2020-01-28 21:53

Mesajul Primăriei Capitalei: ce se întâmplă cu taxele și impozitele locale

 |  19:44
Mesajul Primăriei Capitalei: ce se întâmplă cu taxele și impozitele locale

Taxele şi impozitele locale pentru Capitală rămân neschimbate în anul 2016, conform unui proiect de hotărâre adoptat, joi, de consilierii municipali.

Proiectul de hotărâre mai prevede că, anul viitor, deţinătorii de maşini hibrid sunt scutiţi de la plata impozitului pe mijloace de transport, scrie Stiripesurse.ro.

În plus, în baza Codului Fiscal, taxa hotelieră a fost anulată, dar s-a introdus o taxă de promovare a oraşului Bucureşti. Aceasta a fost stabilită la 1% din costurile unui sejur şi va fi suportată de către turist. Banii proveniţi din această taxă vor intra în bugetul Asociaţiei Litoral Delta Dunării.

Aprobarea acestui proiect de hotărâre vine în sprijinul autorităţilor locale, care pot emite de acum deciziile de impunere pentru încasarea taxelor şi impozitelor locale de anul viitor.

Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie se păstrează şi ea în aceleaşi limite de 10%, până la data de 31 martie, la impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport.

Însă, potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, clădirile nu se vor mai impozita în funcţie de forma de proprietate, persoană fizică sau juridică, ci în funcţie de destinaţie, respectiv rezidenţială sau nerezidenţială.

Schimbarea modului de impozitare va duce la creşteri şi de până la 10 ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale, şi nu pentru locuit, potrivit grilelor de impozitare anunţate de majoritatea primăriilor.

În prezent, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinaţia acesteia. Din 2016, însă, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Pentru clădirile nerezidenţiale, unde pot fi incluse şi locuinţele care sunt şi sedii de firmă, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcţie de decizia consiliului local.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine