2020-02-17 15:49

Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3

 |  19:25
Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3

Investiţia de milioane de lei din bani publici a Primăriei Sectorului 3 înbordurile suprapuse de pe strada Baba Novac din Capitală a început să seirosească. Bordurile au crăpat după numai doi ani. Firma care le-a montat acăzut de acord cu reprezentanţii primăriei conduse de Liviu Negoiţă să tencuiascăbordurile, ca să acopere crăpăturile. Înnomenclatorul de construcţii de drumuri nu există operaţiunea de tencuit abordurilor. Specialiştii în domeniu susţin că noua minunăţie a Primăriei Sectorului 3 va rezista maximum două luni.

Primăria Sectorului 3 a montat borduri suprapuse pestrada Baba Novac, din Capitală, în urmă cu doi ani. Bordurile s-au fisurat,iar reprezentanţii administraţiei au găsit o soluţie “originală” pentru a remedia problema. Firma care aefectuat lucrarea iniţială a început să tencuiască bordurile. Primăria Sectorului 3 a investit milioane de lei în bordurile suprapuse. Firmacare s-a ocupat de montarea bordurilor şi acum de tencuirea lor este Delta ACMSRL. Potrivit surselor, unul dintre acţionarii firmei de construcţii esteŞtefan Daniel Pirpiriu, deputat pe colegiul 13 şi fost consilier al lui TraianBăsescu.

Oficialii Primăriei Sectorului 3 sunt încântaţi de nouafaţă a trotuarelor, cu toate că specialiştii în construcţii susţin că tencuialava cădea după câteva ploi. “Este o lucrare pe care aparent o facem noi, dar de fapt o realizează firmacare a montat bordurile. Bordurile au fost montate în urmă cu aproximativ doiani sau trei. Fazele de recepţie sunt mai multe pentru o astfel de lucrare.Când au venit reprezentanţii firmei să ia următoarea tranşă de bani le-am spuscă s-au stricat bordurile şi să le repare. S-a infiltrat apa de la ploi şi dela zăpadă, a îngheţat în rosturi şi au crăpat bordurile. Au crăpat mai ales lacolţuri. Primăria nu plăteşte nici un ban pentru tencuire. Lucrarea a fostplătită în urmă cu trei ani”, ne-a declarat viceprimarul sectorului 3, Ion Victor Tărtăcuţă. Totuşi,acesta nu a putut să ne spună cât va mai fi valabilă garanţia bordurilor de pestrada Baba Novac sau cât a plătit primăria pentru lucrareainiţială. “Nu mai ştiu cât acostat montarea bordurilor. Mai sunt încă în garanţie, dar nu ştiu până când.Depinde, dacă intră o maşină în bordură nu pot să cer firmei să repare acolo.Bordurile sau fost supraînălţate”, ne-a mai spusTărtăcuţă.

Viceprimarul sectorului 3 susţine că metroul a contribuitla deterioarea bordurilor de pe stradă. “Este şi o zonă (Baba Novac) în care se întreţin mai greutrotuarele. Sub carosabil este un traseu de metrou, sunt conducte şi toateastea înseamnă rezistenţă scăzută a terenului. Pământul a alunecat şi adeplasat bordurile. În plus, pe acolo trec des maşini care intră în bălţi şistropesc bordurile. Din acest motiv se deteriorează repede bordurile. Pânăacum, lucrarea firmei văd că rezistă”, ne-a explicat Ion Victor Tărtăcuţă. În realitate, tencuiala de pebordurile din sectorul 3 a crăpat deja în mai multe părţi.

Nu există înnomenclatorul de construcţii de drumuri tencuitul bordurilor”

PreşedinteleSindicatului Naţional Profesional al Drumarilor din România (SNPDR), MariaMare, ne-a declarat că tencuirea bordurilor nu are nici o legătură cuproiectările şi construcţiile de drumuri. “Nuse tencuiesc bordurile pe drumurile naţionale. Dacă o bordură se macină sau arefisuri se înlocuieşte, dar nu se tencuieşte. Nu am auzit de tencuit de borduripână acum. Aici este o manoperă în plus, nu ştiu ce deviz de lucrări au pututsă găsească”, ne-a spus Maria Mare. Ea a explicat că în nomenclatorul deconstrucţii de drumuri nu există tencuitul bordurilor. “Existărostuirea bordurilor, care este cu totul altceva, se pune mortar de cimentîntre rosturile bordurilor. Nu există tencuitul bordurilor ca lucrare, este omanoperă inventată. Depinde de material, dacă este beton de proastă calitate,tencuiala durează un anotimp. Într-o iarnă se poate fărâma acest beton”, ne-a mai declarat Maria Mare.

Niciexperţii în construcţia de drumuri nu au auzit de tencuirea bordurilor, decât că “la îmbinarea dintre borduri se punemortar”. „Tencuirea unei borduri dureazăaproximativ 20 de minute. Nu am auzit să existe o maşinărie specialăpentru acest proces de tencuire a bordurilor. Normal, bordura trebuie să facălegătură cu tencuială pentru a rezista în timp. Dacă se face această legătură,maximum două luni durează această tencuială. La ploaie poată să ţină câtevaluni, la procesul de îngheţ-dezgheţ nu rezistă. La lovire nu rezistă, sescutură şi cade că nu face legătură. Urcă unul cu pantofii pe ea, o maşină urcăpe trotuar şi parchează, aşa se duce tencuiala, nici nu am auzit de porcăriaasta până acum”, ne-au explicat ingineri în construcţia de drumuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-24

Mai multe imagini:
Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3
zoom
Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3
zoom
Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3
zoom

Livache tencuieşte bordurile din sectorul 3
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine