2020-08-12 01:49

Mai puțini bani pentru români la pensiile private

 |  15:03
Mai puțini bani pentru români la pensiile private

Peste 6,5 milioane de români erau înscrişi, la sfârşitul anului trecut, în sistemul de pensii private obligatorii, conoscut şi sub denumirea de Pilonul II, dar banii intră lună de lună doar pentru aproape 3,2 milioane, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre angajatorii salariaţilor înscrişi în sistemul de pensii private obligatorii nu plătesc constant contribuţiile care ar trebui să le asigure oamenilor un trai decent la bătrâneţe. Mai mult, pentru aproximativ 160.000 de conturi, cunoscute sub numele de conturi goale, nu s-a făcut niciun virament până acum, potrivit estimărilor din piaţă.

”Conturile sunt alimentate rar sau deloc pentru ca titularii lor sunt în şomaj, lucrează la negru sau sunt plecaţi din ţară. Un alt motiv poate să fie legat de faptul că angajatorii nu depun la timp declaraţia şi pentru aceştia. Salariaţii pot însă să-şi verifice online, în fiecare lună, dacă primesc această contribuţie”, a declarat, pentru News.ro, o sursă din cadrul unei companii de asigurări care administrează şi un fond privat de pensii.

Cealaltă jumătate dintre participanţii la Pilonul II au acumulat în cont, în medie, 5.639 lei fiecare, echivalentul a aproximativ 1.200 de euro, de la startul sistemului, din mai 2008, potrivit datelor oficiale.

Câştigurile individuale sunt însă mult mai mari. La sfârşitul lui decembrie 2015, circa două milioane dintre participanţii activi aveau în conturi valori peste medie, dar până în 5.000 lei, datorită contribuţiilor mai mari făcute şi performanţei fondului la care sunt înscrişi.

Totodată, aproximativ 700.000 de persoane au strâns în conturi între 5.000 şi 10.000 de lei, iar pentru aproximativ jumătate de milion de persoane suma acumulată în conturi trece de 10.000 de lei, arată statisticile ASF.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat au ajuns sa gestioneze active nete în valoare de 24,6 miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro, pe fondul creşterii numărului de participanţi şi a contribuţiei medii, care, în decembrie 2015, a fost de 113,2 lei, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent.

Fondurile investesc peste 90% din banii administraţi în România în instrumente financiare considerate sigure, precum titlurile de stat, acţiunile şi depozitele bancare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-19Parerea ta...

TATA MARE
19 Mar 2016

Sa lasam pensiile private , minunea de la Maglavit (asa au fost prezentate !) . Care este ARGUMENTAREA SOCIALA pentru crestere varstei de pensionare la 65 de ani si a perioadei standard de cotizare la 35 de ani ?
TATA MARE
19 Mar 2016

crestereA
@TATA MARE....
19 Mar 2016

Ce mama mă-sii nu se prinde lumea? Trebuie mărită vârsta în vederea pensionării, concomitent cu toată gama defavoriza(n)tă a stării de sănătate a românilor, alături de cea de spirit care se întrepătrund (vrei nu vrei...)una pe alta inluențându-se, PUTERNICI și DECISIV.... puțini sau prea puțini apucând așa/zisa pensie (care va fi foarte mică), murind (cel mai probabil) la datorie, ”în câmpul muncii” și îngropat de colegii de serviciu! Punct, fără alt capăt...
TATA MARE
20 Mar 2016

Eu am inteles ! Ce nu inteleg este conformarea !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz