2020-06-03 12:31

Magistrații au decis amânarea protestelor

 |  13:03
Magistrații au decis amânarea protestelor

Majoritatea instanțelor din țară au decis să amâne organizarea unor forme de protest, una dintre nemulțumiri fiind faptul că Guvernul nu i-a inclus pe magistrați în ordonanța de urgență care prevede creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari, anunță miercuri Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

"Instanțele din țară au început să voteze în adunările generale, începând cu data de 5 septembrie, 'Memorandumul privind justiția', în care expun problemele din sistemul judiciar și solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o 'justiție eficientă, modernă și de calitate'. Memorandumul a fost adoptat până pe data de 13 septembrie de aproape 60 de instanțe și peste 20 de parchete. În cadrul acestor adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole, însă majoritatea au decis prorogarea adoptării unor forme similare de protest în funcție de răspunsul oferit de celelalte puteri, în special de Guvern, la solicitările magistraților'', se arată într-un comunicat al UNJR.

UNJR mai anunță că o parte dintre instanțe au votat expres pentru demisia ministrului Justiției, Raluca Prună.

Luni, la mai multe instanțe din țară, printre care cele din județele Dolj, Vâlcea, Neamț și Mureș, s-au anunțat proteste, cerându-se demisia ministrului Justiției și solicitându-se Guvernului să se pună în executare hotărârile judecătorești privind salarizarea.

Potrivit informațiilor transmise de Parchetul General către Ministerul Justiției, la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se află în grevă.

"Prezența este cea mai amplă mișcare de după 2009, iar magistrații — judecători și procurori — prin adunări generale evidențiază problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate. Memorandumul prezent, inițiat de asociațiile profesionale ale magistraților, vine atât ca urmare a faptului că încrederea în justiție a scăzut cu 13% într-un an, cât și ca urmare a faptul că problemele din justiție semnalate în rezoluția adunărilor generale din 2009 nu s-au soluționat, lor adăugându-li-se alte probleme suplimentare", declară UNJR.

În memorandum se solicită ca celelalte puteri să asigure o independență reală a justiției, lipsită de orice tip de influențe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil și accesibil, suport financiar, logistic și uman suficient pentru o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Magistrații cer respectarea independenței instanțelor, a principiului separării puterilor în stat, a forței obligatorii a hotărârilor definitive ale instanței, precum și a egalității de arme dintre acuzare și apărare.

În plus, magistrații au condamnat și "perpetuarea în spațiul public a unei justiții primordial represive", precum și "nesocotirea importanței dreptului la apărare, inclusiv din perspectiva recunoașterii confidențialității client — avocat".

Judecătorii au tras un semnal de alarmă și asupra "mutării actului de judecată din instanțe în spațiul public prin expunerea mediatică excesivă a persoanelor arestate preventiv, a scurgerilor de informații repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase și prin informarea incompletă a publicului în anchetele penale, fiind omise soluțiile favorabile persoanelor acuzate".

Ca urmare a acestor încălcări ale drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție, magistrații au solicitat "respectarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva Parlamentului European și a Consiliului, aprobată la data de 12 februarie 2016".

Pe de altă parte, judecătorii au solicitat "garantarea și respectarea statutului magistraților, independenței acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzătoare și asigurarea unor condiții de muncă decente în sistemul judiciar".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-13Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
13 Sep 2016

CUM ASA....MAI SUNT CEVA PROPRIETATI DE JEFUIT?.....INCA NU S-A FURAT TOTUL ?...CEVA ACTE NOTARIALE CU PROCURI FALSE....NISTE AFACERI IMOBILIARE.....NISTE BANCI DE JEFUIT....UNDE E STEINMETZ...TRUICA...SA CUMPERE NISTE SENTINTE...BERCEA MONDIALUL...VALCOV...UDREA...PONTA..GHITZA>>>>>>>>>>>BA PORCILOR..NU VA E RUSINE....VOI ATI GIRAT TOATE PORCARIILE ASTEA...CAND O SA VEDETI JUDECATORI IN CATUSE SA NU VA MIRATI...PENTRU CA PORCI IMBRACATI IN MAGISTARTI AVEM DESTUI PRIN ROMANIA...SE CHEAMA CAPTALISTII DE CUMETRIE
CROCODILUL FLAMAND
13 Sep 2016

DE FAPT DE CE MA MIRA....PARCHETUL MILITAR E DE 26DE NI IN GREVA......E COMPLCE CU CRIMINALII LUI IZMENARUL..ILIESCU....ROMAN...VOICAN-MITRALIERA>>>DUPA CE AU IMPUSCAT LA DISCRETIE PE CINE AU VRUT EI....AU TRECUT LA JEFUIT TOT CE VREA MUSCHII LOR................SI KAKATII ASTIA IMBRACATI IN ROBE DE LA PARCHETUL MILITAR LE-AU ACOPERIT MAI INTAI CRIMELE...SI DUPA AIA JAFURILE DE PROPRIETATI...BANCI....INTREPRINDERI....RESURSE...PETROLUL IN PRIMUL RAND.,..DUPA AIA PADURILE......MINERALELE....TOT CE SE POATE FURA....MAGISTRATII-SECURISTI AU GIRAT FURTURILE IZMENARILOR>>>>>DAR SALARIILE MERGEAU STRUNA.....IN PARALEL CU MAFIA CU EPOLETI>>>LA CRIME IMPREUNA...LA CIORDEALA TOT IMPREUNA>>>>>CAPITALISMUL DE CUMETRIE.....JUSTITIA LUI PAPURA VODA-ILIESCU........SATRA DE TZYGANI DIN CRIOVA-STREHAIA....BERCEA MONDIALUL.......PLOIESTI-PRAHOVA...NASTASE-PONTA-GHITZA....ETCETERA.....TRAILES BAHTALO STUPID PEOPLE...MAFIA TZYGANEASCA JOACA TONTOROIUL PRIN JUSTITIE.........PAI DACA VOI ERATI JUSTITIE SI NU MAFIE MAI ERA NEVOIE DE D-N-A?>>>MAI PLATEA ROMANIA LA CEDO SUTE DE MILIOANE DE EURO DESPAGUBIRI PENTRU PORCARILE VOASTRE?
DARIUS
14 Sep 2016

judecatori corupti slugile mafiei voi care ati distrus romania afara din sistem.auzi pensii speciale la niste jeguri umane,bai va veni vremea cand veti avea pensiile unui inginer sau doctor..daca nu va convine salariile imense pe care le luati de pomana plecati in sistemul privat sa vedem ce faceti.se vad judecatorii aserviti mafiei politice si infractorilor periculosi cum este m asta de la unjr.proasta satului mai usor cu pianul pe scari .bugetari paraziti si incompetenti.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine