2019-12-13 04:32

Meteorologii nu exclud fenomenele extreme temporare. ANM: Urmează o iarnă mai blândă decât normal

 |  14:41
Meteorologii nu exclud fenomenele extreme temporare. ANM: Urmează o iarnă mai blândă decât normal

Prognoza meteorologică sezonieră pentruintervalul noiembrie-ianuarie arată că vremea va fi mai blândă decât mediaclimatologică a acestei perioade, însă Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) nu exclude apariţia unor fenomene extreme în anumite intervale de timpdin această perioadă. "Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că neaşteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât în mod normal. Iată căacum putem contrazice cu argumente informaţiile apărute în spaţiul public înurmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă dinultimii nu ştiu câţi ani", a declarat directorul ANM, Ion Sandu, într-oconferinţă de presă. Acesta nu a exclus însă posibilitatea ca în anumiteperioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteo extreme, arătândînsă că acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile înainte de a seproduce. "Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal.Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de osăptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci decentimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărţi se vadistribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecărei luni, lucru pe care ştiinţanu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acumnu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă ci mai degrabă una normală",a declarat şeful ANM. Prognoza realizată de meteorologii români pe bazainformaţiilor de la Centrul European de Prognoză şi dată publicităţii înconferinţa de presă arată că în luna noiembrie regimul termic va înregistra"valori apropiate" de normele climatologice lunare în majoritatearegiunilor României.

Încentrul şi nordul ţării temperaturile medii lunare se pot situa chiar submediile multianuale pentru această perioadă. Precipitaţiile pot fi şi eleapropiate de normele climatologice, însă local în vestul, centrul şi nord-vestulţării pot cădea cantităţi de precipitaţii mai mari decât mediile multianuale.

Situaţiaarată aproximativ la fel şi pentru luna decembrie, temperaturile fiindaproximativ similare, chiar puţin mai mari decât media lunară multianuală.Precipitaţiile vor fi şi ele apropiate de normal, cu excepţia unor zone dinvest şi nord-vest unde cantitatea poate depăşi norma. Şi în ianuarie 2011regimul termic va fi în general peste media lunară, excepţie făcând nordul şicentrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute. Cantităţile deprecipitaţii nu depăşesc valorile normale decât, posibil, în vestul şi centrulţării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray