2020-02-28 21:19

LISTA BOLILOR care te lasă fără permis auto. Ce prevede CODUL RUTIER 2019

 |  10:19
LISTA BOLILOR care te lasă fără permis auto. Ce prevede CODUL RUTIER 2019

LISTA BOLILOR care te lasă fără permis auto. Exista multe afectiuni in Codul Rutier care te pot lasa fara permis de conducere, unele dintre ele fiind diabetul si apneea in somn. Iata lista bolilor care interzic conducerea unei masini:

Nu au dreptul de a conduce persoanele care au daltonism. După pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor.

Persoanele care suferă de epilepsie nu au dreptul de a deține permis auto sau de a-și reînnoi permisul de conducere existent.

De asemenea, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoție nu au dreptul de a conduce sau reînnoi permisele auto. Se includ și persoanele care suferă de tensiune arterială anormală, cei care poartă stimulator cardiac, dar şi cei cu antecedente de infarct miocardic.

Persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului locotomor nu au dreptul de obține permis auto sau de a-l reînnoi. Există situații în care persoane cu handicap fizic au dreptul de a conduce un autoturism, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Persoanele care au suferit episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot avea permis de conducere sau de a-și reînnoi permisul existent. Cei care suferă de diabet zaharat și sunt sub un tratament medicamentos au nevoie de un aviz medical autorizat și controale medicale periodice, cel puțin o dată la cinci ani.

Modificările Codului Rutier au fost făcute în august (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019) şi se aplică începând cu data de 12 octombrie 2019. Modificările vin cu restricții suplimentare pentru șoferil, dar și pentru bicicliști și utilizatori de trotinetă, scrie auto-bild.ro. Cea mai importantă noutate prevede folosirea telefonului.

Cât este amenda pentru folosirea telefonului la volan

În clasa a III-a de sancțiuni se menționează acum contravenția privind folosirea telefonului în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".

Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public (ex: când stai la semafor) și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii și vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă. Cât pentru folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeași natură, această acțiune este permisă atâta timp cât nu butonați telefonul din mers, ci doar când staționați (altundeva decât pe drumurile publice, firește).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine