2020-05-29 04:25

Medicamentele cu preţ accesibil ar putea dispărea de pe piaţă

 |  16:30
Medicamentele cu preţ accesibil ar putea dispărea de pe piaţă

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, cere Parlamentului să nu dezbată bugetul sănătăţii separat de revizuirea taxei clawback, pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale şi dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil.

APMGR atrage atenţia că, în cadrul fiscal actual, orice alocare bugetară suplimentară pentru medicamente sfârşeşte prin a fi plătită de producătorii de medicamente, prin taxa clawback. Producătorii de medicamente generice, care deţin operaţiuni industriale importante în România, oferind 8.000 de locuri de muncă, sunt cei mai afectaţi de modul de calcul actual al taxei şi vor fi nevoiţi să continue disponibilizările de personal şi retragerea de pe piaţă a medicamentelor al căror preţ a ajuns sub costul de producţie. „Autorităţile trebuie să decidă dacă vor să continue politica actuală de distrugere a producţiei locale de medicamente, care înseamnă atât pierderea de investiţii majore cât şi de locuri de muncă. O astfel de politică va duce la pierderi semnificative pentru bugetul de stat, având în vedere că producătorii locali de medicamente generice contribuie, prin impozite directe şi indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul României,”a declarat Dragoş Damian, preşedinte al APMGR.

În opinia APMGR, dezbaterile legate de bugetul alocat sănătăţii în 2015 trebuie corelate cu creşterea bugetului de referinţă pe baza căruia se calculează taxa clawback, la un nivel de minimum 1.650 milioane lei per trimestru - în creştere cu 10% faţă de prezent-, şi adoptarea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.  

  Fără aceste prevederi, atât bugetul de stat va fi afectat, cât şi pacienţii, care vor trebui să plătească mai mult pentru acelaşi tratament. Conform datelor APMGR, începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 de lei, iar 45% erau fabricate în România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine