2020-06-05 09:50

Manuel Ciosici a câştigat premiul I pentru o aplicaţie care ajută fermierii

 |  21:01
Manuel Ciosici a câştigat premiul I pentru o aplicaţie care ajută fermierii

Echipa formată din Manuel Ciosici, student român stabilit în Danemarca, şi trei danezi a câştigat premiul întâi la cea de-a treia ediţie a competiţiei anuale ESA App Camp, eveniment care a avut loc la centrul ESRIN al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în Frascati, Italia, unde au participat douăzeci de dezvoltatori de aplicaţii din 11 ţări.

Originar din Arad, Manuel este student în Danemarca, momentan în cel de-al doilea an de masterat în Computer Science la Universitatea din Aarhus şi totodată asistent universitar pentru departamentul de Ubiquitous Computing şi student programator pentru departamentul de Data Intensive System. “După absolvire doresc să pornesc o companie împreună cu partenerii de echipă de la tabăra de aplicații. Vrem să folosim tehnologiile de observare a Pământului (Earth Observation) pentru a ajuta fermierii din Europa”, a completat acesta.

Experienţă unică

Manuel Ciosici descrie experiența ESA App Camp ca fiind una unică şi o adevărată provocare. “Tabăra de aplicaţii constă într-o săptămână foarte intensă, într-o atmosferă specială, la unul dintre centrele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Împreună cu echipa, eşti înconjurat de unii dintre cei mai buni oameni în domeniul lor, fie că e vorba despre experţii de la agenţia spaţială sau de ceilalţi participanţi în tabără. E fascinant să vorbeşti cu experţii ESA care sunt foarte deschişi şi care explică cu calm detaliile tehnice ale sateliţilor Sentinel sau ale programului Copernicus”, a spus Manuel.

Scopul concursului a fost de a face utile datele de observare a Pământului – în special pe cele provenind de la programul european de monitorizare a mediului, Copernicus – pentru utilizatorul obişnuit, prin intermediul smartphone-urilor.

Fiecare dintre cele cinci echipe a avut o săptămână pentru a crea o aplicaţie în una din următoarele categorii: gestionarea situaţiilor de urgenţă şi de salvare, mediu marin şi transport maritim, stil de viaţă şi turism, protecţia mediului sau agricultură. Proiectele lor au fost clasate de către juriul ESA în funcţie de gradul de inovare, relevanţa pentru Copernicus, valoarea de piaţă şi de business, fezabilitatea conceptului şi prezentarea generală.

WaterSense, ajutor pentru fermieri

Aplicaţia WaterSense, dezvoltată de către echipa lui Manuel, a câștigat provocarea. Grupul a propus utilizarea de date prin satelit privind disponibilitatea resurselor de apă şi umiditatea solului pentru a ajuta fermierii cu irigaţia. Aplicaţia lor ar combina informaţii provenite de la misiunea Sentinel-1 a cu previziunile meteo obţinute de sateliţii meteorologici, pentru a oferi agricultorilor o analiză de teren privind umiditatea solului, ceea ce ar rezulta într-o mai bună utilizare a resurselor de apă.

Membrii echipei câştigătoare au primit fiecare un premiu în bani în valoare de 625 €. Toate echipele au fost încurajate să aplice la unul din cele 19 Centre de Incubare pentru Afaceri (Business Incubation Centres) ESA pentru a-şi dezvolta ideile.

Studentul român îi încurajează şi pe ceilalţi să participe la astfel de competiţii, care îţi deschid orizonturile, şi se gândeşte cu încredere la viitor, convins că poate face o schimbare pentru Europa. „La intrarea în ESRIN sunt arborate steagurile tuturor ţărilor membre. În fiecare dimineaţă, căutam repede din privire steagul României. Şi, de fiecare dată, simţeam responsabilitatea ştiind că sunt singurul român în grupul taberei de aplicaţii. Sper ca şi taberele viitoare să aibă participanţi români care să caute din privire steagul de la intrare", a adăugat Manuel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine