2020-02-23 04:59

Medicamente cu până la 90% mai scumpe

 |  16:01
Medicamente cu până la 90% mai scumpe

Pacienţii vor plăti cu până la 90% mai mult pentrumedicamente odată cu aplicarea noului plan de compensare impus de CasaNaţională de Asigurări de Sănătate, potrivit producătorilor internaţionali demedicamente. Colegiul Medicilor susţine că reprezentanţii CNAS nu doresc săorganizeze o dezbatere publică pe tema noului sistem de compensare amedicamentelor. Ministerul Sănătăţii şi-a asumat un proiect care încă nuexistă. Bolnavii cronici se plâng că sunt trataţi ca “nişte cobai.

Mai mulţi producători internaţionali de medicamente susţin că pacienţii vor plăticu până la 90% mai mult pentru tratamente, odată cu implementarea noului plande compensare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Primelegrupuri terapeutice au fost publicate pe 30 iunie, în ordinul 615. Între 1 şi 19 iulie, listele de compensare s-au modificat de şapte ori. În19 iulie au fost modificate chiar şi grupele terapeutice.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) susţine că nesiguranţareprezentanţilor CNAS se explică prin faptul că statul încearcă doar să facărost de mai mulţi bani de la pacienţi. “Este adevărat că listelede compensare s-au schimbat de şapte ori. Aşteptăm să vedem planul decompensare pentru medicamentele bolnavilor cronici. Până în prezent, nu avemnici o idee cum va arăta acest sistem. Această nesiguranţă se explică prinfaptul că CNAS nu încearcă decât să transfere sarcina plătirii unor medicamentepe spinarea pacienţilor. Ei nu au respectat nici protocoalele şi nici grupelestabilite de Ministerul Sănătăţii. Au introdus pe lista de compensare şimedicamente care nu se mai foloseau de ani buni. Astfel de exemple au existatîn cazul medicamentelor pentru cardiaci. Nu au folosit nici o strategie. Pur şisimplu au vrut să compenseze medicamentele cele mai ieftine”, ne-a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae. Acesta susţine că reprezentanţii CNAS nici măcar nu au încercatsă organizeze o “tentativă” de dezbatere, pe tema compensării, dar au omis să posteze pe site-ul Caseichiar anexele cu planul de compensare. “Totul se face în secret.Ultima dată când am verificat, era postat pe site-ul Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate un comunicat în care era notat: «vezi anexe». Anexele nu erau însă postate. Nu cred să se fi schimbatceva. Altfel aş fi fost informat”, ne-a mai explicat Astărăstoae.

Ministerul Sănătăţii şi-aasumat ceva ce nu există

NormeleOrdinului 615 al CNAS, ce prevede normele noului plan de compensare, trebuiaaprobat de Ministerul Sănătăţii, însă de această dată întreaga responsabilitatedecizională a fost acordată conducerii Casei. Colegiul Medicilor subliniazăînsă că ministerul nu scapă de responsabilitate în această situaţie, ba chiarmai mult, demnitarii şi-au asumat o lege care încă nu există. “În modnormal, Ministerul Sănătăţii trebuie să verifice proiectul. De această dată, MSa dat mână liberă Casei. Acest lucru nu scuteşte nici ministerul şi niciGuvernul de responsabilitate. O lege nu poate să treacă fără să fie asumată deGuvern. Nu este normal ca ministerul să-şi asume ceva ce încă nu există. Dar cemai este normal în ţara asta? Este normal să fie dat în judecată un spital?”, ne-a maideclarat preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

Reprezentanţiipacienţilor cu afecţiuni cronice susţin că reprezentanţii CNAS considerăbolnavii “nişte cobai”. “Nu ştim cene aşteaptă. Nu am fost invitaţi la nici o dezbatere pe tema compensăriimedicamentelor pentru pacienţii cu afecţiuni cronice. Nici nu ştim de o astfelde dezbatere. Noi am trimis o petiţie prin care le solicităm reprezentanţilorCNAS să amâne această lege până în decembrie, pentru a putea aplica un sistemeficient. De ce să ne invite la dezbatere? Cobaii sunt întrebaţi dacăvor să se supună unui experiment?”, ne-a declaratvicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice(COPAC), Cristian Roşu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine