2020-02-19 17:55

Medicamentele, mai scumpe cu 10% în apropierea spitalelor

 |  19:21
Medicamentele, mai scumpe cu 10% în apropierea spitalelor

Farmaciile situate în apropierea sau chiar în incinta spitalelor mărescnejustificat preţul medicamentelor. Asociaţiile de pacienţi susţin că medicamentele comercializate înfarmaciile din jurul unităţilor spitaliceşti sunt cu 10% mai scumpe faţă depreţul pieţei. Farmaciştii susţin că diferenţa de preţuri a apărut deoarece nutoate unităţile aplică noul sistem de compensare impus de Casa Naţională deAsigurări de Sănătate. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice avertizează căbolnavii de Parkinson vor plăti cu 200 de lei mai mult pentru medicamente, dintoamnă.

Numeroşi pacienţi s-au adresatredacţiei noastre nemulţumiţi că farmaciile private din incinta sau dinapropierea unităţilor spitaliceşti comercializează medicamentele indispensabilecu preţuri mai mari decât cel al pieţei. Astfel, bolnavii sunt nevoiţi săapeleze la apropiaţi pentru a le achiziţiona aceleaşi produse, dar cu maipuţini bani, de la alte farmacii situate la câteva sute de metri distanţă despitale.

Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilorsusţine că există chiar şi medici care sunt “mână în mână” cu farmaciştii carecomercializează medicamente la suprapreţ. “Şi noi am monitorizat activitatea farmaciilor din apropierea spitalelor sauchiar din interiorul acestora. Într-adevăr, există farmacii care vândmedicamentele mai scump. Există însă şi unii medici care sunt în legătură cufarmaciştii. Medicul poate recomanda locul de unde se poate cumpăra unmedicament. Însă este foarte greu să dovedeşti legăturile unui medic cu aceştifarmacişti”, ne-a declaratpreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. Potrivitacestuia, preţurile medicamentelor comercializate în farmaciile din apropiereaspitalelor pot fi cu până la 10% mai mari faţă de restul pieţei. “Această situaţie este valabilă pentru toate oraşele undesunt mari centre medicale, ca de exemplu Timişoara sau Iaşi. În Capitală,diferenţa de preţ a medicamentelor este mai uşor de constatat pentru că sunt şifoarte multe spitale. Să luăm de exemplu Institutul C. C. Iliescu sau Fundeni.Există o farmacie în incintă şi încă trei în afara spitalului. Farmaciile suntsituate în imediata apropiere a staţiei de tramvai şi astfel pacienţii sunttentaţi să-şi cumpere medicamentele din acel loc, fără a sta să analizezecosturile. Situaţii similare sunt şi la Floreasca, la Municipal, la Sf. Ioan,la Baltazar, la Militar, unde sunt două farmacii, chiar şi la Spitalul de Copii.De fapt, situaţia este întâlnită la mai toate spitalele”, ne-a explicat Barbu.

Parkinsonul, mai scump cu 200 de lei pe lună, din toamnă

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilorsusţine că farmaciile încearcă să recupereze din pierderile cauzate dedatoriile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Am înţeles că farmaciile nu şi-au primit banii de la Casădin octombrie-noiembrie. Încearcă să-şi recupereze din bani, comercializândmedicamente mai scumpe. Nu sunt în totalitate de condamnat. Farmaciştiirecomandă medicamentul cel mai scump pacienţilor. Sunt farmacii care recomandăun medicament al unui anumit producător chiar dacă există acelaşi produs la unpreţ mai mic. Farmaciile pot susţine că nu au în stoc medicamente compensate.Totuşi, farmacile sunt obligate să aibă toate medicamentele de pe lista decompensare. Din nefericire, pacienţii au cel mai mult de suferit. Vom organiza ocampanie de informare a pacienţilor”, ne-a mai spus Vasile Barbu. Potrivit acestuia, medicamentele pentru carefarmaciştii din apropierea unităţilor spitaliceşti cresc preţurile sunt, înprimul rând, cele pentru cardiaci, dar şi cele destinate diabeticilor saupersoanelor afectate de hepatită (în special pentru cei care suferă şi deciroză).

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice(COPAC) susţine că diferenţa de preţuri, practicate de farmacii diferite,pentru aceleaşi medicamente se datorează incapacităţii CNAS de a impune un plande compensare eficient. “Problema diferenţei depreţuri pentru aceleaşi medicamente a fost sesizată în mai multe localităţi.Farmaciştii ne-au spus că situaţia se datorează deciziei CNAS de a impune noulplan de compensare. Unele farmaciipractică vechiul plan de compensare, iar altele noul sistem. Noul sistem decompensare al CNAS a fost introdus la 1 iulie, şi de atunci a fost schimbat deşapte ori”, ne-a declarat preşedintele COPAC, Cezar Irimia. Acesta avertizeazăcă bolnavii de Parkinson vor plăti cu 200 de lei pe lună mai mult pentrumedicamente, din toamnă. “La 1 septembrie, va intra în aplicare noul plan decompensare C1, pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, publicată deja înMonitorul Oficial pe 19 iulie. A fost modificat pentru că s-a constatat că eraineficient. A fost publicat ilegal. Pe lista C1, din medicamentele genericecompensate au dispărut cele pentru Parkinson. Pacienţii vor plăti câte 200 delei în plus pe lună pentru medicamente. Ministerul Sănătăţii, prin Ordonanţa615, a dat mână liberă CNAS. Aceasta este o altă ilegalitate.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine