2020-06-01 16:17

Ministerul Sănătății amână aplicarea Ordinului privind prețurile medicamentelor

 |  19:40
Ministerul Sănătății amână aplicarea Ordinului privind prețurile medicamentelor

Ministerul Sănătății a amânat aplicarea Ordinului 75, privind prețurile medicamentelor, până la 1 noiembrie, susținând că această măsură va asigura accesul pacienților la medicamente.

Ministerul Sănătății a amâna aplicarea Ordinului 75 până la 1 noiembrie, pentru a asigura accesul pacienților la medicamente, deoarece „posibila retragere de pe piață a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienților”, se arată într-un comunicat de presă citat de agenția Mediafax.

„România trebuie să recalculeze prețurile medicamentelor pe bază anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său și pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament, ministrul Sănătății a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie. În prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, același catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății este, în prezent, de 4.400”, se arată în sursa citată.

Ministerul Sănătății arată că „această situație, coroborată cu faptul că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 și 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piață a unor medicamente a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament”.

Referitor la obligația de a recalcula prețurile medicamentelor, în 2015, ministerul precizează că recalcularea a durat circa trei luni și a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni.

Instituția a mai anunțat că va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare a actorilor implicați și cu implicarea unor experți internaționali independenți.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine