2020-07-02 13:42

Măsură de avarie la Ministerul Educaţiei: Acoperirea disponibilizărilor se va face prin creşterea normei didactice de la 18 la 20 de ore

 |  19:36
Măsură de avarie la Ministerul Educaţiei: Acoperirea disponibilizărilor se va face prin creşterea normei didactice de la 18 la 20 de ore

Laultima sa vizită, delegaţia Fondului Monetar Internaţional a cerut GuvernuluiRomâniei să opereze alte reduceri de personal didactic, altele decât cele15.000 de cadre didactice ce se vor afla, de la 1 septembrie, pe listele cu şomeri.În mare secret, Ministerul Educaţiei lucrează la noi variante pentru a scoatesistemul din impas. Astfel, până la începerea noului an şcolar, profesorii carerămân la catedră se vor trezi cu norma didactică mărită de la 18 la 20 de ore,evident, cele două ore în plus nefiind neplătite.

Cabinetul ministrului Daniel Funeriu tace înprivinţa ultimei lovituri primite de la Fondul Monetar Internaţional. ”Înmomentul de faţă, în faţa noii cerinţe solicitate de către FMI, soluţiile de ascoate sistemul din impas au cam fost epuizate. După reducerea de pe statele deplată cu 15.000 de cadre didactice, comasarea claselor, desfiinţarea de unităţide învăţământ, eliminarea unor discipline au fost soluţii deja luate şiaplicate. Singura care a rămas în picioare şi pentru care insistă foarte multMinisterul Finanţelor este cea legată de mărirea normei didactice de la 18 la20 de ore. Chiar dacă reglementarea europeană nu permite aşa ceva, în multe ţărieuropene, membre ale Uniunii Europene, se aplică această măsură de «avarie»,însă acolo discutăm despre un alt sistem de salarizare”, ne-a declarat preşedinteleAsociaţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar,Gheorghe Rădulescu. Această măsură nu este nouă. Ministerul Educaţiei a maifost pus la această încercare la începutul anului trecut, dar la presiunea şireacţiile sindicatelor pe ramură a renunţat. Însă echipa ministerială de atuncia finalizat o statistică, din calculele căreia reieşea că, prin aplicareamăsurii privind creşterea normei didactice, de la 18 la 20 de ore, s-ar fi scosdin schemă 20.000 de profesori. ”Actualului cabinet ministerial i-a rămasaceastă unică soluţie. Alta nu există. În aceste condiţii, mulţi profesorititulari riscă să fie disponibilizaţi. Reacţia cadrelor didactice şi asindicatelor se va vedea după 15 septembrie”, a mai precizat profesorulRădulescu. Mai mult, cele două ore în plus, în conformitate cu noile dispoziţiifinanciare, nu vor fi plătite.

Personalsupraveghetor la orele fără profesori

”Eventuala aplicare a acestei măsuri ar aveaun impact dezastruos asupra calităţii din învăţământ. Nu văd care profesor sauînvăţător, după reducerea cu 25% din salariu şi neplata orelor suplimentare, vaintra în clasă şi va preda într-o săptămână mai mult de 18 ore. Şi aşa, cadreledidactice vor merge la clasă fără nici o tragere de inimă. Probabil, în orelerespective, la disciplinele neacoperite cu profesori, va fi trimis personalsupraveghetor, doar pentru a menţine disciplina în şcoală şi nimic altceva. Nupot spune mai mult, până când măsura nu va fi anunţată oficial”, ne-a declaratCornelia Popa Stavri, lider de sindicat la Federaţia Sindicatelor Libere dinÎnvăţământul Preuniversitar (FSLI). În altă ordine de idei, preşedintele AsociaţieiEDU CER, Ştefan Vlaston, este de părere că această măsură nu poate fi aplicată,deoarece încalcă norma europeană: ”Nu cred că se poate întâmpla aşa ceva.Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că anul acesta şcolile care nuau autorizaţie de funcţionare vor fi închise şi că există 3.600 de unităţi deînvăţământ care funcţionează cu mai puţin de 16 elevi într-o clasă. După părereamea, singura soluţie rămâne comasarea claselor cu şase-şapte elevi în clasă,chiar dacă în catalog sunt înscrişi 25. Totodată, începând cu acest an şcolar,finanţarea se va face pe elev (per capita) şi, în condiţiile în care nu esteraportată cifra reală a elevilor care frecventează orele, nu cea înscrisă încataloage, atunci problemele se complică, intră în penal, iar şcolile vortrebui să restituie toţi banii. Toate aceste lucruri se vor clarifica după 10septembrie”, a spus Vlaston.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz