2020-04-08 09:57

Mai multe locuri de veci nu mai pot vizitate. Alei, transformate în morminte în Cimitirul Bellu

 |  16:52
Mai multe locuri de veci nu mai pot vizitate. Alei, transformate în morminte în Cimitirul Bellu

Aleile Cimitirului Bellu din Capitală sunt transformate, treptat, în morminte. Acest lucru blochează accesulvizitatorilor la mai multe locuri de veci. Reprezentanţii administraţieicimitirului nu exclud ca o parte a mormintelor nou construite să reprezinterezultatul unor erori. Locurile de veci deja finalizate pe alei nu pot fidemolate, chiar dacă a fost depistată o eroare administrativă.

Mai multe persoane s-au adresat redacţiei noastre nemulţumite că aleile Cimitirului Bellu din Capitală dispar de la o zi la alta, fiind înlocuite cu noi locuri de veci. Din această cauză, cetăţenii nu mai auacces la mormintele celor dragi decât dacă păşesc peste mormintele nouconstruite.

Reprezentanţii administraţiei Cimitirului Bellu susţin căaleile au fost îngustate cu 15 ani în urmă, însă rezultatele se văd abia acum.“Fenomenul este vechi, s-a produs între anii ’90 şi ’93, când se concesionaulocuri. Oamenii vin şi spun că au apărut morminte noi pentru că sunt locuri deveci ce au fost concesionate, unele din 1990, şi care nu au fost utilizate pânăîn prezent. De aici ideea că locurile s-au dat acum. Aleile sunt îngustate dinurmă cu 15 ani, dar omul abia acum începe să-şi facă o lucrare sau să înmormânteze pe cineva. Asta e ideea. Edestul de simplu”, ne-a declarat administratorul şef al Cimitirului Bellu, Virgil Rotaru. Acesta este convinscă la Bellu nu pot fi construite morminte ilegal. “Locuri nu se mai dau. Cimitirul este închis din 1993, dinluna august. S-au mai dat locuri pentru marilepersonalităţi, pentru marii artişti, marile valori ale României,atât”, ne-a mai spus Virgil Rotaru. Administratorulsusţine că multe dintre reclamaţiile depuse de persoanele care vizitează cimitirulsunt nefondate. Totuşi, Rotaru ne-a mărturisit căprocedura prin care poate fi depistată o construcţie ilegală este destul deîndelungată şi probabil că, din acest motiv, nu se poate acţiona la timp. “Evident că nu e normal ca accesul la morminte să fieblocat. Dacă vorbim de un caz concret, luăm planul cimitirului şi mergem lafaţa locului. Trebuie văzut dacă lucrurile sunt chiar aşa. Una este ca opersoană să depună o reclamaţie şi alta este ca acea reclamaţie să fie fondată.Aşa este simplu. Eu, ca şi concesionar, consider că mi-a fost îngrădit undrept. Dar consider eu. Se scrie o reclamaţie, se primeşte un răspuns, seefectuează nişte măsurători, deci trebuie văzut cum stau lucrurile. Toatelucrările care se fac în cimitirele municipalităţii au autorizaţie deconstrucţie. Este foarte simplu”, a mai spus administratorul şef al Cimitirului Bellu.

Autorizaţiile de construcţie “emise eronat” nu pot fi retrase

Virgil Rotaru admite însă că de-a lungul timpului au mai existat şi erori administrative, careau avut ca rezultat blocarea accesului la locurile de veci. Aceste erori auapărut, bineînţeles, în pofida “vigilenţei” reprezentanţilor administraţiei. “Nici o lucrare nu seface fără autorizaţie. Suntem atenţi ca noul loc de veci să nu blocheze accesulla celelalte morminte. Dacă există un caz, acesta este izolat şi este probabilo eroare administrativă. Mai sunt şi erori administrative, dar sunt destul derare. Dar sunt, ca peste tot”, spune Rotaru.

Totuşi, mormintele ridicate “din eroare”nu pot fidesfiinţate, chiar dacă blochează accesul la alte locuri de veci. “Dacă eroarea poate fi remediată, depinde în ce stadiu este lucrarea. Nupoţi să dărâmi o lucrare care are autorizaţie. Asta e clar. Dărâmi oconstrucţie care nu are autorizaţie şi e făcută ilegal. Dar la Bellu nu e cazulşi nici în cimitirele Municipalităţii. Dacă autorizaţia a fost parafată, nu maiavem ce face. Este o autorizaţie emisă de Administraţia Străzilor în baza unuiact de concesiune emis legal. Actele sunt semnate de la directori în jos,departament juridic... Nu poate să apară o lucrare peste noapte”, a mai spus Virgil Rotaru.

Reporterii “Puterea” au discutat cu mai mulţi vizitatori din CimitirulBellu care s-au arătat extrem de numulţumiţi de îngustareaaleilor. “La figura 25 au construit un mormânt nou, exact în buza unui alt loc de veci. Persoanacare vrea să pună o floare la acel mormânt nu are pe unde să treacă. Esteexagerat. Am ajuns chiar aşa, să construim morminte peste morminte”, susţineCostache N., un vizitator nemulţumit.

Pe internet, un locde veci în Cimitirul Bellu costă între 2.000 şi 4.000 deeuro.

Cimitirul ŞerbanVodă (în limbaj popular Cimitirul Bellu) este celmai cunoscut cimitir din şi unul din cele mai mari şi mai faimoase cimitiredin ţară. Este situat la intersecţia Şoselelor , , şi , maiexact în .Cimitirul se întinde pe un teren donat administraţiei în de către baronul şi a fost deschis în .


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine