2020-08-12 00:59

Ministrul Mediului a găsit “una dintre sursele majore ale mirosului”. Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna, sursă de poluare în Capitală

 |  21:01
Ministrul Mediului a găsit “una dintre sursele majore ale mirosului”. Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna, sursă de poluare în Capitală

P24

După mai multe sesizări ale cetăţenilor, care se plângeau de câţiva ani de mirosuri insuportabile, Ministerul Mediului şi Garda de Mediu au declanşat o serie de anchete ca să afle sursa poluării atmosferice. Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, afirmă că groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este “una dintre sursele majore ale mirosului” care afecteaza locuitorii din cartierele bucureştene Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, dar şi de populaţia din Chiajna şi Chitila. Directorul gropii IRIDEX neagă acuzaţia şi susţine că este o campanie de denigrare a firmei.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a declarat că, după controalele făcute la toţi posibilii poluatori din zonă, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit mai multe nereguli la rampa ecologică, iar proprietarii au fost somaţi să le remedieze în 60 de zile. În caz contrar, Garda de Mediu poate face solicitarea de supendare a autorizaţiei de mediu, ceea ce înseamnă încetarea activităţii gropii de gunoi.

“Am controlat toti posibilii generatori ai acestui miros în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, dar şi de populaţia din Chiajna şi Chitila şi am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a şti cu ce poluant avem de-a face. Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre potenţialele surse majore ale mirosului este depozitul de deşeuri IRIDEX. De aceea, o echipă a Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat o inspecţie în detaliu a întregii platforme începând cu data de 25 iulie 2016, până în 4 august. Concluzia principala este ca întreaga instalaţie IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Aşadar, mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă”, a declarat ministrul Mediului.

Palmer a mai spus că, la începutul acestei săptămâni, Garda Naţională de Mediu a solicitat Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să notifice agentul economic în acest sens, iar dacă acesta nu va remedia problemele sesizate în 60 de zile, i se poate retrage autorizaţia de mediu.

Cele 21 de măsuri care trebuie luate

Garda de Mediu a dispus 21 de măsuri de remediere, care, dacă vor fi puse în aplicare, vor conduce la eliberarea populaţiei de acest disconfort major.

• Prima problemă: neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai afla în exploatare. În mod normal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. În prezent, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deşeuri sunt acoperite cu un strat care nu depăşeşte în medie 20 de cm. S-a constatat că există porţiuni importante din celule în care deşeurile au ajuns la suprafaţa depozitului.

• A doua problemă: puţurile de extracţie a gazului. Acestea nu sunt etanşeizate optim, sunt corodate şi nu au prevăzute sisteme de siguranţă, care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă.

• A treia problemă: sisteme nefuncţionale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil.

• A patra problemă: zona activă de depozitare a deşeurilor este dublă ca dimensiune faţă de normativ. Aceasta are în prezent 5.000 de mp faţă de 2500 mp cât este standardul.

• A cincea problemă: deşeurile provenite din staţia de sortare sunt depozitate în spatiu deschis. Acestea sunt o sursă importantă de miros care este potentat de temperaturile ridicate.

• A şasea problemă: depozitul este dotat cu o instalaţie de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit. Sunt suspiciuni că acest gaz nu este ars în totalitate în această instalaţie şi este evacuat în atmosferă. Pentru un control riguros se va solicita agenţiei de mediu, că prin revizuirea autorizaţiei să impună monitorizarea continuă sub controlul instituţiilor de mediu.

Sănătatea populației nu este afectată

Potrivit Institutului Naţional pentru Sănătate Publică (INSP), noxele de la groapa IRIDEX nu afectează populaţia. “În urma analizelor rezultatelor se poate observa că nu este o expunere continuă, nu au fost depăşiri la mediile pentru 24 de ore, aceasta survenind în anumite zile şi la anumite ore şi concentraţia nu atinge valori maxime care să poată determina un efect major asupra sănătăţii populaţiei, dar în mod clar produce discomfort din cauza mirosului neplăcut”, a declarat ministrul, citând concluziile INSP. Potrivit ministrului Mediului, IRIDEX a fost sancţionată de-a lungul anilor cu amenzi de 430.000 lei.

După controlul efectuat recent au mai fost sancţionate depozitul Giuleşti-Sârbi cu 25.000 lei şi incineratorul de deşeuri periculoase Stericycle cu 100.000 lei. Aici a fost dispusă şi o propunere pentru o sesizare penală.

IRIDEX: “Controale fără aparate, doar nasuri calibrate”

În replică, Liviu Birau, director executiv IRIDEX, spune că raportul Gărzii de Mediu este “aboslut hilar” şi că mirosul nu vine de la rampa sa. “Eu cred că este o campanie de presă împotriva IRIDEX-ului, absolut nejustificată.

Un raport de inspecţie absolut hilar prin care comisarii Gărzii de Mediu au venit să vadă dacă există mirosuri la depozitul de deşeuri cu nasurile lor calibrate după nu ştiu ce standard, nu au avut niciun fel de aparat de măsură. Le-am pus noi la dispoziţie un aparat de măsură şi au constatat un procent de 0,2% hidrogen sulfurat pe depozitul de deşeuri, în niciun caz la 3 km de depozitul de deşeuri. Au constatat că am acoperit cu 15-20 cm de pământ depozitul, asa cum au dispus în luna aprilie, iar în august nu a mai fost bună măsura.

Acum ne-au pus să acoperim cu 30 până la 50 cm, dar în niciun caz nu suntem noi de vină, dacă ei au dispus o măsura, noi am executat. Acum vin să ne amendeze că am executat ce au spus ei. Eu nu ştiu de unde pute şi nu este menirea mea.

Există Garda de Mediu, Agenţia de Protecţia Mediului. Ei spun că de la noi. Fiecare poate acuza, dar trebuie să şi dovedească. Dânşii măsoară după standarde pentru zone protejate, noi ne aflăm într-o zonă de gospodărie comunală, la care nu se aplică acele standarde, de aceea există o zona de protecţie de un km, pentru că este acceptat de legiuitor că tehnologia de eliminare a deşeurilor prin depozitare presupune emanarea unor mirosuri.

Nu s-a inventat o tehnologie care să elimine mirosurile, doar să le diminueze. Aici se depun 1.000 tone de deşeu în fiecare zi. Legea spune că suprafaţa trebuie minimizată în funcţie de cantitatea de deşeuri primită. Dânşii au găsit 5.000 mp pe care depozităm, o să încercăm să reducem până la 2.500 mp, dar nu este nicio încălcare legală. Am plătit toate amenzile, patru la număr, apoi le-am contestat în instanţă. Am câştigat un proces, restul sunt pe rol”, a declarat directorul IRIDEX.

Fişa IRIDEX Group

Potrivit unei investigaţii Riseproject. ro din 2014, IRIDEX Group este proprioetatea milionarului Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în 2000-2004 şi 2004-2008.

De-a lungul anilor, IRIDEX Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma afacerilor cu Senatul României, Portul Constanţa, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), C.J. Bistriţa, C.J. Giurgiu, Primăria Capitalei, dar şi cu cele din Bacău, Costineşti, Buşteni, Medgidia etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-10Parerea ta...

TUDOR POPESCU
11 Aug 2016

Nu prea e citit ziarul asta si nici redactorii nu prea raspund comentariilor .. asa ca fac "munca voluntara " ca am timp... CATA CARTE SI JUDECATA ARE PRIMARUL CHIAJNEI DACA NU SE BARICADEAZA IN BIROURILE PRIMARIEI MARI CU SOLICITAREA CA ACOLO SA SE FACA TERMOCENTRALA PE GUNOAIE PENTRU CARE CEE A DAT 48 MIL EURO SI PE SPLAI ... MAI AVEM DE LUPTAT CU BUNELE INTENTII CA SA SE MISTE CEVA ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz