2020-03-30 17:21

Mai e o speranţă: Sindicatele vor să trimită Legile Ciomu la CC, pe caz de discriminare. Medicii spun că Boc a creat 200.000 de bugetari ca să ia banii Sănătăţii

 |  19:15
Mai e o speranţă: Sindicatele vor să trimită Legile Ciomu la CC, pe caz de discriminare. Medicii spun că Boc a creat 200.000 de bugetari ca să ia banii Sănătăţii

Sindicatul medicilor din Bucureşti îl acuză pepremierul Boc că, în 2009, a băgat cu forţa presonalul medical în categoriabugetarilor pentru a putea controla fondurile Asigurărilor de Sănătate. Defapt, spitalele realizează venituri prin serviciile prestate, nu prin alocări dela buget, iar toţi cei care vor fi afectaţi de Ordonanţa Ciomu vor putea da înjudecată acest act normativ pentru discriminarea pe care o induce pe piaţamuncii. Sindicatul medicilor are sprijinul “Cartel Alfa”. Sindicatul Sanitas,parte din Confederaţia Frăţia, analizează proiectul şi va susţine orice măsurăcare împiedică reducerile salariale. Dacă presiunea sindicală va determinaParlamentul să modifice Legea 330/2009, numărul bugetarilor s-ar reduce pestenoapte cu circa 200.000 de persoane.

Liderul organizaţiei din Bucureşti a Federaţiei Medicilor, dr. DanPereţianu, va propune astăzi o schimbare fundamentală în Sănătate. “Nicimedicii, nici cadrele sanitare nu suntem bugetari, susţine dr. Pereţianu, aşacum nu sunt nici medicii de familie. Spitalele, policlinicile,laboratoarele, cabinetele medicale, fie ele publice sau private, sunt plătiteîn funcţie de numărul şi tipul serviciilor medicale pe care le efectuează. Elenu primesc banii prin buget sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnatcu casele de asigurări de sănătate. Mediculdintr-un centru privat de diagnostic şi tratament care lucrează ca şi noi, cubani de la Asigurări, nu este afectat de ordonanţa de reducere a salariilorbugetarilor. Acest tratament discriminatoriu a fost introdus de Legea 330/2009,a salarizării unice, care ne-a încadrat printre bugetari. Le convenea fiindcărămâneau la buget fondurile caselor de sănătate. Apoi, Boc a introdus înOrdonanţa de tăiere a salariilor formula «salariaţii din instituţiile publice».Practic, noi cerem să fie scos domeniul sanitar din categoria bugetarilor, modificând legea“.

CNSLR Frăţia s-ar putea alăturaCartelAlfa”

Sindicatul medicilor s-aadresat Parlamentului, încă de anul trecut. Parlamentul a refuzat să tranşezeproblema şi s-a spălat pe mâini, trimiţând solicitarea la Guvern. Consiliulpentru Combaterea Discriminării a fost sesizat, răspunzând că nu are voie, dela Curtea Constituţională, să intervină asupra unor discriminări generate de olege. Ultima soluţie rămâne tot Curtea Constituţională, dar sindicatul nu poateajunge la CC decât prin Avocatul Poporului, care nu a dat încă un răspuns lasolicitările medicilor. “Aşteptăm să apară primii fluturaşi de salariu, ca săputem instrui membrii de sindicat care vor da în judecată angajatorul”, nespune dr. Pereţianu. Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia, care conduce şiSanitas, a declarat că sindicatul cadrelor medii analizează situaţia. “Vom luao decizie în următoarele săptămâni, a spus Marius Petcu. Dar suntem deschişisprijinirii oricărei variante şi îi asigur pe medici de toată colaborareanoastră. Acţiunile comune derulate de cele două sindicate pe o formulă carepoate anula greşelile Guvernului sunt singura cale de reuşită.

Pereţianu: Cred că Attila Cseke e completaerian

Dr. Pereţianu ne-a declarat că Sindicatul critică intenţia de atransfera Casa de Asigurări în subordinea ministerului, dar şi deciziile CNASde a limita numărul de consultaţii la medicul de familie şi de a schimbasistemul de compensare. „Pentru multemedicamente noi pacientul va scoate din buzunar mai mulţi bani (chiar şi de 2-3ori mai mult decât ca până acum), iar medicii nu vor mai prescrie medicamentemoderne, cu efecte considerate mai bune”, spune dr.Pereţianu. Dacă se decontează numai 3 consultaţii cumulate pentru medici defamilie şi specialişti în cazul afecţiunilor acute, va creşte numărul deinternări în spitale. Astfel, cheltuielile vor creşte, nu cum susţine CNAS,care vrea să facă economii. „Cred căCseke Attila este complet aerian, a mai spus dr. Pereţianu. Se supără că, laSibiu, Consiliul Judeţean nu vrea să preia spitalul, fiindcă aşa e el, Attila,marele descentalizator, dar a doua zi vine şi solicită să centralizeze Casa deAsigurări la Ministerul Sănătăţii. În plus, la spitalele descentralizate, totel vine şi stabileşte salariile. Cred că ar trebui să ne întoarcem laprincipiile Asigurărilor, de la care au abdicat toate guvernele: independenţăpolitică şi reprezentarea asiguraţilor. Or', aşa ceva eu nu am văzut de la dlCseke”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine