2020-08-10 11:23

Mii de participanţi aşteptaţi la Serbările Naţionale de la Ţebea

 |  16:23
Mii de participanţi aşteptaţi la Serbările Naţionale de la Ţebea

Mii de oameni sunt aşteptaţi să ia parte, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 140 de ani.

Potrivit programului oficial anunţat de Consiliul Judeţean şi Prefectura Hunedoara, evenimentul va începe cu un ceremonial în care vor fi depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu, din cimitirul de la Ţebea. Va urma o slujbă de pomenire a celui pe care moţii îl numesc Crăişorul Munţilor. Un istoric va prezenta importanţa lui Avram Iancu în istoria României, iar autorităţile vor adresa mesaje participanţilor.

Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară, pe o scenă amenajată în aer liber.

Măsurile de ordine publică vor fi asigurate de efective ale Jandarmeriei Hunedoara, care vor urmări prevenirea şi combaterea oricăror incidente.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639576-03-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz