2020-02-28 14:56

Liderii de sindicat nu vor mai putea fi verificaţi de ANI

 |  19:41
Liderii de sindicat nu vor mai putea fi verificaţi de ANI

Senatoriidin Comisia juridică şi cea a drepturilor omului au hotărât ieri să elimine dindispoziţiile Legii ANI prevederile privind preşedinţii, vicepreşedinţii,secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, după ceaceste categorii au fost introduse în lege de deputaţi.

Laînceputul dezbaterilor pe marginea amendamentului, ministrul justiţiei, CătălinPredoiu, a afirmat că există convenţii internaţionale invocate de liderii desindicat, potrivit cărora aceştia ar trebui excluşi pe motiv că nu manipuleazăfonduri publice, apreciind că este un argument "destul de greu decombătut". În acest sens, Predoiu a spus că poziţia ministerului este deainvita liderii de sindicat să se subscrie "de bunăvoie"obligaţiilor Legii ANI.

"Neaflăm într-un moment în care, dincolo de garanţiile formale internaţionale, şiliderii sindicali ar putea să ofere un exemplu, să se alinieze clasei politiceîn acest efort de a contura o identitate prin integritate a României,de aoferi opiniei publice o transparenţă totală sub aspectul reprezentanţilor şi dea se subsuma unui spirit pe care această lege vrea să o introducă în societatearomânească", a spus Predoiu.

Ministrula sugerat ulterior că "s-a degajat o idee" de a păstra obligaţia depublicare a declaraţiilor de avere şi interese pentru liderii sindicali, însăsupunerea acestora controlului ANI ar putea fi eliminată, pentru a împăcaastfel "ambele comandamente". Senatorul PDL, Mircea Andrei, adeclarat că pedeliştii vor susţine această idee, însă amendamentul de eliminareal sindicaliştilor de sub controlul ANI a fost aprobat prin vot, cu sprijinulPNL şi PSD.

Amendamentulde eliminare a sindicaliştilor din Lege propus de UNPRa fost adoptat cu11 voturi "pentru", venite din partea PSD şi PNL,patru"împotrivă", de la PDL, şi o abţinere, din partea reprezentantuluiUDMR.

Comisiajuridică a Camerei Deputaţilor a decis marţea trecutăsă includă în categoriacelor a căror avere poate fi verificată de către Agenţia Naţională deIntegritate membrii Consiliului Economic şi Social şi liderii de sindicat. N.I.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine