2020-08-04 14:44

Ministerul Justiţiei, despre arhiva SIPA: Trebuie să nu mai fie motiv de speculaţii şi suspiciuni

 |  07:34
Ministerul Justiţiei, despre arhiva SIPA: Trebuie să nu mai fie motiv de speculaţii şi suspiciuni

Ministerul Justiţiei a precizat, joi, că arhiva SIPA "trebuie să înceteze să mai fie motiv de speculaţii şi suspiciuni". Reacţia Ministrului vine după ce mai multe asociaţii şi-au exprimat nemulţumirea că participarea lor este exclusă din comisia de inventariere a actelor din arhivă.

"Ministerul Justiţiei propune acest act normativ ca răspuns la solicitările venite din partea societăţii civile şi din partea unor justiţiabili - motivaţi de necesitatea probării cererilor adresate unor instanţe judecătoreşti în exercitarea drepturilor lor, de punere la dispoziţie a unor documente din arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (D.G.P.A/SIPA). În opinia Ministerului Justiţiei, această arhivă trebuie să înceteze să mai fie motiv de speculaţii şi suspiciuni. Reamintim că una din organizaţiile care a semnat scrisoarea deschisă este aceeaşi organizaţie care în data de 5 februarie 2016 cerea într-o altă scrisoare deschisă lămurirea problemei legate de arhiva SIPA, afirmând în mod eronat că arhiva ar fi fost transferată către un serviciu de informaţii", a precizat Ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, "structura de securitate menţionată în proiect este constituită în temeiul Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi a HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Astfel, potrivit art. 3 din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, «structura de securitate » este definită drept „compartimentul specializat în protecţia informaţiilor clasificate, organizat în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi al altor persoane juridice de drept public sau privat".

Referitor la criteriile de stabilire a structurilor de securitate şi atribuţiile care privesc gestiunea informaţiilor clasificate, "proiectul supus dezbaterii publice prevede doar faptul că „documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A. nu pot fi puse, pe perioada desfăşurării activităţii Comisiei, - la dispoziţia nici unei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuţii cu privire la documentele acestei arhive”. După finalizarea activităţii de inventariere, accesul la aceste documente se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celorlalte reglementări în materia prelucrării informaţiilor clasificate şi a datelor cu caracter personal".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz