2020-02-19 18:44

Medicii nu pot fi împiedicaţi să lucreze şi la stat, şi la privat. Proiectul ministrului Attila Cseke, neviabil

 |  16:22
Medicii nu pot fi împiedicaţi să lucreze şi la stat, şi la privat. Proiectul ministrului Attila Cseke, neviabil

Proiectul anunţat de ministrul AttilaCseke, prin care se urmăreşte eliminarea problemelor din sistem cauzate decadrele medicale care lucrează atât la stat, cât şi la privat, este doar o invenţie pentru a atrage atenţia de la problemele reale din Sănătate, potrivitreprezentanţilor medicilor. Doctorilor nu li se poate interzice să deţină douălocuri de muncă, conform legislaţiei în vigoare. Colegiul Medicilor avertizeazăcă aplicarea unui astfel de proiect va adânci criza în care se află sistemul sanitar. Preşedintele Camerei Federative a Medicilor susţine căministrul sănătăţii a anunţat un nou proiect lipsit de importanţă pentru caopinia publică să uite de catastrofa de la Maternitatea Giuleşti, iardemnitarul să nu mai fie silit să-şi dea demisia.

MinisterulSănătăţii va promova în Guvern un proiect prin intermediul căruia doreşte săelimine problemele generate de cazurile în care medicii profesează atât înspitale publice, cât şi în unităţi private, a anunţatministrul de resort, Attila Cseke. “Acestlucru trebuie eliminat, pentru că, din punctul de vedere al sistemului medical,nu şi-a dovedit eficienţa, iar din punctul de vedere al pacientului, aceastăsoluţie este păguboasă. Practic, astăzi se întâmplă următorul lucru: pacientulse duce la spitalul public, dimineaţă, i se fac analizele, şi este rechemat laclinica privată de către acelaşi medic, după-masă, unde mai este de multe orişi taxat. Deci, practic, pacientul care plăteşte şi contribuţie de sănătate,plăteşte şi după-masă o taxă pentru un serviciu efectuat de spitalul public, pebanii spitalului public, de către acelaşi medic care lucrează şi în public, şiîn privat”, a declarat ministrul Attila Cseke.

ConducereaColegiului Medicilor din România (CMR) susţine că proiectul anunţat deministrul Cseke este doar o modalitate de a îndepărta atenţia publică de laadevăratele probleme ale sistemului sanitar. “Părerea mea este că «ţara arde şi baba se piaptănă». În nici un caz,medicii care lucrează şi în mediul bugetar, şi în cel privat nu sunt principalaproblemă a sistemului sanitar. Nu pot fi obligaţi medicii să lucreze doar lastat. Îi recomand domnului Attila Cseke să citească raportul Comisieiprezidenţiale, în care se menţionează că salariul unui medic rezident trebuiesă fie de trei ori salariul minim pe economie şi că alocarea de fonduri de labugetul de stat pentru Sănătate trebuie să fie de 6% din PIB, ceea ce nu s-aîntâmplat niciodată. Acestea ar trebui să fie priorităţile domnului ministru”, ne-a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, VasileAstărăstoae. Acesta avertizează că, în cazul în care li se va interzice medicilorsă lucreze şi la stat, şi la privat, “criza prin care trece sistemul sanitar se va adânci”. “S-a mai încercatimplementarea unui astfel de proiect pe vremea ministrului Nicolăescu, însă nus-a reuşit. Dacă se va introduce un astfel de program, sistemul public desănătate va avea mult de suferit. Medicii cu notorietate vor alege săpărăsească sistemul bugetar şi să lucreze doar la privat, pentru că sunt maibine plătiţi. Din punct de vedere motivaţional, se va crea o nouă stare detensiune. După ce s-a tăiat 25% din venitul medicilor care lucrează în sistemulbugetar, acum li se ia şi posibilitatea de a mai câştiga câţiva bani de la unal doilea loc de muncă”, a mai spus Astărăstoae.

Cseke a inventat acestproiect ca să nu-şi dea demisia

Preşedintele CMR consideră că ministrul sănătăţii artrebui să se ocupe în primul rând de criza de personal din unităţilespitaliceşti. “În alte ţări din UniuneaEuropeană, medicilor li se permite să lucreze la stat o anumită normă. ÎnAustria, medicii de la stat au voie să lucreze la privat 20% din norma de optore. În Italia, pot lucra 35% din normă. Numai în Grecia există o astfel deinterdicţie. În Germania, li se asigură paturi private medicilor pentrutratarea pacienţilor. În situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nerecomandă să ne mai luăm câte o slujbă, ministerul vrea acum să interzică acestlucru. Meseria de medic este una liberalistă. Ar putea să li să permitămedicilor să încheie 4, 5, 6 contracte şi să lucreze la 4, 5, 6 spitale. Înacest fel s-ar rezolva problemele de personal şi poate nu se mai ajungea nicila tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Ministrul Cseke ar trebui să încercesă deblocheze posturile din sistemul sanitar. După ce ieşim din aceastăperioadă de criză putem vorbi şi de numărul maxim de ore în care poate lucra unmedic. În acest ritm am putea avea spitale pustii”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, DanPereţianu, este de părere că Attila Cseke a “inventat” acest proiect pentru aface uitat accidentul de la Maternitatea Giuleşti. “În opinia mea, acest proiect este şi o modalitate de aatrage atenţia de la cazul bebeluşilor decedaţi la maternitate. Când mass-mediaa început să ceară să cadă nişte capete, ministrul Attila Cseke a venit cuacest proiect. În Anglia, când a existat un caz similar cu cel de laMaternitatea Giuleşti, primul care şi-a dat demisia a fost directorulspitalului, iar după câteva ore şi-a dat demisia secretarul de stat. La noi,nici ministrul şi nici directorul spitalului nu vor să-şi părăsească postul. Dacăîţi dai demisia nu înseamnă că ai omorât tu pe cineva, ci pur şi simplu recunoştică nu ai fost capabil să te ocupi de sistem”, ne-a declarat Dan Pereţianu. Acestasusţine că medicilor nu li se poate interzice să deţină un al doilea loc demuncă, potrivit Codului muncii. “Este posibil să li se interzică medicilor să lucreze şi la stat, şi laprivat. Totul este să vedem cum trebuie argumentate normele. Este corect să nuai aceeaşi sursă de finanţare la ambele locuri de muncă (cu bani proveniţi dela Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Trebuie să te asiguri că medicul obţinenumai plata de la locul de muncă. Conform Codului muncii 53/2003, un medicpoate avea câte slujbe vrea, la câte poate rezista”, ne-a mai spus Pereţianu. Acesta susţine că nu problemamedicilor care lucrează şi la stat, şi la privat ar trebui să fie prioritateaMinisterului Sănătăţii. “Principala problemă artrebui să fie cea a descentralizării. Ministrul Cseke a descentralizatspitalele şi acum vrea să treacă în subordinea ministerului Casa Naţională deAsigurări de Sănătate. Asta ar fi cea mai mare greşeală. Casa trebuie să fie unorganism independent, dacă vrei să ai un sistem descentralizat”, ne-a mai declarat preşedintele Camerei Federative aMedicilor.

Secretarul de stat Raed Arafat nu vrea să comentezeproiectul ministrului, dar susţine că nu este imposibil să li se interzicămedicilor să lucreze şi la stat, şi la privat cât timp în alte state aceastănormă este aplicată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09Parerea ta...

GEORGETA
20 Aug 2010

astia, iar, sunt pe lungimi de unda diferite: in timp ce presedintele indeamna bugetarii sa isi mai ia o slujba,ministrul vrea sa interzica medicilor asta; vai de capul lor si, mai ales, vai de capul nostru cu asemenea conducatori!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine