2020-08-07 22:12

Mii de bucureşteni pot muri dacă se repetă cutremurul din 1977: Blocurile stau să pice

 |  21:00

Câteva mii de bucureşteni riscă să moară în cazul unui cutremur de intensitatea celui din 4 martie 1977. O estimare exactă nu este posibilă la nivelul Capitalei, pentru că date importante ca harta de hazard seismic, ce ar trebui să conţină analiza mişcării seismice a terenului din fiecare zonă a oraşului, nu există.

Pentru protejarea clădirilor la riscul seismic, există trei tipuri de date relevante: harta de hazard seismic, vulnerabilitatea seismică a clădirilor şi harta de risc seismic ce analizează riscul seismic al fiecărei clădiri în parte .

În cazul Bucureştiului, nu există o hartă de hazard seismic. Este luată în considerare doar o medie a acceleraţiei de vârf a terenului pentru întreg oraşul şi nu există o analiză completă a clădirilor cu risc seismic, pentru că au fost verificare doar câteva mii de clădiri, în special cele construite înainte de 1945, potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Datele furnizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) arată că, la nivelul Bucureştiului, au fost notificate 126 de clădiri în clasa I de risc seismic, dintre care doar 15 au fost reabilitate până la începutul anului 2012.

Buget de 3 milioane de lei

În Programul de acţiuni derulat de MDRT pentru anul 2012, care are alocat un buget de 5 milioane lei, sunt incluse 15 construcţii cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa 1 de risc seismic şi care prezintă pericol public, cu lucrări de intervenţie în curs de execuţie, toate preluate din programul de acţiuni pe anul 2011. Din totalul sumei alocate, 3 milioane de lei sunt destinaţi lucrărilor din Capitală.

Municipiul Bucureşti este Capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremure, în principal din cauza poziţiei geografice şi existenţei unui număr de câteva sute de clădiri cu peste patru etaje, din beton armat, construite în majoritate înainte de 1940 în zona centrală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz