2020-06-07 00:36

MĂRTURIILE emoţionante ale victimelor de la Colectiv: Medicii au avut grijă de noi ca de copiii lor

 |  12:43
MĂRTURIILE emoţionante ale victimelor de la Colectiv: Medicii au avut grijă de noi ca de copiii lor

Câţiva răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv, care au putut fi mobilizaţi din salon, au povestit, în cadrul unei conferinţe de presă la Spitalul Bagdasar Areseni, despre clipele prin care au trecut în seara de 30 octombrie, când a avut loc tragedia.

„Am fost cu prietenii mei din alte trupe, ca să susținem alți prieteni care atunci erau pe scenă și își lansau al doilea album. Când a izbucnit incediul a fost o stare de hipnoză generală, nimeni nu se aștepta la acest fenomen. Solistul a cerut un extinctor, dar se pare ca nu a fost nimic de ajutor. După câteva secunde a început focul puternic care a trimis lumea către ieșire, într-o busculadă de care nu aș vrea să aibă parte nimeni. Eram exact la mijlocul scenei, la patru metri de scenă, în fața camerelor principale de filmat”, a povestit Andrei Trifu, în vârstă de 44 de ani, potrivit b1.ro.

”În momentul acela, am reușit să îmi fac loc spre ieșire, am văzut că focul ia amploare și, din pregătirea mea de 25 de ani de armată, mi-am dat seama că ceva este în neregulă. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos posibil. Am încercat să induc oamenilor o undă de reacție, să reacționeze cumva pozitiv și să se salveze cât mai mulți. Spre ieșire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiți au încercat să tragă de cei din față ca să iasă. Eu, până înspre ieșire am reușit să îmi țin respirația cam un minut și jumătate, cu ochii închiși, m-am târât pe coate, așa cum am învățat în armată. Lucrul acesta mi-a salvat căile respiratorii. În momentul acesta cineva trăgea de piciorul meu stâng. Două persoane au reușit sa ridice persoana de pe piciorul meu și pe mine și să ne ducă departe de acel loc”, a mai povestit Andrei Trifu.

Chestionat cine crede că este vinovat de producerea tragediei, acesta a spus că „în primul rând”, cei din conducerea clubului.

„Conducerea clubului trebuia să pună minimum de măsuri de siguranță în caz de incendiu. Aceste măsuri trebuie să existe în orice loc. Trebuie să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care să le manevrăm când se întâmplă astfel de fenomene. Eu cred că adevărații vinovați vor fi până la urmă pedepsiți. Eu am venit aici să susțin acești oameni minunați care ne-au ajutat să trecem peste durerile fizice și psihologice. Avem aici echipe care se ocupă de noi pe parcursul zilei și chiar în timpul nopții, care au renunțat la familie ca să se ocupe de noi. A fost mobilizarea unei forțe umane în sprijinul nostru și în sprijinul victimelor și familiilor victimelor. Cred că iertarea va veni ușor, ușor, dar nu trebuie să uităm, pentru că dacă uităm, astfel de lucruri se vor întâmpla din nou”, a susţinut Andrei Trifu.

”Am imaginile tinerilor exact înainte de dezastru, când erau toți fericiți, apoi am imaginea dezastrului în sine, dar deja face parte din viața mea, nu pot să șterg cu buretele”, a mai spus acesta. 

Un alt pacient a ţinut să precizeze că au fost îngrijiți exemplar de personalul de la Spitalul Bagdasar Arseni.

”Oamenii au văzut destulă tristețe, destulă moarte la televizor, destule victime. Ne întrebați dacă vom uita vreodată. Nu trebuie să uităm așa ceva. Așa ceva nu trebuie să se întâmple într-un stat civilizat. Cea mai mare avuție a lumii nu este petrolul sau banii, ci oamenii. Noi nu-i vom uita niciodata pe acei oameni deosebiți și vom dedica în fiecare an câte un concert comemorativ”, a afirmat acesta.

Pacientul a mai spus că acum încearcă să se bucure de fiecare moment.

”Starea de spirit noi încercăm să o ținem cât mai bună. Acceptăm lesne să râdem, să ne bucurăm de viață, pentru că am văzut că moartea este foarte urâtă. Încercăm să ne bucurăm de fiecare moment. Mulțumim voluntarilor, echipei de doctori, de asistente, femeilor care fac curățenie de 4-5 ori pe zi. Ne simțim iubiți de acești oameni”, a susţinut acesta.

Pacientul a mai afirmat că în urma acestui accident şi-a schimbat viziunea despre viaţă.

”Mi-am schimbat optica. Este mult mai plăcut să te bucuri decât să urăști. Este mult mai plăcut să faci un dar decât să iei ceva de la cineva. Suntem tratați extraordinar. Cine spune că sistemul medical românesc nu este bine pus la punct, nu cunoaște nimic. În acest spital am fost tratați din prima clipă ca membri ai familiei. Sunt doctori care au stat trei zile de gardă ca sa aibă grijă de noi”, a mai spus pacientul.

Bărbatul a mai spus că cei de la spitalul Bagdasar Arseni i-au tratat ca pe copiii lor.

”Noi nu suntem aici să pedepsim pe cineva. Noi nu ne putem da cu părerea. Noi ne dorim ca lucrurile să aibă mersul lor firesc. Cei vinovați, daca vor fi găsiți vinovați, să plătească. Mulțumim omenilor care s-au gândit la noi, Spitalului Bagdasar Arseni care au avut grijă de noi ca de copii lor, mulțumim femeilor de serviciu care au avut în fiecare zi pentru noi o vorbă bună. Datorită dânșilor noi astăzi putem vorbi cu dumneavoastră. Suntem bucuroși că am văzut ca poporul român este un popor, nu este un circ. Noi am fost dezbinați 25 de ani, acum sunem uniți”, a mai precizat pacientul. 

Sursă foto: B1 TV


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-12

In legatura cu acest articol...

Incendiul din Colectiv. Încă două persoane au MURIT. Bilanţul tragediei a ajuns la 53 de morţi
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine