scandal cu tentă sexual. El le-a recomandat  membrelor Organizaţiei Judeţene Alba a Femeilor liberale să nu urmeze stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale sau al Elenei Udrea, spunându-le că „nu e nevoie să treacă prin patul unui şef pentru a promova”.

„La nivelul conducerii centrale a PNL am avut două doamne: Mona Muscă şi Raluca Turcan. Mona a plecat pentru că era ocupată să-şi ţină cuvântul faţă de Băsescu, nu faţă de electorat, pentru că electoratului i-a promis că va guverna bine în România. Am rămas cu Raluca Turcan, asta e, ce să facem (…) Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul nici unui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante”, a spus Orban.

El a afirmat că este nevoie de femei în politică, deoarece uneori, în anumite situaţii, femeile pot decide mai bine decât bărbaţii. „Deciziile se iau de la nivelul creierului şi uneori, în anumite situaţii, femeile pot lua decizii mai bune decât barbaţii”, a spus Ludovic Orban.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine