2020-04-10 01:53

Ministerul Educaţiei vrea să ajute elevii săraci cu două ghiozdane rămase prin cancelarii

 |  20:00
Ministerul Educaţiei vrea să ajute elevii săraci cu două ghiozdane rămase prin cancelarii

Executivul a creat mai multe cazuri sociale, odată cu remanierile şi cudiminuările salariale din sectorul bugetar. Familiile care nu-şi permit săachiziţioneze rechizite copiilor, pentru noul an şcolar, ar putea beneficia depachete gratuite oferite de Guvern. Totuşi, rechizitele ar urma să ajungă labeneficiar abia pe 15 octombrie, potrivit Ministerului Educaţiei. Numeroaseinspectorate şi unităţi şcolare susţin însă că rechizitele ar urma să ajungăabia în luna februarie. Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar “linişteşte”familiile defavorizate, susţinând că este probabil să mai rămână câtevaghiozdane prin cancelarii. Legea în vigoare nu menţionează însă ce se vaîntâmpla cu pachetele de la Guvern ce nu au putut fi oferite elevilor.

Guvernul are în desfăşurare un program prin carefamiliile cu venituri mici vor primi gratuit un ghiozdan echipat pentru copii. Pentrua se încadra în acest program, venitul pe membru de familie nu trebuie sădepăşească 300 de lei. Totuşi, nu toate familiile defavorizate vor beneficia deacest cadou din partea statului. Listele cu elevii ce vor intra în acestprogram fiind stabilite din timpul anului şcolar precedent. Există familii carenu se încadrau în acest program anul trecut, dar acum ar putea beneficia derechizitele oferite de Guvern, deoarece unul dintre sau chiar ambii părinţişi-au pierdut locul de muncă. ReprezentanţiiMinisterului Educaţiei susţin că listele nu puteau fi efectuate de anul trecut,acest lucru fiind “o invenţie a inspectoratelor şi a unităţilor şcolare”. Familiile aflate în această situaţie pot depune un dosar, la sediul unităţiide învăţământ unde sunt înscrişi copiii, în perioada 1-20 septembrie, pentru aprimi ghiozdanele gratuite. Rechizitele vor ajunge însă la şcoală abia în lunafebruarie, până atunci părinţii fiind nevoiţi să asigure materialele necesareelevilor, potrivit reprezentanţilor mai multor inspectorate şcolare şi aiunităţilor de învăţământ. De cealaltă parte, reprezentanţii MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) susţin că, potrivitlegii, rechizitele ar trebui să ajungă la beneficiar cel târziu pe 15octombrie.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, OanaBadea, are însă “o soluţie simplă” pentru a rezolva problema celor care nu au bani de rechizite: pachetele rămase sunt oferite altor copii. “Când eram la catedră, de fiecare dată rămâneau suficientepachete care nu erau ridicate. Acelea puteau fi oferite copiilor care au nevoiede ele”, ne-a spus Oana Badea.Aserţiunile acesteia nu sunt însă susţinute de legislaţia în vigoare. Nici înlegea 126/2002 şi nici în Ordinul ministrului din 2008 nu se specifică ce seîntâmplă cu pachetele rămase. Totuşi, potrivit reprezentanţilor MECTS, legea lasăde înţeles că rechizitele vor ajunge la beneficiari, chiar dacă aceştia nu maisunt înscrişi la aceeaşi unitate de învăţământ. Conform legii, pachetele nusunt ridicate, ci sunt oferite direct beneficiarului de către conducereaunităţii de învăţământ.

Nistor: Se doreşte să facem învăţământ de formă

Sindicatele din educaţie ironizează secretarul de stat peînvăţământ preuniversitar. “Este o declaraţie fără nici un fel de comentariu. Dacă dânsa consideră cădouă-trei pachete pot rezolva toate cazurile sociale... Eu ce pot să mai spun? În aceste condiţii, dascălii nu pot să mai ceară nimicelevilor. Ce poţi să-i ceri unui copil care nu are rechizite şi ai căruipărinţi nu au bani, pentru că au avut salariul diminuat sau au fostdisponibilizaţi? Elevii vor veni la şcoală să înveţe din ce predă profesorul şi dinmanualele care nu sunt nici acelea suficiente. Nu poţi să-i mai ceri elevuluiteme, pentru că are nevoie de rechizite pentru a le efectua. O să se meargă laşcoală de formă. Asta au dorit mulţi dintre cei aflaţi la conducere: să facem educaţie de formă. Nu poţi avea învăţământ fărăbani”, ne-a declaratpreşedintele executiv al Federaţiilor din Învăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI) consideră că rechizitele oferite de Guvern în luna februarie sunt“frecţie la picior de lemn”. “Era un gest foarte frumos al Guvernului ca toţicopiii să se poată bucura de rechizite la începutul anului şcolar. Dacărechizitele sunt oferite în luna februarie a anului viitor, acestea nu mai aunici o valoare. Din nefericire, profesorii nu pot face nimic pentru elevii carenu au rechizite. Dascălii nu au bani suficienţi nici pentru a cumpăra rechizitesuficiente pentru copiii lor. Profesorii nu au bani pentru a face gesturicaritabile. Este o treabă a Guvernului. Eu le-am explicat şi domnului TraianBăsescu şi domnului prim-ministru că nu se poate face educaţie fără bani. Amdat exemplul Franţei sau Americii, care au investit în educaţie pe timp decriză”, ne-a declarat preşedinteleFSLI, Aurel Cornea.

Cel mai ieftin ghiozdan echipat pentru şcoală necesită oinvetiţie de aproximativ 100 de lei. Pentru rechizite cu o calitate ceva mai bună,cei interesaţi vor fi nevoiţi să plătească cel puţin 250 de lei. În plus,părinţii vor fi nevoiţi să cumpere uniforme şcolare şi echipamente pentru orade educaţie fizică. Astfel, suma de bani necesară pentru pregătirea copiilorpentru şcoală depăşeşte cu uşurinţă 300 de lei (mai mult de jumătate dinajutorul de şomaj).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

MIAPYA
31 Aug 2010

Din nou voi cumpara eu rechizite pentru bietii copii din clasa l ai caror parinti nu lucreaza nicaieri.Problema este ca nici eu nu prea am bani.Acestia apar abia dupa 8 octombrie.Ceea ce afirma doamna Badea tine de SF.Sunt satula de minciunile lor pana peste cap.Am peste 50 de ani si din pacate putine sanse de a mai pleca in strainatate,tinand cont ca nu stiu decat ceva franceza si rusa.Viata mea s-a cam dus...Ei sa traiasca 1000 de ani.Acest lucru il doresc din suflet.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine